Απο τα προσφυγικα camps στο δικο τους καφε – μπαρ στη Θεσσαλονικη!

Ο Αλή και ο Μαχμούντ, μετανάστης από την Αλγερία και πρόσφυγας από την Συρία αντίστοιχα δημιούργησαν στην Θεσσαλονίκη έναν χώρο που θα συνδέει την κουλτούρα της Ανατολής με αυτή της Ελλάδας

Μια ωραία ιστορία άνοιξε τις πόρτες της την Κυριακή στη γειτονιά της Ολύμπου. Ο Αλή και ο Μαχμούντ, μετανάστης από την Αλγερία και πρόσφυγας από τη Συρία αντίστοιχα, ένωσαν τις δυνάμεις τους και τη θέλησή τους να δημιουργήσουν ένα χώρο στη Θεσσαλονίκη που θα συνδέει την κουλτούρα της Ανατολής με εκείνη της Ελλάδας.
 
Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν και γνωρίστηκαν σε μια έκθεση Κούρδων προσφύγων στην πόλη μέσω μιας κοινής φίλης. Η φιλία τους ξεκίνησε και βασίστηκε σε γερά θεμέλια, καθώς και οι δύο αφιέρωναν και συνεχίζουν να αφιερώνουν αρκετό από τον χρόνο τους ως εθελοντές σε οργανώσεις για τη στήριξη και την ένταξη μεταναστών.
 
 
Ο 41χρονος Αλή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και ενάμιση χρόνο. Σπούδασε Βιολογία στην Κρήτη κουβαλώντας στις πολύτιμες «αποσκευές» πτυχίο Πετροχημικού από την Αλγερία, πέρασε και από την Αθήνα ενώ ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική στο Παρίσι. Τα τελευταία χρόνια, με το προσφυγικό να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα, βοηθούσε ανελλιπώς σε προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
 
Ο 28χρονος Μαχμούντ έχει τρία χρόνια και τρεις μήνες που ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα χρονικό διάστημα που το μετρά με κάθε λεπτομέρεια. Πρόσφυγας πολέμου από τη Δαμασκό της Συρίας, όπου βασανίστηκε για δύο μήνες, με τα σημάδια να βρίσκονται ακόμη στην πλάτη του, πέρασε δυο χρόνια στο camp της Softex στα Διαβατά. Ως εθελοντής σε οργάνωση για γυναίκες και παιδιά, έκανε μαθήματα υπολογιστών και τέχνης με ξύλο. Το πρώτο το σπούδασε πίσω στην πατρίδα του και το δεύτερο το έμαθε δίπλα στον πατέρα του, που τον έχει χάσει.


 
«Κουλτούρα είναι κάτι που την κουβαλάς από μικρός. Κουλτούρα είναι το φαγητό, το πώς μιλάς, το πώς αντιδράς σε κάτι, κουλτούρα είναι η ιστορία σου», λέει μιλώντας στα ελληνικά ο Αλή. Κάπως έτσι οραματίζονται και τη νέα τους κοινή επιχειρηματική προσπάθεια στη Θεσσαλονίκη. «Να μοιράζουμε κουλτούρες, με ένα πιάτο φαΐ, με ένα τραγούδι, με τη μουσική».
 

 
Σε μια οικοδομή που δεκαετίες πριν Εβραίοι κρύβονταν στο υπόγειό της για να γλιτώσουν από τους Ναζί, ο Μαχμούντ και ο Αλή δούλεψαν εντατικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες για να ολοκληρώσουν το μαγαζί και να αλλάξουν την εικόνα που έχει μερίδα των Ελλήνων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
 
Για τον Μαχμούντ, ο στόχος και το συνολικό όνειρο έχει ακόμη πιο έντονη συναισθηματική φόρτιση. Με τη δουλειά του στο καφέ – μπαρ μπορεί να ελπίζει ότι γειτονικές με τη Συρία χώρες θα του δώσουν visa ώστε να μπορέσει να συναντήσει εκεί την μητέρα και τη μικρή του αδερφή.
 
*Το Mozzaic (Ολύμπου 59) άνοιξε επίσημα την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Θα αποτελεί ένα χώρο που, μεταξύ άλλων, θα διοργανώνει δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Εκεί θα μπορείς να βρεις λογοτεχνικά βιβλία σε διάφορες γλώσσες, ενώ σύντομα θα διοργανωθούν events αφήγησης ελληνικών παραμυθιών με ανατολίτικη μουσική ως «χαλί». Μεζέδες της αραβικής κουζίνας, καφέ στη χόβολη και ναργιλέδες είναι μερικά από τα δυνατά στοιχεία του μαγαζιού. || Opening: Facebook Event
 

Πηγή: parallaximag.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.