Ζωντανεψε ξανα η μαχη των οχυρων στη Νυμφαια

75 χρόνια πέρασαν από την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του Οχυρού ενάντια στη Ναζιστική εισβολή

Με μεγάλη προσέλευση του κοινού, που εκμεταλλεύτηκε τον καλό καιρό, γιορτάστηκε η 75η επέτειος της μάχης των οχυρών και της ηρωικής αντίστασης απέναντι στη Γερμανική εισβολή την Κυριακή 10 Απριλίου στο οχυρό της Νυμφαίας.

Για μια ακόμα φορά πολίτες, στρατιωτική αλλά και πολιτική ηγεσία τίμησαν τους επτά Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας, υποχρεώνοντας τους αντιπάλους τους να πληρώσουν βαρύ τίμημα για αυτό το κομμάτι Ελληνικής γης.

Στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Διοικητής του 4ου σώματος στρατού Αντιστράτηγος Ιωσήφ Μαυράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, μέλη στρατιωτικών και  άλλων οργανώσεων, ενώ ο μοναδικός βουλευτής που παρέστη στην εκδήλωση, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι, ήταν ο βουλευτής της ΧΑ Αντώνης Γρέγος.
 
Την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ενώ τις κρίσιμες ημέρες της γερμανικής εισβολής ζωντάνεψε ο Διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού «Πόγραδετς» Ταξίαρχος Νικόλαος Νιζάμης. Μέσα από μια περιγραφή η οποία διανθίστηκε από οπτικοακουστικό υλικό, ο ταξίαρχος περιέγραψε την σφοδρή επίθεση των γερμανικών μονάδων με βομβαρδισμούς του οχυρού με πυρά πυροβολικού, προώθηση σχηματισμών αρμάτων, τμημάτων μοτοσικλετιστών και πεζικού.
Οι υπερασπιστές του οχυρού  απέκρουσαν με ηρωισμό τις προσπάθειες των Γερμανών να εισέλθουν σε αυτό, όμως τελικά η υπεροπλία σε προσωπικό και υλικό των κατακτητών άνοιξε τις στοές του οχυρού, και μετά από ώρες απεγνωσμένης μάχης μέσα στο Οχυρό ο Έλληνας Διοικητής, θεωρώντας ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί, αποφάσισε την παράδοση του Οχυρού.

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων
 
«Μπορεί να κουρεύτηκαν τα οικονομικά μας, αλλά προς θεού να μην κουρέψουμε τις αξίες μας»

 «Είναι αλήθεια αυτό που ειπώθηκε, ότι οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» τόνισε μετά το πέρας της τελετής ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, σημειώνοντας ότι «αυτά τα μαθήματα μας δίνει η μάχη των Οχυρών, ότι τα παλικάρια μας, οι παππούδες μας, οι πρόγονοί μας πολέμησαν σαν ήρωες για την αξιοπρέπεια του τόπου, της πίστης και της πατρίδας μας, και μας δίνουν μηνύματα αξιοπρέπειας από ένα τόπο ο οποίος είναι αιματοβαμμένος και μοσχοβολά θυσία, αξιοπρέπεια, ηρωισμό και ελληνισμό». «Ζούμε δύσκολές μέρες στην Ελλάδα», συνέχισε, «μπορεί να χάσαμε υλικά αγαθά και να κουρεύτηκαν τα οικονομικά μας, αλλά προς θεού να μην κουρέψουμε τις αξίες μας, γιατί τις είχαμε κουρέψει, και αυτό είναι που μας πονά. Ό,τι σπείραμε θερίσαμε σήμερα»
 
Για αυτό και ως πνευματικός πατέρας της περιοχής μας, με πολλή αγάπη αλλά και πόνο στην καρδιά, ζήτησε να κρατήσουμε την πίστη μας και την αγάπη μας στην πατρίδα, την αξιοπρέπειά μας γιατί αυτά είναι ο πλούτος μας και με αυτά θα οριοθετήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Χρήστος Μέτιος

«Είναι χρέος όλων μας να διατηρούμε στη μνήμη το ένδοξο παρελθόν μας»

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος χαρακτήρισε σύμβολο αντίστασης, θυσίας και ηρωισμού το μνημείο του οχυρού Νυμφαίας, όπου «αποδίδουμε σήμερα φόρο τιμής σε όσους ηρωικά αγωνιζόμενοι έπεσαν μαχόμενοι κατά των γερμανικών στρατευμάτων την 6η και 7η Απριλίου 1941. Είναι χρέος όλων μας να διατηρούμε στη μνήμη το ένδοξο παρελθόν μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.