Αναπλαση η μετεγκατασταση και στο βαθος… διχασμος;

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης διατυπώνουν μέσω της «ΜτΚ» τα επιχειρήματά τους

Στο αίτημα των επτά δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική πλευρά της πόλης και δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου 175 στρεμμάτων στο σημείο όπου σήμερα αναπτύσσεται το διεθνές εκθεσιακό κέντρο της πόλης τοποθετούνται βουλευτές των κομμάτων των δύο περιφερειών του νομού. Η «ΜτΚ» ανοίγει τον φάκελο και ζητά την άποψη των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι ερωτήσεις που υποβάλλαμε στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ήταν κοινές. Συγκεκριμένα τους ζητήσαμε να απαντήσουν στα εξής: «Ποια είναι η άποψή σας αναφορικά με το αίτημα αιρετών της δυτικής Θεσσαλονίκης για μεταφορά της ΔΕΘ στην Σίνδο και αλλαγή του σχεδιασμού που υλοποιείται για ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου εντός του υπάρχοντος σημείου; Φοβάστε νέο διχασμό της Θεσσαλονίκης από το ζήτημα αυτό που ανοίγει ξανά;».
 
Αξίζει να σημειώσουμε πως ορισμένοι απάντησαν, άλλοι δεν θέλησαν να εκφράσουν άποψη και δεν αποκρίθηκαν στο αίτημά μας και άλλοι δεν απάντησαν αν θα… απαντήσουν. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής μας δήλωσε πως η άποψη των βουλευτών του ΚΚΕ είναι κοινή και εκφράζει την ίδια θέση με εκείνη του συναδέλφου του, Λεωνίδα Στολτίδη.

Χάρης Καστανίδης 

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης μιλώντας στη «ΜτΚ» θεωρεί πως η άποψη των αιρετών της δυτικής Θεσσαλονίκης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά του νομού είναι σωστή. «Είναι σωστή και συμβαδίζει πλήρως με διακηρυκτικό κείμενο πρωτοβουλίας πολλών διακεκριμένων πολιτών της Θεσσαλονίκης ίδιου περιεχομένου. Από τη χωροταξική μελέτη του 1965 μέχρι και το ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης το 1985 προβλέπεται η ανάπλαση της τωρινής εγκατάστασης της ΔΕΘ σε μητροπολιτικό χώρο πρασίνου, ώστε να υπάρξει ένα μέτωπο πρασίνου από την παραλία μέχρι το Σέϊχ-Σου» λέει ο κ. Καστανίδης και συμπληρώνει: «Εξάλλου, η εγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά της πόλης θα αναβαθμίσει μία περιοχή οικονομικά, πολεοδομικά και κοινωνικά υποβαθμισμένη, την ίδια ώρα που θα αναβαθμίζεται και το κέντρο της. Το σχέδιο αυτό υποστηρίχθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και εγκαταλείφθηκε, περιέργως πως, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων». Για τον ίδιο πάντως, δεν τίθεται θέμα «διχασμού» της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει. «Γιατί να υπάρξει διχασμός; Η Δημοκρατία στον διάλογο στηρίζεται. Τι να κάνουμε, να τον καταργήσουμε επειδή ορισμένοι φοβούνται την αντίθετη άποψη;» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Όμως και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ από την Β’ Περιφέρεια, Γιώργος Αρβανιτίδης τάσσεται υπέρ της μετεγκατάστασης. Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν, το 2009, όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος του πρώην δήμου Εχεδώρου, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής είχε εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ τη μετεγκατάσταση στα δυτικά, ενώ οι επόμενες διοικήσεις του δήμου είχαν προχωρήσει με τους αρμόδιους υπουργούς σε υπογραφές σχετικών μνημονίων συνεργασίας για την παραχώρηση του προτεινόμενου χώρου στο ΤΕΙ της Σίνδου. Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο κ. Αρβανιτίδης αναφέρει: «Το Κίνημα Αλλαγής, αντιλαμβανόμενο τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τα νέα δεδομένα στο «στήσιμο» και τη λειτουργία των σύγχρονων εκθέσεων μετά την πανδημία, προτείνει την διαμόρφωση ενός μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο της σημερινής ΔΕΘ και την ανάπτυξη νέων υποδομών στα δυτικά για μία ‘άλλου τύπου ΔΕΘ’ που είναι εφικτή». «Η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ευκαιρία για έναν πράσινο, ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της ΔΕΘ. Δεν πρέπει να χαθεί ή να περιοριστεί σε ένα καταστροφικό Real Estate Project με ένα αμφίβολο ΣΔΙΤ. Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, μπροστά σε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Τόσο ο διαγωνισμός για επιλογή μελετητικού γραφείου όσο και το ΠΔ για τα χωροταξικό σχεδιασμό δεν αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίηση του σχεδίου μας. Εξάλλου όλες οι προηγούμενες μελέτες από το 2004 αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2009 έδειχναν την Σίνδο ως την καταλληλότερη περιοχή για μεταφορά της ΔΕΘ. Μπροστά στο δίλημμα μιας Ισορροπημένης Έξυπνης Βιώσιμης Ανάπτυξης κέντρου/περιφέρειας και ενός Μονοδιάστατου Ανισοβαρούς και Παλαιού Τύπου Real Estate για λίγους και όχι για τους πολλούς, εμείς λοιπόν επιλέγουμε το πρώτο. Δεν υπάρχουν περιθώρια διχασμού καθώς η πρότασή μας εξασφαλίζει αμοιβαία πολλαπλά οφέλη για όλους. Οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανιτίδης.
 
