Απο τη Γενοκτονια ως τις ευρωεκλογες

Η τελική ψήφος των Ευρωπαίων πολιτών θα δηµιουργήσει νέα πεδία µάχης για καθοριστικές αναµετρήσεις

Η Γενοκτονία των Ποντίων έχει καταγραφεί στην παγκόσµια Ιστορία και δεν αµφισβητείται από τη διεθνή κοινότητα, που ωστόσο δεν έχει αναδείξει ούτε έχει τιµήσει τα θύµατά της όπως σωστά έκανε µε το Ολοκαύτωµα. Η τωρινή διεθνής συγκυρία, όµως, είναι ευνοϊκότερη για τη διεθνή αναγνώριση αυτής της θηριωδίας. Η 19η Μαΐου ήταν και φέτος, στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισµού, µια ηµέρα µνήµης και πένθους. Ηταν όµως και µια ισχυρή απόδειξη ότι πέραν του λαϊκού συναισθήµατος, πρέπει να κινηθεί γρήγορα και η διπλωµατία. Η Τουρκία διά του «σουλτάνου» της είπε το αδιανόητο: Καµία γενοκτονία δεν έχει γίνει και τίποτα που να κάνει τη γείτονα χώρα να νιώθει ντροπή. Και συνέχισε µε το ανιστόρητο «εµείς είµαστε τα θύµατα».
 
Αυτό το σκηνικό είναι σαφές ότι ευνοεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ελληνική διπλωµατία να προωθήσει και -γιατί όχι;- να επιτύχει τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η Τουρκία έχει «κατορθώσει» να αποµονωθεί από τις ισχυρές χώρες της Δύσης, κυρίως από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, έχει µεγαλώσει κατά πολύ τον τελευταίο καιρό το χάσµα που τη χωρίζει από την Ενωµένη Ευρώπη. Τα εσωτερικά της µέτωπα παραµένουν ανοιχτά και απειλούν σε µεγάλο βαθµό τις προοπτικές του κράτους. Ο Ερντογάν είναι στη γωνία της διεθνούς σκηνής.
 
Η προκλητική δήλωσή του, την Ηµέρα Μνήµης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία µάλιστα συνδυάστηκε µε τους ισχυρισµούς του περί επιθέσεων που δέχεται η Τουρκία απ’ όλες τις πλευρές, δίνει άλλη µια διάσταση προσέγγισης και ανάλυσης. Την ίδια ώρα που η γειτονική µας χώρα έχει ανοιχτεί σε ένα σκληρό γεωπολιτικό πόκερ, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι το ζήτηµα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης… που πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο» αναδεικνύει εµµέσως τη σηµασία των ισορροπιών που θα διαµορφωθούν στην ΕΕ µετά τις εκλογές της Κυριακής.
 
Σε συνδυασµό µε τη µεγάλη ρευστότητα στις προβλέψεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο κύριος προβληµατισµός δεν αφορά πλέον στην «ανοιχτή Ευρώπη» όσο στην επικράτηση συστηµικών και µη σχηµάτων, γίνεται σαφές πως η τελική ψήφος των Ευρωπαίων πολιτών θα δηµιουργήσει νέα πεδία µάχης για καθοριστικές αναµετρήσεις.
 
Πηγή: www.ethnos.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.