90.000 βιβλια αναζητουν επειγοντως στεγη

Πουλήθηκε το κτίριο όπου στεγαζόταν το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων - Περίπου 20.000 από αυτά είναι σπάνια

Περίπου 90.000 βιβλία, προσφορά αγάπης προς τον συνάνθρωπο, κινδυνεύουν να πολτοποιηθούν. Πρόκειται για βιβλία που προέρχονται από δωρεές πολιτών οι οποίοι θέλησαν να βοηθήσουν μερικούς άστεγους της Αθήνας να στήσουν το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων και να διεκδικήσουν ξανά το δικαίωμα στη ζωή. Τα βιβλία φυλάσσονται σε μια αποθήκη της οδού Πειραιώς, που τους είχε παραχωρηθεί για να λειτουργήσει το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο τους, όμως το κτίριο πουλήθηκε – και τα βιβλία αναζητούν επειγόντως στέγη.

Περίπου 20.000 από αυτά είναι σπάνια, κάποια εξαντλημένα, ορισμένα εκδόθηκαν πριν από σχεδόν δύο αιώνες. «Προσπαθούμε εναγωνίως να τα διασώσουμε αντί να τα δώσουμε στην ανακύκλωση», λέει στα «ΝΕΑ» ο Λεωνίδας Κουρσούμης, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την ιδέα του Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων. Ο κ. Λεωνίδας, 75 ετών σήμερα, εργαζόταν σε εκδοτικό οίκο, μέχρι που βρέθηκε άνεργος και άστεγος την εποχή της οικονομικής κρίσης. Κατάφερε να επιβιώσει πουλώντας βιβλία που έβρισκε πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων, ώσπου πριν από μερικά χρόνια οραματίστηκε μαζί με άλλους δύο άστεγους φίλους του να φτιάξουν το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων. Η προσπάθειά τους συγκίνησε πολλούς που συμπαραστάθηκαν σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Κάπως έτσι, κατάφεραν να στήσουν το Παλαιοβιβλιοπωλείο στο Παγκράτι, το οποίο συντηρεί τους δύο από τους – τέσσερις πλέον – άστεγους που εμπλέκονται στο εγχείρημα.

Τα βιβλία της οδού Πειραιώς θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν το όνειρο, όμως πλέον βρίσκονται ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Στην προσπάθειά του να σώσουν αυτόν τον τυπωμένο πλούτο, ο Λεωνίδας Κουρσούμης συνάντησε, όπως λέει, αδιαφορία. Απευθύνθηκε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, χωρίς να λάβει απάντηση. Επικοινώνησε με εταιρείες. Εστειλε επιστολές σε επισήμους που κατά καιρούς τον είχαν προσεγγίσει – όμως όταν τα φώτα έσβηναν, όλοι δήλωναν αδυναμία να βοηθήσουν. Βλέποντας το όνειρό τους να χάνεται, οι άστεγοι αποφάσισαν να σώσουν τα βιβλία: απευθύνθηκαν σε περισσότερους από 10 δήμους της χώρας προτείνοντας να τους δωρίσουν τα βιβλία εφόσον βρεθεί ένας χώρος που θα εξασφαλίζει τη σωστή συντήρησή τους και τη δωρεάν πρόσβαση του κοινού σε αυτά. Οι περισσότερες δημοτικές Αρχές απάντησαν διά της σιγής. Επικοινωνία υπήρξε μόνο με δύο δήμους, έναν στη Στερεά Ελλάδα και έναν στην Πελοπόννησο, όμως οι καλές τους προθέσεις προσέκρουσαν σε γραφειοκρατικά εμπόδια.

«Αναζητούμε έναν χώρο περίπου 600 τ.μ., για τον οποίο μας ζητούν τεράστια ενοίκια. Εκεί θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πάντα. Να λειτουργήσουμε ηλεκτρονικό κατάστημα, να κάνουμε ανακύκλωση, να φιλοξενούμε εκδηλώσεις. Σκεφτείτε πως είναι έτοιμη όλη η υποδομή για το site, χάρη στην ευγενέστατη προσφορά ενός εξαιρετικού προγραμματιστή, πως έχουμε τους πάγκους, πως φοιτητές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν στην ηλεκτρονική καταχώριση των βιβλίων, όμως δεν έχουμε τον χώρο για να τα ανοίξουμε όλα», λέει ο Λεωνίδας Κουρσούμης. «Η γενναιοδωρία του κόσμου είναι αξιοσημείωτη. Και η ροή είναι συνεχής. Ομως πιστέψτε με», προσθέτει συγκινημένος, «δεν κοιμάμαι τα βράδια γιατί σκέφτομαι τι θα γίνει με αυτά τα βιβλία. Ντρέπομαι τους ανθρώπους που μας έχουν εμπιστευτεί».

«Προσπαθήσαμε όσο μπορούμε εδώ και πέντε χρόνια. Και μήνες τώρα, όλα μένουν να κρέμονται από μια κλωστή. Η μόνη απορία που έχω είναι, εάν πρότεινα να δωρίσουμε όλα τα βιβλία που μας έχει προσφέρει ο ποταμός της αγάπης των συνανθρώπων μας, τι απάντηση θα έπαιρνα σε μια άλλη χώρα;», έγραψε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Λεωνίδας. «Τι θα απαντούσαν οι δήμοι, οι κρατικές υπηρεσίες, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές βιβλιοθήκες;». Παρά την απογοήτευση, συνεχίζει να ελπίζει στην καλοσύνη των ξένων. Για να βρεθεί ο χώρος που θα στεγάσει ένα ανεκπλήρωτο όνειρο και θα σώσει από την καταστροφή χιλιάδες βιβλία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.