Όπως λέει τα οφέλη που θα προκύψουν από τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά είναι πολλαπλά τόσο για το κέντρο της Θεσσαλονίκης όσο και για την δυτική πλευρά της πόλης. «Κάθε άλλη επιλογή είναι χαμηλός στόχος για τη Θεσσαλονίκη, που βολεύεται στο παρελθόν και το business as usual και αρνείται επιλογές που την οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον. Η διεκδίκηση δε, μίας επόμενης ΕΧPΟ, θα μπορούσε να είναι ένα οραματικό κίνητρο» καταλήγει ο κ. Αρβανιτίδης.

Αναφορά στα αρμόδια υπουργεία

Σημειώνεται πως, οι κ.κ. Αρβανιτίδης και Καστανίδης κατέθεσαν πρόσφατα αναφορά προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών. Όπως υποστηρίζουν οι δύο βουλευτές, στο κείμενο αυτό παρουσιάζονται με επιστημονικά τεκμηριωμένο και οικονομικοκοινωνικά εύστοχο τρόπο οι αρνητικές επιπτώσεις για την πόλη από την «ανάπλαση» που προωθεί η διοίκηση της ΔΕΘ, σε αντίθεση με τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν, εάν υλοποιηθούν οι επί σειρά ετών μελέτες που προτείνουν τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και την αξιοποίηση του υπάρχοντος χώρου ως μητροπολιτικού πάρκου.

Χρήστος Γιαννούλης 

«Στην πόλη της Θεσσαλονίκης οι αντιφάσεις έχουν πληρωθεί με μεγάλο κόστος. Το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ σε σχέση με την πρόταση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ είναι μία συζήτηση που ίσως θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και να μην επανέρχεται σε άτακτα χρονικά διαστήματα» σχολιάζει από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης. Και συμπληρώνει: «Εάν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη, πρόταση, υποστήριξη και τεκμηρίωση γι’ αυτό το βήμα ας μπει στη δημόσια συζήτηση της πόλης. Αν εξυπηρετεί απλά κάποιες αυτοδιοικητικές πολιτικές ή άλλου είδους στοχεύσεις δεν ξέρω πως θα συμβάλλει σε μία προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει και πολλοί από τους σημερινούς επικριτές της χειροκροτούσαν με πάθος όταν δημοσιοποιούνταν τα σχέδια είτε με την προηγούμενη κυβέρνηση είτε με την τωρινή. Αυτό είναι μία απορία μου. Πάντως κανένας διάλογος όταν είναι ουσιαστικός και ειλικρινής δεν έβλαψε την πόλη και τους πολίτες της» υποστηρίζει ο κ. Γιαννούλης.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης 

Ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης τονίζει ότι «η παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και των δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης σχετικά με το αίτημα για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δεν έχει ως στόχο και δεν πρέπει να διχάσει την πόλη, αλλά αποτελεί κραυγή αγωνίας της δυτικής πλευράς της πόλης, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, με τη στασιμότητα και την έλλειψη αναπτυξιακού οράματος από την πλευρά της κυβέρνησης. Υπό αυτό το πρίσμα, το ζήτημα αφορά τις προτεραιότητες που έθεταν και θέτουν για την περιοχή οι εκάστοτε κυβερνήσεις» σχολιάζει ο κ. Τριανταφυλλίδης. «Από τη μία είχαμε την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με σειρά πρωτοβουλιών, όπως η εμβληματική παραχώρηση του πρ.στρατοπέδου Παύλου Μελά στην τοπική κοινωνία, η επέκταση του Μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη, η δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στο πρ.στρατόπεδο Γκόνου, η ανάπλαση του παράκτιου δυτικού μετώπου, κ.ά. Από την άλλη, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, δυστυχώς, όπως λέγαμε προφητικά και προειδοποιήσαμε προεκλογικά, προχώρησε στο πάγωμα όλων των παραπάνω αναπτυξιακών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών με αποτέλεσμα τις εύλογες διαμαρτυρίες των τοπικών αρχόντων. Η επαναφορά, ωστόσο, της συζήτησης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δεν προσφέρει υπηρεσίες στην πόλη και δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για το πάγωμα ενός πολυσήμαντου αναπτυξιακού έργου για το μέλλον της πόλης, που ήδη και σε πολιτικό και σε τεχνοκρατικό και σε επιστημονικό επίπεδο έχει ωριμάσει και έχει εξαγγελθεί. Για το καλό της πόλης ας μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Αποτελεί ευθύνη του συνόλου των θεσμικών και παραγωγικών φορέων της πόλης να εργαστούν από κοινού με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη -πρέπει να- μας ενώνει» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Αμανατίδης

«Το «ξεμπλοκάρισμα» των μεγάλων έργων για τη Θεσσαλονίκη και μαζί της ανάπλασης της ΔΕΘ ξεκίνησε το 2016, με δημόσιες διαβουλεύσεις, με τους παραγωγικούς φορείς και τους αυτοδιοικητικούς, αποφασίστηκε συγκεκριμένος σχεδιασμός, με βελτιστοποίηση των όρων του και φτάσαμε στην τελική κατάληξη της πρότασης τον Ιούνιο του 2019. Η συνδιαμόρφωση, καθ΄όσον γνωρίζω, έγινε χωρίς αντιρρήσεις. Έτσι το θέμα της μεταφοράς ή μη, αντιμετωπίστηκε» αναφέρει από την πλευρά του ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης. Και συμπληρώνει: «η απόδοση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στην τοπική κοινωνία, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η ανάπλαση της Δυτικής εισόδου της πόλης, η επέκταση του Μετρό είναι ορισμένα από τα μέτρα και έργα για την Δυτική Θεσσαλονίκη. Σε αντίθεση με τη χρόνια εγκατάλειψή της από τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Η αναβάθμιση και η ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης μπορεί και πρέπει να γίνει θέμα ειδικής συζήτησης, δεδομένης της αδράνειας και της μη συνέχισης δρομολογημένων, από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβάσεων. Οι αποφάσεις, που πήραμε ως κυβέρνηση για το θέμα της ανάπλασης, εκφράστηκαν και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του Αλέξη Τσίπρα και ως πρωθυπουργού και ως προέδρου και θεσμικά υπάρχει η στήριξη του εγχειρήματος της ανάπλασης, με απόδοση του 50% της έκτασης στους πολίτες και χωρίς καμία ολιγωρία στην εξασφάλιση των όρων του δημοσίου συμφέροντος».
 
