«Ακομα κι αν δεν πιστευεις στον ιο, προσεχε και προστατευσε τους αλλους»

Μας προειδοποιούν δύο φωτογράφοι που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από γάμο στην Αλεξανδρούπολη

«Μπορεί ο ιός να είναι “σελέμπριτι”, αλλά δεν παύει να είναι ένας ιός. Δεν θα νιώθαμε ποτέ ντροπή που έχουμε γρίπη» λένε για το «στίγμα» που κάποιες φορές συνοδεύει τους νοσούντες

Απολύτως υγιείς κι έχοντας λάβει το «οκ» από τον γιατρό τους και την Πολιτική Προστασία, η Ειρήνη Μαυρομάτη και ο Ευάγγελος Τσιβάς, φωτογράφοι, μέλη της ομάδας «Artographer Weddings», που στις αρχές Αυγούστου ανακάλυψαν ότι νοσούν από κορωνοϊό, έχοντας πια επιστρέψει στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, μιλούν στη «ΓΝΩΜΗ» για αυτή τους την περιπέτεια και στέλνουν το δικό τους, ξεχωριστό μήνυμα.

Εκείνη την περίοδο, βασικό θέμα συζήτησης στην Αλεξανδρούπολη ήταν ένας γάμος που είχε πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου, κι από τον οποίο προέκυψαν στην πορεία αρκετά θετικά κρούσματα. Μεταξύ των κρουσμάτων, ήταν και οι φωτογράφοι του μυστηρίου, η Ειρήνη και ο Ευάγγελος. Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook, είχαν ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή ότι  είχαν υποβληθεί σε τεστ, τα οποία είχαν βγει θετικά.


«Στην αρχή ήταν ένα μικρό σοκ, μετά μας φάνηκε λίγο αστείο…»,  λένε στη «ΓΝΩΜΗ», αφού, όπως εξηγούν, πριν από περίπου 5 μήνες, είχαν ταξιδέψει στην Αμερική, από την οποία, παραδόξως, επέστρεψαν… «αλώβητοι». Οι ίδιοι δεν παραλείπουν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την τεράστια συμπαράσταση και τη βοήθεια που δέχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, καταθέτοντας την άποψή τους και για εκείνους που επιμένουν να αντιμετωπίζουν με καχυποψία, ή ακόμη χειρότερα με αμέλεια, μία πανδημία που έχει ήδη προκαλέσει 822.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο.

-Πώς ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια για εσάς; Όταν σας έγινε η πρόταση να αναλάβετε τη φωτογράφιση του γάμου, είχατε καθόλου δεύτερες σκέψεις;

Ο γάμος έκλεισε σχεδόν ένα χρόνο πριν, οπότε ήταν σαν κάθε άλλη δουλειά. Και φυσικά, δεν είχαμε ούτε εμείς ούτε το ζευγάρι ιδέα πώς θα εξελισσόταν η κατάσταση μέχρι και την ημέρα του γάμου. Μάθαμε ότι υπήρχε κρούσμα τις επόμενες μέρες και κλείσαμε ραντεβού να κάνουμε την εξέταση άμεσα.

-Πώς και πότε μάθατε ότι νοσείτε; Πώς το αντιμετωπίσατε στην αρχή, τόσο εσείς όσο και οι οικογένειες και οι φίλοι σας;

Ενημερωθήκαμε την ίδια μέρα του τεστ από το μικροβιολογικό ότι ήμασταν θετικοί στον ιό. Στην αρχή ήταν ένα μικρό σοκ, καθώς ήμασταν σχεδόν σίγουροι ότι δεν κολλήσαμε. Μετά μας φάνηκε λίγο αστείο, καθώς τέλη Φεβρουαρίου είχαμε έναν γάμο στην Νέα Υόρκη και ήμασταν από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο και στο μετρό και παντού και δεν είχαμε τίποτα. Το ότι κολλήσαμε στην Αλεξανδρούπολη, με τόσο μικρή επιδημιολογία, ήταν λίγο αστείο.

Οι οικογένειες μας φυσικά ήταν ανήσυχες, και οι φίλοι δείξανε τρομερή συμπαράσταση. Και θα θέλαμε και πάλι δημόσια να ευχαριστήσουμε τόσο φίλους που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην καθημερινότητα, όπως και συναδέλφους που ήταν δίπλα μας, σε επαγγελματικό επίπεδο.

-Είχατε κάποια συμπτώματα ή ήσαστε εντελώς ασυμπτωματικοί;

Είχαμε αρχικά ελαφρά συμπτώματα, σαν ένα απλό κρυολόγημα. Έπειτα ο Βαγγέλης ήταν εντάξει, ωστόσο εγώ είχα πονοκεφάλους και εξάντληση. Ευτυχώς δεν είχαμε τίποτε σοβαρό ή ανησυχητικό.

