Ζητουμενο ακομα η ισοτητα των γυναικων εντος και εκτος ελληνικης εννομης ταξης

Το βασικό συμπέρασμα του σεμιναρίου που πραγματοποίησε στην Κομοτηνή η ELSA Komotini, υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών, και του International Chamber of Commerce Women Hellas

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο με θέμα την θέση της Γυναίκας στην ελληνική έννομη τάξη, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 18 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία της οργάνωσης ELSA Komotini, υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών, και του International Chamber of Commerce Women Hellas

Η θεματική του σεμιναρίου ήταν συγκεκριμένη ωστόσο στην ζωντανή συζήτηση που έλαβε χώρα αναλύθηκαν ποικίλα ζητήματα που αφορούν στην σημερινή πραγματικότητα των γυναικών στην Ελλάδα, με βασικό συμπέρασμα ότι μπορεί η νομοθεσία να αποτελεί ένα εργαλείο «εξασφάλισης» της ισότητας των δύο φύλων, ωστόσο η πραγματικότητα ακόμα παραμένει σε πληθώρα θεμάτων προβληματική.

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας

Την έναρξη του σεμιναρίου, που έτυχε θερμής συμμετοχής, κυρίως από μέλη της φοιτητιώσας νεολαίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σήμανε η πρόεδρος της ELSA Komotini κ.Κορίνα Παπαδοπούλου, για να ακολουθήσει το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κ.Μαρίας Συρεγγέλα, η οποία ξεκίνησε με την παραδοχή ότι τα δύο φύλα θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση, ωστόσο στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Όπως εξήγησε η ίδια «η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητη για την οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη κάθε σύγχρονου κράτους», λογική πάνω στην οποία, όπως τόνισε, βασίζονται και οι πολιτικές και οι δράσεις της πολιτείας για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας, ένας δρόμος στον οποίο ωστόσο υπάρχουν και αρκετές προκλήσεις.

Η πρώτη και κυριότερη πρόκληση, σύμφωνα με την ίδια, αφορά στην αλλαγή του κυρίαρχου «αφηγήματος», εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες και για τα δύο φύλα, εξαλείφοντας την σεξιστική ρητορική και ενδυναμώνοντας τις γυναίκες αλλά και τα κορίτσια. Στην κατεύθυνση αυτή η ίδια αναφέρθηκε στη διαμόρφωση του Εθνικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων, δράσεις με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, δράσεις που διευκολύνουν τον συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, καθώς και δράσεις που ενισχύουν την συμμετοχή των γυναικών στην εκπαίδευση και κατάρτιση γυναικών, καθώς στην συμμετοχή τους σε δράσεις επιχειρηματικότητας.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η παρουσία γυναικών και κοριτσιών σε κλάδους που στο παρελθόν ήταν ανδροκρατούμενοι τόσο πιο κοντά φτάνουμε στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας» ανέφερε, κάνοντας ειδική μνεία στην ισχυρή παρουσία γυναικών στον χώρο της δικαιοσύνης, για να καταλήξει λέγοντας πως «μόνο όλοι και όλες μαζί, γυναίκες και άντρες, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, να φέρουμε ένα καλύτερο αύριο, γιατί γυναίκες και άντρες αξίζουν ίσα δικαιώματα, ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες».

Φελίνα Καζάκου: «Πρωταγωνιστές και στην επιχειρηματικότητα οι νέοι»

Μπαίνοντας στο κομμάτι των εισηγήσεων την αρχή έκανε η κ.Φελίνα Καζάκου – Βρούζου η οποία εκπροσωπώντας και τον ΣΕΓΕ μίλησε για τις προκλήσεις στην γυναικεία επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα, τονίζοντας πως δυστυχώς αν και έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την επίτευξη του στόχου της ισότητας συνεχίζουμε να μιλάμε για δεδομένα τα οποία ίσχυαν πριν από λίγα χρόνια. Η ίδια εξήρε την πρωτοβουλία της ELSA Komotini, κάνοντας λόγο για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, ειδικά για τη νέα γενιά, για την στήριξη της οποίας «έχουμε υποχρέωση». Ο ΣΕΓΕ, όπως τόνισε η ίδια, «θέλει να μεταφέρει το μήνυμα ότι το μέλλον είναι μπροστά μας» για να υπογραμμίσει πως «κυρίως η επιχειρηματικότητα είναι σημαντική εξ ου και με τη σημερινή εκδήλωση κάνουμε ένα πρώτο βήμα συνεργασίας ώστε μέσα από τον διάλογο να ανταλλάξουμε απόψεις και μέσα από τις δικές μας εμπειρίες να τους καθοδηγήσουμε σωστά, ώστε να κάνουν ένα παραπάνω βήμα και ως προς τις σπουδές τους, και ως προς την επαγγελματική τους εξέλιξη». Άλλωστε όπως θέλησε να επισημάνει «η επιχειρηματικότητα είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας και σε αυτόν χρειαζόμαστε πρωταγωνιστές τους νέους».

