ΑΧΕΠΑ: Δυο πρωην νευρολογικες κλινικες που μετατραπηκαν σε COVID-19

Κουτιά με προμήθειες αναλώσιμων υλικών και κίτρινες σακούλες μολυσματικών απορριμμάτων κατακλύζουν τους διαδρόμους

«Το σύστημα έχει γονατίσει στη Θεσσαλονίκη», υποστηρίζουν εκπρόσωποι εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία

Η καθημερινότητα των ασθενών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι δραματική στα περισσότερα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας, στα λιγοστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στις αίθουσες που «επιστρατεύθηκαν» για να καλύψουν τις ανάγκες και τις ελλείψεις (όπως χειρουργεία, καρδιοχειρουργικές μονάδες, ΩΡΛ τμήματα κ.α.) κάτι που έγινε και στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

«Πρέπει να αντέξουμε, ασθενείς και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Πρέπει να αντέξουμε με όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει» λέει γιατρός του νοσοκομείου ο οποίος έμαθε πριν από λίγες ώρες ότι φίλος και συνάδελφος του πέθανε από κορωνοϊό! Σύμφωνα με πληροφορίες στο ίδιο νοσοκομείο η covid-19 έχει βγάλει σε καραντίνα αρκετά επιτελικά στελέχη τμημάτων αποθαρρύνοντας ασθενείς και εργαζόμενους.

Οι φωτο μέσα από τις δύο πρώην νευρολογικές κλινικές του ΑΧΕΠΑ είναι ενδεικτικές της κατάστασης:


«Δεν υπάρχουν άδεια κρεβάτια και μερικές φορές νομίζουμε ότι δεν υπάρχει και… ελπίδα” προσθέτει ο γιατρός που τις τελευταίες μέρες “τα εχει δει όλα». Οι περιγραφές ωχριούν, η αίσθηση του τέλους απλώνεται σε όλες τις εγκαταστάσεις. «Οι μυρωδιές, οι φωνές ακόμη και οι σιωπές είναι επαναλαμβανόμενα δραματικές, αρκετοί έχουμε ηττηθεί, ψυχολογικά από την αναμονή του ιού και όχι από τον ίδιο τον ιο. Έχουμε δε βάλει απλά κρεβάτια σε χώρους αναμονής, σε χώρους εξέτασης ασθενών, όπου μπορεί να γίνει κάτι, το έχουμε κανει» μας λέει χαρακτηριστικά.

«Η πραγματικότητα είναι ότι το σύστημα έχει γονατίσει στη Θεσσαλονίκη» υποστηρίζουν και εκπρόσωποι εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία τονίζοντας ότι «…δυστυχώς οι ελάχιστες ΜΕΘ που λειτουργούσαν με προδιαγραφές ΜΕΘ -κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό- εξαντλήθηκαν στην πόλη». Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωση της ότι «το σύστημα δεν θα γονάτιζε σε αυτή τη φάση, αν είχαμε περισσότερα κρεβάτια νοσηλείας κι αν λειτουργούσε ο απαραίτητος αριθμός κλινών ΜΕΘ (και μάλιστα την ώρα που τα γενικά περιστατικά διακομίσθηκαν σε ιδιωτικές ΜΕΘ και παράλληλα σταμάτησαν τα χειρουργεία τα οποία μετά απαιτούσαν ΜΕΘ). Παρά τις διαβεβαιώσεις και δηλώσεις, η κατάσταση συνεχίζει να είναι… εκτός ελέγχου».

Πηγή: makthes.gr
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.