«Ακούω προσεκτικά όλες τις απόψεις, ωστόσο εύχομαι να επικρατήσει η κοινή λογική σε ένα ακόμη «πολύπαθο» έργο, για το καλό της Θεσσαλονίκης μας, ειδικά στο σημείο, που βρισκόμαστε» καταλήγει ο Θεσσαλονικιός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι «μένει ή φεύγει» η ΔΕΘ

Του Λεωνίδα Στολτίδη, Βουλευτή ΚΚΕ Β’ Θεσσαλονίκης

Ως ΚΚΕ έχουμε τοποθετηθεί για την ανάγκη, ο χώρος της ΔΕΘ να αποδοθεί στο λαό της πόλης μας, μετατρεπόμενος σε πάρκο με ταυτόχρονη δυνατότητα για αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις – δραστηριότητες. Από αυτή την άποψη είμαστε ενάντια στο σχεδιασμό που υλοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και βασικά στερεί από το πολεοδομικό μας συγκρότημα τη δυνατότητα να «αναπνεύσει» μέσα από τη διαμόρφωση ενός μεγάλου χώρου πρασίνου – αναψυχής.
 
Η προτεινόμενη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, μέσα στο σημερινό πλαίσιο πολεοδομικού – αναπτυξιακού σχεδιασμού και ιεράρχησης υποδομών υπέρ του κεφαλαίου, δε μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Και σε αυτή την περίπτωση, η κοινωνική πλειοψηφία επιβαρύνεται από το επιπλέον κόστος της μετεγκατάστασης (τα κονδύλια ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι «δωρεάν»), από τη μη ιεράρχηση άλλων απαραίτητων υποδομών στη δυτική Θεσσαλονίκη (π.χ. σχολική στέγη, υποδομές πολιτικής προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος, κ.ά). Ταυτόχρονα μένει ανοιχτή μία προοπτική αξιοποίησης του «φιλέτου» της ΔΕΘ με άλλο τρόπο όπως στην περίπτωση του Ελληνικού όπου τα σχέδια για ξενοδοχεία, εμπορικά, καζίνο, προωθήθηκαν υπό το μανδύα του «μητροπολιτικού πάρκου».
 
Συνολικά προκύπτει ότι στο πλαίσιο του αστικού σχεδιασμού η ολοκληρωμένη κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών «συναντάει τοίχο» και ο λαός καλείται να διαλέξει πιο είναι το μικρότερο κακό. Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι «μένει ή φεύγει» η ΔΕΘ αλλά τι θα γίνει την επόμενη μέρα, σε ποια κατεύθυνση και τι θα κερδίσουν πραγματικά οι εργαζόμενοι και η νεολαία.
 
Από τις κατατεθειμένες προτάσεις δεν προκύπτουν «οφέλη» για το λαό αλλά συγκεκριμένοι «κίνδυνοι». Όλοι εμείς, εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροί επαγγελματίες, δεν πρέπει να «διχαστούμε» πίσω από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και «εναλλακτικές», αλλά ενωμένοι να αγωνιστούμε βάζοντας στο επίκεντρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες που αποτυπώνονται και στην ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ για μετατροπή του χώρου της ΔΕΘ σε πάρκο με δυνατότητα για αθλητικές – πολιτιστικές υποδομές, με διασφαλισμένη κρατική χρηματοδότηση και χωρίς ανταποδοτική λειτουργία, απομάκρυνση στρατοπέδων από τον αστικό ιστό και ενιαίο σχεδιασμό μιας ευρύτερης περιοχής που θα περιλαμβάνει τους χώρους Γ’ΣΣ, πρώην 424, για την εγκατάσταση άλλων απαραίτητων υποδομών όπως παιδείας, φοιτητικής στέγης, αθλητισμού, στάθμευσης. Αλλά και για πραγματικά αναπτυξιακά έργα για το λαό μας και στη δυτική πλευρά της πόλης, όπως είναι οι υποδομές παιδείας, πολιτικής προστασίας, οι ελεύθεροι χώροι και η προστασία του περιβάλλοντος, έργα αναβάθμισης των συγκοινωνιών κ.ά.
 
*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 24 Ιανουαρίου 2021

Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.