Αυξηση κατα 88,4% στις αποζημιωσεις για φυσικες καταστροφες

Σύμφωνα με μελέτη της Eνωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τις ασφαλίσεις περιουσίας στη χώρα

Στα 163,2 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσουν οι αποζημιώσεις που θα πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τις ζημιές και καταστροφικούς κινδύνους που συνέβησαν το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας άνοδο κατά 56,6% σε σχέση με το 2019, χρονιά που το ύψος των αποζημιώσεων εκτιμήθηκε στα 104,2 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τις ασφαλίσεις περιουσίας στη χώρα, τα στοιχεία της οποίας δείχνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ύψος αποζημιώσεων από το 2013 έως σήμερα. Εξαίρεση αποτέλεσε το 2018, χρονιά που λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μάτι, οι ζημιές είχαν εκτοξευθεί στα 208,7 εκατ. ευρώ.

Οι αποζημιώσεις που πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες κάθε χρόνο λόγω των καταστροφικών καιρικών φαινομένων, όπως είναι οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές κ.ά., αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο λόγω της έντασης και της συχνότητας που εμφανίζουν αυτά τα φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 οι αποζημιώσεις για ζημιές από καιρικά φαινόμενα ανήλθαν στα 24,3 εκατ. ευρώ και το 2020 αυξήθηκαν στα 45,8 εκατ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη κατηγορία αποζημιωθέντων να είναι τα ξενοδοχεία και αμέσως μετά οι κατοικίες.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της Ενωσης Ερρίκος Μοάτσος, «μέχρι σήμερα από τις πρόσφατες ζημιές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν καταβάλει σε αποζημιώσεις 38,5 εκατ. ευρώ για 778 ζημιές που δηλώθηκαν» Το ποσό αυτό αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος των συνολικών απωλειών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές και το οποίο θα υποχρεωθεί να καταβάλει το κράτος για αποζημιώσεις στους πληγέντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κυβερνητικό πακέτο για την ανακούφιση των πληγέντων του φετινού καλοκαιριού ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 38 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή, δηλαδή ως άμεσες αποζημιώσεις για 6.000 περιπτώσεις. Εκτός από τη μονομερή επιβάρυνση του κράτους, ο τρόπος καταβολής των αποζημιώσεων εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματικός, όπως έδειξαν οι πρόσφατες παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στην καταβολή των αποζημιώσεων του καλοκαιριού, αλλά και στο παρελθόν όπως οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο το 2007, με συνέπεια το σύστημα να αποδεικνύεται αναποτελεσματικό και σε αρκετές περιπτώσεις να συνοδεύεται με καθυστερήσεις.

Η αιτία της μικρής συμμετοχής του ασφαλιστικού κλάδου στις αποζημιώσεις για τις απώλειες περιουσίας είναι το χαμηλό επίπεδο ασφάλισης στην ελληνική αγορά τόσο η ασφάλιση της κατοικίας όσο και η ασφάλιση των εμπορικών κινδύνων, που δεν ξεπερνάει το 15% και 25% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, οι κατοικίες που είναι ασφαλισμένες στη χώρα μας ανήλθαν στα τέλη του 2020, με βάση το πλήθος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, σε 1.046.134, ενώ άλλες 221.111 είναι οι ασφαλισμένες επιχειρήσεις. Από αυτές 55.522 είναι οι ασφαλισμένες εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ ακολουθούν τα ξενοδοχεία με 12.573 συμβόλαια, οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με 11.095 συμβόλαια και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις με 9.708 ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Ο αριθμός των ασφαλισμένων κατοικιών συμπίπτει με τον αριθμό των κατοικιών που έχουν αγοραστεί ή κατασκευαστεί με τραπεζικό δανεισμό και επιβεβαιώνει το σημαντικό κενό που υπάρχει στην ασφάλιση περιουσίας στη χώρα μας και τη μονομερή σχεδόν επιβάρυνση του κράτους για την αποζημίωση των πληγέντων. Να σημειωθεί ότι το κόστος ασφάλισης μιας κατοικίας πχ. 120 τ.μ. ασφαλισμένης αξίας 100.000 ευρώ, διαμορφώνεται στα 120 ευρώ τον χρόνο και θα μπορούσε να μειωθεί εάν η ασφάλιση κατοικίας αποτελούσε τον κανόνα για την πλειονότητα των κατοικιών στη χώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.