-Πώς ήταν όλη η διαδικασία της καραντίνας ;

Είμαστε τυχεροί και ζούμε εκτός πόλης με μεγάλη αυλή με τα σκυλάκια και τα γατάκια μας. Για μας η καραντίνα σε προσωπικό επίπεδο δεν άλλαξε πολλά. Είμαστε επίσης τυχεροί να έχουμε καλούς φίλους που βοήθησαν με το θέμα των προμηθειών!

Διαβάστε ακόμη :   Άγονη η πρώτη δημοπρασία για τον Ξενώνα της Λίμνης Τυχερού
Σε επαγγελματικό επίπεδο έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές, αλλά ευτυχώς κάποια μέλη της ομάδας μας δεν είχαν έκθεση στον ιό, οπότε μπόρεσαν να δουλέψουν κανονικά. Και φυσικά να ευχαριστήσουμε και πάλι τον Δημήτρη Αλεξούδη που προσφέρθηκε και αυτός να καλύψει τα μυστήρια που δεν μπορούσαμε να πάμε προσωπικά εμείς.

-Επειδή ζούμε σε μικρή πόλη, κι επειδή άλλοι ασθενείς έχουν μιλήσει για ‘στίγμα’, διαπιστώσατε κάτι τέτοιο στην περίπτωσή σας;

Ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Είχαμε πολύ κόσμο να μας λέει “μπράβο” για την ανακοίνωση, ενώ για μας ήταν κάτι εξαιρετικά απλό. Δεν μπορώ να καταλάβω το στίγμα στο να έχεις μια ίωση.

Αλλά όπως σωστά λες, είναι μικρή η πόλη και ίσως όντως να υπάρχει τέτοια προδιάθεση. Μπορώ να πω ότι δεν νιώσαμε κάτι τέτοιο, κάθε άλλο, τόσο οι φίλοι όσο και τα ζευγάρια μας έδειξαν γλυκιά κατανόηση και συμπαράσταση.

Πραγματικά, μπορεί ο ιός να είναι “σελέμπριτι” αυτήν την περίοδο αλλά δεν παύει να είναι ένας ιός. Δεν θα νιώθαμε ποτέ ντροπή που έχουμε γρίπη.

-Έχετε επιστρέψει στην καθημερινότητα και στην εργασία σας; Πόσο θα επηρεάσει αυτό που ζήσατε τις συνεργασίες σας από εδώ και πέρα; Γενικώς ο κλάδος σας μπορεί να ορθοποδήσει εύκολα;

Έχοντας λάβει το “οκ” από την Πολιτική Προστασία και τον ιατρό μας, έχουμε επιστρέψει στις υποχρεώσεις μας! Και πάλι θα πω ότι είμαστε τυχεροί και εκτιμάμε πολύ την εμπιστοσύνη του κόσμου σε εμάς και την δουλειά μας, καθώς παρά τις αλλαγές, την καραντίνα και την προσωπική μας περιπέτεια, οι συνεργασίες μας βαίνουν θετικά και είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι!

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος των επαγγελματιών φωτογράφων έχει πληγεί. Όταν δουλεύεις σεζόν και έχεις γραφείο που συνεπάγεται ενοίκιο, έχεις τις υποχρεώσεις προς το κράτος και υπαλλήλους, δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθεις. Δυστυχώς, στην πόλη μας υπάρχουν πολλοί “χομπίστες” φωτογράφοι που δίνουν την εντύπωση ότι ο κλάδος είναι ένα παρελκόμενο και δεν είναι πρόβλημα το να μην δουλέψεις μια χρονιά.

Είμαστε, ωστόσο, αισιόδοξοι και ελπίζουμε πως από την νέα χρόνια οι γάμοι και οι βαπτίσεις θα γίνονται κανονικά, ώστε να μπορούν όλοι να χαρούν την ιδιαίτερη μέρα τους και φυσικά και εμείς να δουλέψουμε κανονικά.

-Έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζατε τον κορωνοϊό προτού ασθενήσετε και μετά;

Δεν έχει αλλάξει κάτι για εμάς. Όπως προσέχαμε πριν προσέχουμε και τώρα, απλά έχουμε την όποια ανοσία πλέον για εμάς. Ο μεγαλύτερος μας φόβος ήταν να μην κολλήσουμε κάποιον άλλον και από την στιγμή που ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα πάνω στον ιό, συνεχίζουμε να προσέχουμε.

-Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στον κόσμο;

Κάτι που θέλουμε να πούμε και λέμε όταν μας δίνεται η ευκαιρία, είναι πως ακόμα κι αν δεν πιστεύεις στον ιό ή τέλος πάντων ό,τι και να πιστεύεις, πρόσεχε και προστάτευσε τους άλλους. Μπορεί ο καθένας μας να έχει την άποψη του, αλλά δεν είναι δύσκολο να προσέχουμε, ώστε να μην κινδυνέψουν άλλοι άνθρωποι. Καλύτερα να υπερβάλλουμε στην προσοχή και μετά να γελάμε, παρά να το πάρουμε “χαλαρά” και μετά να κλαίμε.

 Πηγή: gnomionline.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.