Ζητουν διχρονα νηπιαγωγεια οι εκπαιδευτικοι της Ροδοπης

Κινητοποίηση για τα νηπιαγωγεία, τις μεγάλες ελλείψεις στην παράλληλη στήριξη και την ειδική αγωγή

Κινητοποίηση με αιτήματα την άμεση καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και την κάλυψη κάθε έλλειψης εκπαιδευτικού στην παράλληλη στήριξη πραγματοποίησαν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Ροδόπης «Οι Τρείς Ιεράρχες» στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ.
 
Τα μέλη του Συλλόγου κατέθεσαν το αίτημα για καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης δημόσιας δωρεάν προσχολικής αγωγής – εκπαίδευσης, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην παράλληλη στήριξη και την ειδική αγωγή λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών στον Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, με τον οποίο είχαν συνάντηση, ενώ το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν και μέλη του συλλόγου ΔΑΔΑΑ.
 
Άλλωστε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους συλλόγους γονέων και φορείς, γιατί θεωρούν πως αντιμετωπίζουν όλοι το ίδιο πρόβλημα και θα πρέπει να είναι σύμμαχοι.

 

Παιδαγωγικά ορθά τα δίχρονα νηπιαγωγεία 

Η κινητοποίηση αυτή έγινε μετά από την απόφαση της ΔΟΕ για πανελλαδική κινητοποίηση με στάσεις εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας για την καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης δημόσιας δωρεάν προσχολικής αγωγής – εκπαίδευσης, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, που τόνισε πως το αίτημα αυτό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, μιας και ήταν ένα από τα αιτήματα της μεγάλης απεργίας των εκπαιδευτικών το 2006, όταν και για πρώτη φορά έγινε υποχρεωτική η προσχολική αγωγή, για ένα χρόνο όμως μόνο.
 
Με το ζήτημα να παραμένει για τη δίχρονη εκπαίδευση, ξεκινούν ακόμα ένα κύκλο κινητοποιήσεων, θέλοντας να κερδίσουν τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.
 
Βέβαια το Υπουργείο έχει εξαγγείλει ότι θα θεσμοθετηθεί, σε βάθος τριετίας, όμως θεωρούν πως θα πρέπει να γίνει άμεσα, μιας και η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί μια από τις κυριότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης. «Αναγνωρίζουμε προφανώς ότι έχει κόστος, αλλά η εκπαίδευση είναι επένδυση για την ελληνική κοινωνία, δεν μπορεί να ξοδεύονται χρήματα σε εξοπλιστικά προγράμματα και άλλες δαπάνες και όχι στην εκπαίδευση, που θεωρούμε πως μαζί με την υγεία πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα» ανέφερε, τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις και μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών, χωρίς ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 
Για αυτό και θα συνεχίζουν να θυμίζουν το επόμενο διάστημα, όπως έκαναν και στο παρελθόν ότι είναι ανάγκη κυρίως για τα παιδιά, γιατί όλες οι παιδαγωγικές έρευνες συγκλίνουν ότι η δίχρονη προσχολική αγωγή βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών τα επόμενα χρόνια. 

Απαραίτητοι οι επιπλέον εκπαιδευτικοί σε επιπλέον δομές 

Βέβαια η θέσπιση της δίχρονης εκπαίδευσης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μαθητών, την στιγμή που οι υποδομές ήδη δεν επαρκούν για τα υπάρχοντα παιδιά.
 
Το αίτημα για διετή εκπαίδευση δεν είναι αποκομμένο από την αύξηση των υποδομών, άλλωστε και οι σημερινές δομές δεν είναι αρκετές για να στεγάσουν τα ήδη υπάρχοντα νήπια» σημείωσε, τονίζοντας πως δεν μπορεί να διαχωριστεί το αίτημα για αύξηση υποδομών και εκπαιδευτικών με τη θέσπιση της υποχρεωτικής διετούς φοίτησης.
 

Μεγάλες ελλείψεις στην ειδική αγωγή 

Η κινητοποίηση όμως είχε και πιο τοπικό χαρακτήρα, μιας και υπάρχουν πάρα πολλά κενά εκπαιδευτικών στην περιοχή μας στην παράλληλη στήριξη, με τα κενά, που στην αρχή της χρονιάς ήταν 35 και στη συνέχεια μειώθηκαν σε 24, να παραμένουν στα 19.
 
Το υπουργείο ουσιαστικά, σημείωσε ο κ Μακρυγιάννης, έχει μοιράσει τους εκπαιδευτικούς που έχει προσλάβει σε δύο και τρία παιδιά, αντί σε 1 που είναι η αξιολόγηση, ώστε να γίνει σωστά η παιδαγωγική υποστήριξη του μαθητή.
 
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως αφενός δεν γίνεται σωστά η υποστήριξη του μαθητή, ενώ δυσκολεύει και η ζωή των τμημάτων όπου βρίσκονται αυτοί οι μαθητές.
 
Αντίστοιχα υπάρχουν ακόμα κενά στα τμήματα υποδοχής, που είναι τα τμήματα υποβοήθησης της ελληνομάθειας, που επίσης παρόλο που έχουν μειωθεί από την αρχή της χρονιάς, παραμένουν. 

«Είναι η κοροϊδία στο μεγαλείο της» 

Στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στην ειδική αγωγή στάθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ κ. Βαγγέλης Λαφτσής, χαρακτηρίζοντας «τη μεγαλύτερη κοροϊδία του αιώνα» τις ανακοινώσεις πως η παράλληλη στήριξη υπήρχε σε όλα τα σχολεία με το πρώτο κουδούνι.
 
«Ξέρετε σε τι ποσοστό όμως; Στο 5%, με δασκάλους να έχουν σε μερικές περιπτώσεις και 4 παιδάκια» σημείωσε, με αποτέλεσμα να μην προσφέρεται σωστή εκπαίδευση.
 
«Είναι η κοροϊδία στο μεγαλείο της. Η κοινή γνώμη γνωρίζει ότι υπάρχει παράλληλη στήριξη από την πρώτη μέρα. Υπάρχει όμως στα αλήθεια και σε ποιο ποσοστό;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως και πέρυσι η κατάσταση εξομαλύνθηκε λίγο πριν το Πάσχα, όταν και πλέον είχε χαθεί η χρονιά, κάτι που φοβούνται πως θα γίνει και φέτος.
 
Αυτό το πρόβλημα θεωρεί πως θα λυθεί όταν βρεθούν άνθρωποι που αγαπούν, σκέφτονται και σέβονται, και έρθουν όλοι μαζί για να πιέσουν την έκαστη κυβέρνηση.
 
«Μας είπαν πέρυσι πως έκαναν τα αδύνατα δυνατά, τα έκαναν μόνοι τους απέτυχαν, ποιος το πληρώνει το κάρβουνο; Οι γονείς» σημείωσε, τονίζοντας πως κανένας δεν είναι εχθρός κανενός, αλλά μόνοι τους λειτουργούν μόνο όπως μπορούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.