Ενθετο αφιερωμα παρουσιασης του βιβλιου του Κωστα Βραδελη «Επεσατε θυματα απο αδερφια εσεις»

Γράφουν ο φιλόλογος, Γρηγόρης Μαρτίνης, και ο συγγραφέας, Κώστας Βραδέλης

«Επέσατε θύµατα από αδέλφια εσείς» είναι ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου του σαππαίου γιατρού Κώστα Βραδέλη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης. Ένα βιβλίο, που θα µπορούσε ακόµη και σήµερα να χαρακτηριστεί «αιρετικό», αφού υπάρχουν ακόµη διαρκή και ανοικτά ερωτηµατικά από τους ανθρώπους που βίωσαν τη βαρβαρότητα του Εµφυλίου πολέµου (1943-1949) και ερωτήµατα που δεν έχουν απαντηθεί. Όχι στις επισυµβείσες ολοµέλειες του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Ελλάδας, που ό,τι ήταν να το κάνουν το έκαναν, αφού στο πέρασµα του χρόνου αποκατέστησαν όλους όσους κάποια χρόνια πριν είχαν καταδικάσει, ακόµη και σε θάνατο, αλλά δεν έχουν απαντηθεί ποτέ στις καρδιές και τις ψυχές, και δεν ικανοποίησαν ποτέ τη λογική των ανθρώπων που πίστεψαν, «αφέθηκαν και πήγαν» στο πρόσταγµα των καιρών για δίκαιη κοινωνία και ελεύθερη πατρίδα, θαυµάζοντας και πιστεύοντας σε προσωπικότητες, λαµπρούς κοµµουνιστές, όπως ο Άρης Βελουχιώτης, ο Κώστας Καραγιώργης, ο Γιώργος Γιαννούλης και ο Νίκος Πλουµπίδης.
 
Ένα βιβλίο κατάθεση ψυχής, απελευθερωτικό της πίκρας, µαρτυρία των συναισθηµάτων διάψευσης που βίωσε ο µη κοµµουνιστής πολίτης της µεταπολεµικής, εµφυλιακής όµως εποχής, που έζησε τα γεγονότα και ήταν περήφανος για τις γνώσεις, τα ταλέντα, τις δεξιότητες στα πεδία των µαχών και των ιδεών, τη στράτευση κυρίως στον ηθικό κώδικα αξιών της ιδεολογίας τους, αυτών των συνταρακτικών σε αφοσίωση τεσσάρων νεοελλήνων, τους οποίους η πατρίδα, όπως παγίως συνηθίζει µε όλες σχεδόν τις κορυφαίες προσωπικότητές της, εξόντωσε!!!
 
Αυτό δηλώνει εξάλλου ξεκάθαρα και ο συγγραφέας γράφοντας «ότι η ενασχόληση µε το παρελθόν λειτουργεί ως καταπραϋντικό βάλσαµο και κάθαρση από τις ενοχές που νιώθει η γενιά µου και οι πιο παλιές γενιές για τα θλιβερά, τραγικά και καταστροφικά γεγονότα που συνέβησαν τότε. Και είθε ποτέ να µη ξανασυµβούν». Γι’ αυτό και στόχο του έχει «να µάθουν οι νέοι από µας που ζήσαµε εκείνα τα χρόνια, την ιστορία και τις εµπειρίες, τις προφανώς διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, γιατί η ιστορία δεν είναι απόλυτη και σταθερή και δεν γράφεται µια για πάντα, καθώς αποκαλύπτονται διαρκώς νέα γεγονότα ή άλλα ερµηνεύονται διαφορετικά.» Όσο για τη µέθοδό του διευκρινίζει ότι το βιβλίο του δεν αφορά σε «κλασικής µορφής ιστορικό δοκίµιο, µε την αυστηρή επιστηµονική έννοια του όρου. Εδώ γράφεται η δική µου αλήθεια γι’ αυτά τα γεγονότα, σύµφωνα µε τα βιβλία που διάβασα, τις δικές µου πηγές».
 
Γρηγόρης Μαρτίνης, φιλόλογος και Κώστας Βραδέλης, συγγραφέας όµως, και όσα έχουν να µας πουν για το ευσύνοπτο ιστορικό πόνηµα µε τίτλο «Επέσατε θύµατα από αδέλφια εσείς» µε τις πέντε πρωταγωνιστικές προσωπικότητες του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Ελλάδας στα χρόνια του Εµφυλίου –υπάρχει κεφάλαιο και για τον διατελέσαντα γραµµατέα του ΚΚΕ τα κρίσιµα εκείνα χρόνια, τον Νίκο Ζαχαριάδη– ευθύς αµέσως… Τ.Β.
 
Διαβάστε το ένθετο σε pdf μορφή εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.