Ζωντανεψε ξανα ο Αρχαιολογικος χωρος της Αναστασιουπολης

Εσπερινό προς τιμή του Αγίου Θεοφάνους, Επισκόπου Περιθεωρίου πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων

Στον Αρχαιολογικό χώρο της Αναστασιούπολης βρέθηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, την Τρίτη 3 Μαΐου, ημέρα που η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Θεοφάνους, Επισκόπου Περιθεωρίου.
 
Η Αναστασιουπολη υπήρξε η έδρα της Επισκοπής Περιθεωρίου, για αυτό και το απόγευμα της Τρίτης ο Μητροπολίτης τέλεσε στο προαύλιο του Αρχαιολογικού χώρου της μεθέορτο εσπερινό, με τη συμμετοχή Ιερέων, χορού Ιεροψαλτών και παρουσία των Πολιτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Εκπαιδευτικών και λοιπών εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων του Νομού και της πόλεως, καθώς και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του μεθεόρτου αυτού εσπερινού ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην τοπική ιστορία και στα στοιχεία της προσωπικότητας του εορτάζοντος Αγίου.
 
Ο Άγιος Θεοφάνης χρημάτισε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Συνδεόταν με τον Όσιο Μάξιμο Καυσοκαλύβη, του οποίου υπήρξε βιογράφος. Κατά την προφητεία του οσίου Μαξίμου ο άγιος Θεοφάνης, που διετέλεσε μαθητής του, έγινε αργότερα ηγούμενος της ιεράς μονής Βατοπαιδίου και κατόπιν επίσκοπος Περιθεωρίου Ξάνθης. Αναφέρεται ως επίσκοπος Περιθεωρίου περί το 1350 μ.Χ. Πλησίον του Περιθεωρίου ήταν το όρος Παπίκιο, γνωστό για τις μονές και τους ασκητές του, στο οποίο είχε ασκηθεί ο όσιος Μάξιμος, και είχε βρει εκεί αρκετούς ενάρετους μοναχούς, όπως αναφέρει ο βιογράφος του Θεοφάνης. Το Περιθεώριο είχε κτισθεί στα ερείπια της Αναστασιούπολης στις αρχές του 14ου αιώνος μ.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.