Λευκή Κιοσσέ: «Υπαρκτό το νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο οι γυναίκες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης δεσμεύονται από την ανάγκη για εργασία»

Τον λόγο έλαβε ακολούθως, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης η κ.Σοφία Καϊτατζή – Γουίτλοκ, η οποία μίλησε για τις έμφυλες ανισότητες στη δυναμική του διαδικτύου, αναλύοντας τόσο τις θετικές εξελίξεις και τις προοπτικές που αυτό ανοίγει μπροστά μας όσο και τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις, για να ακολουθήσει η κ.Λευκή Κιοσέ – Παυλίδου η οποία εξειδίκευσε την εισήγησή της στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Η ίδια αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε με «παρέμβαση» της Ε.Ε., ανέλυσε τις οδηγίες που εκδόθηκαν αλλά και πώς ο εσωτερικός Νομοθέτης τις εισήγαγε στο εγχώριο νομικό πλαίσιο, αναλύοντας πώς η σεξουαλική παρενόχληση σήμερα αποτυπώνεται και ρυθμίζεται, καθώς και ποιες επιπτώσεις έχει τόσο στο θύμα όσο και στην επιχείρηση.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Κιοσσέ έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό νομοθετικά πλαίσιο που υφίσταται σήμερα στην  Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι νομοθεσίες όπως αυτή «ανθίζουν» σε περιβάλλοντα που προστατεύονται και οι θέσεις εργασίας. Έδωσε μάλιστα το ελληνικό παράδειγμα στο οποίο εκδίδονται όπως εξήγησε λίγες αποφάσεις και αυτές εφόσον οι γυναίκες που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους, για να εξηγήσει πως «υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που μπορούν να προσφύγουν αλλά δεσμεύονται από την ανάγκη για εργασία».

Η κ.Στυλιανή Χαραλαμπίδου μίλησε για την γυναίκα ως υποκείμενο του δικαίου ως θύμα της ενδοοικογενειακής βίας, για να ακολουθήσει η κ.Νάντια Κωνστάντου με θέμα της εισήγησής της «Το οικογενειακό δίκαιο και η γυναίκα».

Φανή Γιωτάκη: «Μεγάλη η οπισθοδρόμηση στα κεκτημένα των γυναικών στην Ελλάδα»

Για τις έμφυλες ανισότητες και τις διακρίσεις στο νομικό χώρο εργασίας μίλησε με τη σειρά της η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Νομικών κ.Φανή Γιωτάκη, η οποία ξεκίνησε αναλύοντας την υφιστάμενη πραγματικότητα τόσο στο νομικό χώρο και τη μαχόμενη δικηγορία όσο και σε λοιπούς χώρους, παραθέτοντας επίσης μια σειρά προτάσεων για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει επιτέλους ισορροπία στην ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών.

Η ίδια ανέφερε πως δυστυχώς τα πρόσφατα στοιχεία από πλευράς του Ινστιτούτου Ισότητας της Ε.Ε. αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στις μετρήσεις για την ισότητα των φύλων. «Καθόλου ίσες δεν είμαστε» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την άποψη ότι «τα τελευταία χρόνια, με την ψήφιση του οικογενειακού δικαίου από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και κρίνοντας από την πολύ χαμηλή παρουσία γυναικών σε θέσεις εξουσίας, τόσο στην πολιτική όσο και σε υπουργικούς θώκους, έχει συντελεστεί μια πολύ σημαντική οπισθοδρόμηση στα κεκτημένα των γυναικών».

«Υπάρχει η ανάγκη να μιλήσουμε» συνέχισε η ίδια αναφερόμενη και στην αξία του σεμιναρίου για να τονίσει πως υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα για τομές στην Ελλάδα. Αντίθετα ωστόσο η ίδια μίλησε για την μεγάλη υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητα η οποία επί της ουσίας δεν έχει «αρμοδιότητα» αλλά και για την έλλειψη διάθεσης «από την πλευρά της παρούσας τουλάχιστον κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει όπως θα έπρεπε». «Η Ελληνίδα γυναίκα δέχεται πάρα πολλές ανισότητες και πιέσεις» ανέφερε τονίζοντας πως η λύση  είναι ο φεμινισμός αλλά και η αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών.

Για τη διαχρονική θεσμική αορατότητα της γυναίκας δικηγόρου στην πρωτογενή παραγωγή κι εξέλιξη του δικαίου καθώς και τον κοινωνικό της ρόλος μαζί με τη συμβολή στην παρούσα κρίσιμη συνθήκη μίλησε η κ.Μίνα Καούνη, ενώ για τις πτυχές της έμφυλης εγκληματικότητας μίλησε κλείνοντας ο δικηγόρος κ. Απόστολος Λύτρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.