Ζωντανη η μνημη των διωξεων του Θρακικου Ελληνισμου

Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των θυμάτων από τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα

Επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο μνημείο των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής 11 Απριλίου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όσων διώχθηκαν από τους Βουλγάρους και τους Νεότουρκους.

Το παρών έδωσαν και πολλοί Θρακικοί σύλλογοι, δια των αντιπροσώπων τους, μιας και η τελετή έγινε τηρώντας τους περιορισμούς για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ομιλία για τους διωγμούς των Θρακών πραγματοποίησε ο κ. Χρήστος Μορφακίδης, ο οποίος σημείωσε πως οι Θράκες προγονοί μας, σήκωσαν αγόγγυστα και με δοξολογία τον δικό τους σταυρό.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης τόνισε πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, γιατί η λήθη δεν βοηθά ούτε στο παρόν, ούτε στο μέλλον.

«Ένα γένος, όταν ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένο να αφανιστεί και να πεθάνει» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει πως «το αίμα των Ελλήνων ηρώων του γένους μας, είναι αυτό που μοσχοβολά και ομορφαίνει την Ελλάδα». «Η χώρα, η Θράκη και το γένος μας» συνέχισε «έχει ευεργετηθεί ιδιαίτερα από το Θεό, και κατάφερε να κρατήσει στα χρόνια και στους αγώνες, που συμμετείχε και ο ιερός κλήρος και μαζί με όλο το λαό, θα είναι στις επάλξεις για να υπερασπιστεί την ιστορία, τον τόπο του και τα δίκαια του έθνους και της φυλής».

Το μνημείο, θύμισε κλείνοντας ο τοπικός ποιμενάρχης, «έχει τοποθετηθεί σε αυτό το σημείο στην Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, για να θυμίζει το μαύρο Πάσχα των Θρακών, και κάθε Τέταρτη Κυριακή  των Νηστειών, θα πραγματοποιείται σε αυτό η επιμνημόσυνη δέηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.