Ζητουμενο η λειτουργια της Δικαιοσυνης με υγειονομικη και δικονομικη ασφαλεια

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης συνάντησε ο Βουλευτής Ροδόπης Δ. Χαρίτου

Τα ζητήματα που ανέκυψαν με την απονομή της Δικαιοσύνης εν μέσω πανδημίας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των δικηγόρων εξαιτίας της συζήτησαν την Πέμπτη 22 Απριλίου ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου σε συνάντηση που είχε με την πρόεδρο Ιωάννα Χατζηαντωνίου και μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.

Συναντίληψη στα σοβαρά προβλήματα

Ο κ. Χαρίτου, ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Γρηγόρη Λόη, δικηγόρο, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε σε δηλώσεις του πως από τη συνάντηση προέκυψε πως υπάρχει συναντίληψη στα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν με την αναστολή λειτουργίας της Δικαιοσύνης ή της έκτακτης λειτουργίας της με πρόχειρες κυβερνητικές ρυθμίσεις, «που έχει προκαλέσει δυσμενή αποτελέσματα στην εκδίκαση υποθέσεων, επιπτώσεις στα δικαιώματα των πολιτών και τη συσσώρευση μεγάλου όγκου υποθέσεων».

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Τέθηκε επίσης το πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης των δικηγόρων που γιγαντώθηκε εν μέσω πανδημίας, γιατί πλην της ενίσχυσης των 600 ευρώ μέσω voucher, το μεγαλύτερο μέρος των δικηγόρων έχει αποκλειστεί από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, αλλά και από τη Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση της Περιφέρειας.

«Είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης για την έλλειψη οικονομικής στήριξης στους δικηγόρους, γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε καταστάσεις ανέχειας, ενώ ένας μεγάλος αριθμός από τους 323 δικηγόρους στη Ροδόπη, κυρίως νέοι, βρίσκονται σε αδυναμία συνέχισης άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας» σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θεσμικά ζητήματα του κλάδου, όπως η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού ανεργίας από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, που άλλωστε τροφοδοτείται από τις δικές τους εισφορές, χωρίς τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, η απαλλαγή από την υποχρέωση υπαγωγής στον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ,  η ανάγκη άμεσης στελέχωσης με προσωπικό των αποδεκατισμένων Δικαστικών Υπηρεσιών Ροδόπης προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων.

Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη αλλαγής του Πτωχευτικού Κώδικα, ένα μείζον κοινωνικό θέμα, που ο βουλευτής θεωρεί πως θα οδηγήσει στη δήμευση της περιουσίας των πολιτών και στην κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Χαρίτου δεσμεύτηκε ότι, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην ανάδειξη και στην προώθηση όλων των σημαντικών θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση.

Υπάρχει μεγάλη οικονομική στενότητα στους Δικηγόρους

Αυτό που ζητά το Δικηγορικό Σώμα, σημείωσε η κ. Χατζηαντωνίου, είναι η λειτουργία της Δικαιοσύνης με υγειονομική και δικονομική ασφάλεια, γιατί η λειτουργία τους καθορίζεται κάθε Σάββατο με την νέα ΚΥΑ που εκδίδεται, κάτι που, τόνισε, δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου.

Φυσικά σημαντικό είναι το οικονομικό πρόβλημα, τόσο λόγω των αναστολών, όσο και γιατί όσες διαδικασίες επιτρέπονται, γίνονται με δυσκολία και μεγάλες καθυστερήσεις. Για αυτό ζήτησαν από τον κ. Χαρίτου να ασχοληθεί με τα θέματα που του εξέθεσαν, μαζί με πάγια αιτήματά τους που προηγούνται της πανδημίας.

«Υπάρχει μεγάλη οικονομική στενότητα στους Δικηγόρους, καλούμαστε να πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές χωρίς να λειτουργούν τα δικαστήρια» για αυτό και έχουν προτείνει τη λειτουργία της δικαιοσύνης με χρονικό διαχωρισμό υποθέσεων και πινακίων, ώστε και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, αλλά και να εργάζονται οι δικηγόροι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.