Ζητουμενο στην Ελλαδα η “απο – ιατρικοποιηση” του φυσιολογικου τοκετου

Το συμπέρασμα των εκδηλώσεων της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ροδόπης - Στο πλαίσιο δράσεων του πανελλαδικού δικτύου ομάδων θηλασμού και μητρότητας

Με προβολή ταινίας, συζήτηση – ενημέρωση σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό αλλά και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των μελών της συμμετείχε στη δράση «Δίνω Ζωή! Δώστε μου τη γέννα που αξίζω» η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ροδόπης.
 
Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τετάρτης στη δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής παρουσία μελών της ομάδας προβλήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα θηλασμού Καστοριάς και με την υποστήριξη του Ελληνικού Δικτύου Σεβασμού στη Γέννα (ENCA Hellas) και το δίκτυο δράσης για τη βρεφική διατροφή (IBFAN Hellas) η ταινία Microbirth Movie, ακολούθησε ομιλία για τον φυσικό τοκετό, τον μη παρεμβατικό τοκετό και το φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική από τον μαιευτήρα γυναικολόγο κ. Αλέξανδρος Αμμάρι και τέλος έλαβε χώρα μία συζήτηση επί των εμπειριών των μελών της ομάδας από τους τοκετούς τους, στα οποία μοιράστηκαν επίσης τσαντούλες της ομάδας θηλασμού με σχετικό ενημερωτικό υλικό. 

Στέλλα Στόικου «Σκοπός μας να γίνει γνωστό σε όλους ότι η γέννα δεν είναι μια ιατρική πράξη αλλά μια φυσιολογική διαδικασία την οποία τελεί μόνη της η γυναίκα»

Η κ.Στέλλα Στόικου, εκ των διαχειριστριών της ομάδας της Ροδόπης γνωστοποίησε πως η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του πανελλαδικού δικτύου ομάδων θηλασμού και μητρότητας, σχετικά με τον σεβασμό στη γέννα, τον μη παρεμβατικό τοκετό, την επιλογή της μητέρας να γεννάει φυσιολογικά ή με καισαρική, έχοντας ωστόσο πλήρη ενημέρωση για όλες τις επιπτώσεις που έχουν οι δύο επιλογές.
 
Σκοπός της εκδήλωσης όπως υπογράμμισε «είναι να γίνει γνωστό σε όλους ότι η γέννα δεν είναι μια ιατρική πράξη αλλά μια φυσιολογική διαδικασία την οποία τελεί μόνη της η γυναίκα και όλοι οι υπόλοιποι απλά παρευρίσκονται και, αν χρειαστεί κάτι, βοηθούν», ένα γεγονός που έρχεται όπως επεσήμανε «σε αντίθεση με την επικρατούσα νοοτροπία που λέει ότι τον πρώτο ρόλο πρέπει να έχει ο γιατρός και η γυναικά να υπακούει σε εντολές και να υφίσταται ιατρικές πράξεις που τις περισσότερες φορές είναι χωρίς ουσία».
 
Ερωτηθείσα σχετικά με την ανταπόκριση που λαμβάνουν οι δράσεις της Ομάδας η κ. Στόικου υπογράμμισε πως υπάρχει ολοένα και αυξανόμενη κίνηση, γεγονός που γίνεται αντιληπτό και από τον αριθμό των μελών της που ξεπερνούν πλέον τα 600. Οι δράσεις της ομάδας μάλιστα όπως δήλωσε η ίδια έχουν οδηγήσει και σε αλλαγές ως προς το επίπεδο ενημέρωσης των μαμάδων της Ροδόπης αλλά και ως προς την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και του θηλασμού από τις υπάρχουσες ιατρικές δομές. 

Αλέξανδρος Αμμάρι «Η ιατρικοποίηση της γέννας, η αιτία πίσω από την “επέλαση” των καισαρικών στην Ελλάδα»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο γυναικολόγος και διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής της Ξάνθης κ. Αλέξανδρος Αμμάρι, έκανε γνωστό πως «εδώ και τρεις δεκαετίες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο στην Ελλάδα τα μαιευτήρια, να μην θεωρούνται πλέον φιλικά τόσο προς τη μητέρα όσο και το έμβρυο», κάτι που όπως υπογράμμισε οφείλεται «στην ιατρικοποίηση της γέννας, μιας φυσικής δηλαδή διαδικασίας την οποία –όπως και σε οτιδήποτε άλλο φυσικό- θέλουμε εμείς να επιταχύνουμε, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε αυξήσαμε πάρα πολύ το ποσοστό των καισαρικών τομών». Στην Ελλάδα όπως έκανε γνωστό «έχουμε ένα ντροπιαστικό ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι το 60-70% όλων των γεννήσεων, σε κάποια μαιευτήρια», μία παγκόσμια πρωτοτυπία όπως την χαρακτήρισε υπογραμμίζοντας πως η χώρας μας μαζί με την Βραζιλία κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως στις καισαρικές τομές.
 
«Με τον όρο ιατρικοποίηση του τοκετού δεν εννοούμε μόνο τη μη απαραίτητη διενέργεια καισαρικών τομών» εξήγησε ο ίδιος « αλλά και τη χορήγηση αχρείαστων φαρμάκων στην προσπάθεια να επιταχύνουμε τον τοκετό. Ουσιαστικά προσπαθούμε να παρέμβουμε άσκοπα σε μια φυσική εξέλιξη όμως όσο πιο πολύ παρεμβαίνουμε τόσο πιο μεγάλο αντίκτυπο έχει αυτό στη γέννα».
 
Ο κ. Αμμάρι χαρακτήρισε ως λογικό ποσοστό καισαρικών τομών αυτό της τάξεως του 10-20% και όχι του 60-70% που αγγίζει στην χώρα μας, τονίζοντας πως τα ποσοστά αυτά «οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ελλιπή γνώση, που τον τελευταίο καιρό μέσω του ίντερνετ και των ομάδων υποστήριξης – όπως αυτή της Κομοτηνής- αρχίζει να ανατρέπεται καθώς οι γυναίκες μαθαίνουν περισσότερα πράγματα και έτσι σιγά σιγά υποχωρεί και ο φόβος».
 
Όπως εξήγησε μάλιστα «υπάρχει μια πρακτική που ακολουθούν πολλά μαιευτήρια που λέει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή, εν αντιθέσει με τα περισσότερα παγκόσμια πρωτόκολλα που ισχυρίζονται το αντίθετο, δημιουργώντας όμως τον φόβο στην γυναίκα να το προσπαθήσει. Ο ίδιος φόβος συναντάται και στους ιατρούς καθώς ελλείψει ελληνικών πρωτοκόλλων της ελληνικής μαιευτικής εταιρίας δεν νοιώθουν και οι ίδιοι ότι είναι νομικά καλυμμένοι να κάνουν το κάτι παραπάνω, οπότε αρκούνται στο να δώσουν τα βασικά».
 
Η νέα γενιά μαιευτήρων – γυναικολόγων ωστόσο όπως επεσήμανε ο ίδιος κλείνοντας «κάνουν προσπάθειες να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο και να προωθήσουν ουσιαστικά τόσο το σεβασμό στη γέννα, όσο και στη μητέρα και πολύ περισσότερο στο παιδί που είναι να γεννηθεί». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.