Αμβροσια Ροδοπης

Του Παντελή Μπουκάλα

Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, η Ελλάδα είναι περισσότερο Ελλάδα στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές της «περιφερειακής» ΕΤ3 παρά στην «κεντρική» ΕΤ1 – με την Ελλάδα των ιδιωτικών καναλιών περιττεύει η σύγκριση. Στο κανάλι της Θεσσαλονίκης δεν καλύπτονται επαρκώς μόνον η Μακεδονία και η Θράκη, αλλά και η Ήπειρος, η Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, ακόμα και η νότια χώρα. Και όχι αποκλειστικά επί εγκλημάτων.

Ένα ρεπορτάζ στην «Περίμετρο» της ΕΤ3 προχθές έδειχνε γιατί φεύγει και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και το ποσοστό εμβολιασμού δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το 65%, ενώ μας έλεγαν ότι θα υπερβεί το 70% μέσα στο καλοκαίρι. Υποτίθεται ότι η αποτυχία οφείλεται αποκλειστικά στο πείσμα των κάθε τύπου αντιεμβολιαστών, αυτό όμως ισχύει μόνο στα αυτοαθωωτικά κυβερνητικά σενάρια. Εκτός πολλών άλλων, ο φόβος μιας δεύτερης «λίστας Πέτσα» οδήγησε σε υποτονικό πρόγραμμα προβολής της αναγκαιότητας του εμβολιασμού. Και αυτό κοστίζει.

Η δημοσιογράφος, λοιπόν, της ΕΤ3 βρίσκεται στο χωριό Αμβροσία, λίγο έξω από την Κομοτηνή. Μαζί της η γιαγιά Κωνσταντινιά και μια γιατρίνα, ιδιώτης, ενταγμένη στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ’ οίκον. Την Κομοτηνή την ξέρω καλούτσικα και την αγαπώ πολύ, την Αμβροσία δεν τη θυμόμουν. Τα ονόματα χωριών που φωνάζουν από μακριά πως είναι νεότερες λόγιες εξελληνιστικές επινοήσεις ξεχνιούνται γρήγορα. Η Βικιπαίδεια πληροφορεί ότι στο χωριό των 400 κατοίκων ζουν κυρίως πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, Πομάκοι, μουσουλμάνοι, Τσερκέζοι και Ρομά, μια εκδοχή Ελλάδας άγνωστη (και ενίοτε ακατανόητη) στους νότιους.

Στοιχείο πρώτο: Η γιατρίνα εμβολιάζει ανθρώπους που ήθελαν και παραήθελαν να εμβολιαστούν, από καιρό μάλιστα, ποικίλα προβλήματα υγείας όμως εμπόδιζαν τη μετακίνησή τους. Στοιχείο δεύτερο: Τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα στα χωριά του ορεινού όγκου της Ροδόπης, όπου η συγκοινωνία δεν παραείναι συχνή. Εκεί δεν ήταν μόνο ασθενείς ή υπερήλικοι όσοι ήθελαν αλλά αδυνατούσαν, ήταν και νεότεροι. Στοιχείο τρίτο: Σε όλο τον νομό Ροδόπης το πρόγραμμα «Εμβολιασμός κατ’ οίκον» το διεκπεραιώνει η γιατρίνα του ρεπορτάζ. Ουδείς άλλος, ιδιώτης ή του ΕΟΔΥ.

Στοιχείο τέταρτο, με τα λόγια της γιατρίνας: Το όλο πρόβλημα, πανδημία και εμβολιασμός, ανέδειξε τα σοβαρότατα προβλήματα της πρωτοβάθμιας υγείας. Αλλά μια χαρά τα λένε εκεί στα κεντρικά, στην Αθήνα: Με τέτοιες πολυτέλειες θα ασχολούμαστε;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.