ΑΑΔΕ: Πλανο για 72.885 φορολογικους ελεγχους το 2024

Ενόψει του στόχου για 3 δισεκ. έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η ΑΑΔΕ “ζεσταίνει” τις μηχανές της για το 2024 για σειρά ελέγχων.

Κατ΄ ελάχιστον 72.885 έλεγχοι σε ακίνητα, εισοδήματα και υποθέσεις με διακίνηση “μαύρου χρήματος” αναμένεται να γίνουν το 2024 με βάση τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ για το 2024. Παράλληλα, αναμένεται να ελεγχθούν και 3.500 καταγγελίες φοροδιαφυγής που έχουν γίνει από πολίτες μέσω της πλατφόρμας “appodixi”, μέσα από την οποία υπάρχει η δυνατότητα στον πολίτη να μεταφέρει στη φορολογική διοίκηση υποθέσεις με “άρωμα” φοροδιαφυγής.

Πιο συγκεκριμένα, εν όψει του στόχου για 3 δισεκ. έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με βάση τις πρώτες οδηγίες του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, το 2024 -και λίγο πριν βγει στον “αέρα” το επιχειρησιακό σχέδιο της Αρχής- πρόκειται να πραγματοποιηθούν:

  • 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% – δηλαδή 19.250- θα αφορά σε φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% αυτών των ελέγχων- δηλαδή 14.437- θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Στόχος είναι να πέσει το βάρος των ελέγχων στις πιο “φρέσκες” υποθέσεις, όπου όπως προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία, οι δείκτες αποτελεσματικότητας είναι υψηλότεροι.
  • 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων. Πρόκειται για ελέγχους που ως τώρα αφορούσαν κυρίως στην έκδοση αποδείξεων και στην ορθή λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών, αλλά πλέον το ελεγκτικό έργο θα αφορά και στη διασύνδεση POS- ταμειακών μηχανών, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
  • 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) τουλάχιστον, καθώς και τουλάχιστον 885 έλεγχοι – έρευνες φοροδιαφυγής. Με βάση τα όσα προκύπτουν από τα απολογιστικά στοιχεία του 2023 αλλά και την εμπειρία, στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν δύσκολες υποθέσεις και να εντοπιστούν περιπτώσεις με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, απάτες σε βάρος του Δημοσίου με τριγωνικές συναλλαγές.
  • 2.500 έλεγχοι θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Στο μικροσκόπιο αυτών των ελέγχων μπαίνουν υποθέσεις με τη μη πληρωμή ΕΝΦΙΑ, αλλά για υποθέσεις με “περίεργες” αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, απαλλαγές πρώτης κατοικίας κ.λ.π.

Επιπλέον, με την ενεργοποίηση του “ΕλεγχοςLive” οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στο φορολογικό προφίλ των επιχειρήσεων ή των ελευθέρων επαγγελματιών και σε πραγματικό χρόνο θα μπορούν να διαπιστώνουν αν έχουν ιστορικό παραβατικότητας, αν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και περιοδικές ΦΠΑ, αν έχουν βεβαιωμένα χρέη προς την εφορία και αν έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.

Να σημειωθεί ότι μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το 2023 νέα νέα “εργαλεία”, από φέτος, αναμένεται να αξιοποιηθούν, επιτρέποντας εκτεταμένες διασταυρώσεις σε βάσεις δεδομένων.

Παράλληλα για τη διαφάνεια των ελέγχων, ήδη, αξιοποιούνται:

  • Φορητές κάμερες βιντεοσκόπησης για επιτόπιους ελέγχους
  • Σταθερές κάμερες βιντεοσκόπησης σε χώρους φυσικού ελέγχου εμπορευματοκιβωτίων & αποθηκών
  • Σταθερές κάμερες βιντεοσκόπησης σε χώρους επίσκεψης συναλλασσόμενων
  • Εφαρμογή διαδικασίας δέουσας επιμέλειας (due diligence)για την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.