Ακριβεια: Ερχονται νεα μετρα απο Ιουλιο

Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, 21 Ιουνίου, θα οριστικοποιηθεί η νέα δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των νοικοκυριών από την αλματώδη αύξηση των τιμών των καυσίμων ενώ φαίνεται να κλειδώνει και να ενεργοποιείται το επόμενο διάστημα η χορήγηση μιας ακόμα επιταγής ακρίβειας στους πλέον ευάλωτους.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν εντός της εβδομάδας στο περιθώριο του νέου γύρου ενεργειακού πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης που προκαλεί σενάρια ακόμη και για δελτίο στην ενέργεια τον χειμώνα, αν στερέψουν τα ευρωπαϊκά ενεργειακά αποθέματα ενώ θέτει σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα «επιταγή ακρίβειας» στα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «νέα μέτρα θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες. Πρώτα ενημερώνεις τον πρωθυπουργό, αποφασίζεις υπό την καθοδήγησή του, και μετά ανακοινώνεις μέτρα».

Mε τη μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά να ξεπερνά τα 2,40 ευρώ, αυξημένη γύρω στο 35% σε σχέση με πέρσι και τον ανεφοδιασμό στα νησιά να απαιτεί εως και 2,80 ευρώ το λίτρο, το νέο πλαίσιο που εξετάζεται να εφαρμοστεί θα έχει διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και μεγαλύτερα ποσά επιδότησης. Τις σχετικές προϋποθέσεις για τα νέα μέτρα δημιουργεί καθαρός δημοσιονομικός χώρος άνω των 300 εκατομμυρίων από την καλύτερη πορεία των φορολογικών εσόδων τον περασμένο Μάιο και η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ του α΄ τριμήνου κατά 7%.

Τα μέτρα

Οι νέες παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο και θα έχουν ορίζοντα τριμήνου περιλαμβάνουν:

  • Eπέκταση του επιδόματος στη βενζίνη. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, από τα 30-50 ευρώ που είναι σήμερα η επιδότηση θα φθάσει ενδεχομένως στα 40-60 ή ακόμα και 70 ευρώ, ενώ το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, που ισχύει και για την επιδότηση ρεύματος (power pass). Σημειώνεται ότι οι οκτώ στους δέκα προτίμησαν την κατάθεση της ενίσχυσης στον τραπεζικό τους λογαριασμό αντί της ψηφιακής κάρτας βενζίνης που έδινε επιπροσθέτως 5 ευρώ, καλύπτοντας άλλες ανάγκες με το ποσό της ενίσχυσης.
  • Επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο ενώ θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο. Η νέα επιδότηση του ντίζελ κίνησης θα είναι μεγαλύτερη από 15 λεπτά το λίτρο.
  • Αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων για τις άγονες γραμμές, με την επέκταση της χρηματοδότησης τους ώστε να ενσωματώνει το αυξημένου κόστος των καυσίμων χωρίς να επιβαρύνεται ο ωφελούμενος νησιώτης

Πότε θα δοθεί η νέα «επιταγή ακρίβειας»

Για να δοθεί μια νέα επιταγή ακρίβειας απαιτείται δημοσιονομικός χώρος 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη νέα παροχή. Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει τη χορήγηση επιταγής μέσα ή προς το τέλος του καλοκαιριού.

Η επιταγή ακρίβειας είχε δοθεί το Πάσχα στους παρακάτω δικαιούχους. Συγκεκριμένα:

Δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού

Δόθηκε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος ακρίβειας ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες

Επίδομα ακρίβειας ύψους 200 ευρώ έλαβαν 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ.

ΑμεΑ

Επίδομα ακρίβειας με τη μορφή ενίσχυσης ύψους 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ.

Διπλή δόση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Για 241.282 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το επίδομα ακρίβειας ήταν η καταβολή διπλής δόσης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το κόστος του μέτρου θα είναι τα 50,9 εκατ. ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.