Ανατροπη απο Podemos και Ciudadanos στις εκλογες της Ισπανιας

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι δέχθηκε πλήγμα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής, ενώ οι Podemos και Ciudadanos κερδίζουν σε αρκετές περιφέρειες.

Το Λαϊκό Κόμα  αν και πήρε περισσότερες ψήφους από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σχηματισμό, φαίνεται πως σημειώνει το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα εδώ και 20 χρόνια, όπως μεταδίδει το Reuters.
 
Με φόρα προς τη «μητέρα των μαχών», τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015, τρέχουν οι νεόκοποι Podemos και Ciudadanos καταγράφοντας βάσει των exit poll σημαντικά κέρδη στις κάλπες των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Χάνει για πρώτη φορά από το 1991 το προπύργιο της Μαδρίτης το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι. Στα χέρια της αριστερής συμμαχίας υπό το Podemos δείχνει να περνά και η Βαρκελώνη, νίκη-εμπόδιο για τα κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
 
Σε μια πρόγευση από τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Νοέμβριο, τα κύρια κόμματα της χώρας θα πρέπει να κάνουν συνασπισμούς και συμβιβασμούς στις 13 από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας που ψήφισαν σήμερα μαζί με περισσότερες από 8.000 πόλεις και κωμοπόλεις.
 
Ο Μαριάνο Ραχόι χάνει στις τοπικές εκλογές το «κάστρο» της Μαδρίτης, έπειτα από 20 χρόνια, αλλά και το προπύργιο της Βαλένθια. Το PP φαίνεται επίσης να χάνει και την πλειοψηφία στο περιφερειακό Κοινοβούλιο της Μαδρίτης.
 
Ο δήμος της Mαδρίτης με την υποψηφιότητα-σύμβολο της Εσπεράνθα Αγκίρε -προσωπική επιλογή του Ραχόι- δίνει το στίγμα της μάχης: Η Αγκίρε ήρθε μεν πρώτη με πολύ μικρή διαφορά ψήφων από την Μανουέλα Καρμένα του Ahora Madrid (συνασπισμός κομμάτων και κινημάτων με τη στήριξη του Podemos), ωστόσο, η δεύτερη μπορεί τελικά να γίνει δήμαρχος, εφόσον εξασφαλίσει τη στήριξη των σοσιαλιστών του PSOE.
 
Η άλλη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν στην Βαρκελώνη η νίκη της Άδα Κολάου, επικεφαλής λίστας αριστερών κομμάτων (όπως το Podemos).
 
Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν οριακά υψηλότερη συγκριτικά με την τελευταία αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση το 2007.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.