Ζημιες σε 312 κτιρια σε Ροδοπη και Εβρο αφησε η κακοκαιρια της 12ης Ιανουαριου

Τα στοιχεία των ελέγχων του κλιμακίου της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών την προηγούμενη εβδομάδα

320 κτίρια έλεγξαν μέσα σε μία εβδομάδα τα στελέχη του κλιμακίου της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, που επισκέφτηκαν την Ροδόπη και τον Έβρο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Τρίτης 12 Ιανουαρίου.
 
Τα κλιμάκια έλεγξαν 160 κτίρια στον Έβρο από την Δευτέρα 18 έως και την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, από τα οποία όλα πλην τριών έχουν ζημιές από τις πλημμύρες.
 
Τον ίδιο αριθμό κτιρίων έλεγξαν στη Ροδόπη, την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, με 155 από αυτά να έχουν ζημιές.
 
Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ οι ζημιές που καταγράφηκαν στον Έβρο καλύπτουν όλο το μήκος του, από την Ορεστιάδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, στη Ροδόπη οι ζημιές εντοπίζονται μόνο στην λεκάνη απορροής του Λίσσου, δείχνοντας την ένταση του φαινομένου.
 
Τα στοιχεία αυτά θα υποβληθούν στο αρμόδιο Υπουργείο, και ελπίδα όλων των φορέων είναι πως οι ανάλογες υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν γρήγορα, ελπίζοντας σε παρόμοια μέριμνα με αυτή που υπήρξε για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, μετά από πλημμυρικά φαινόμενα και κακοκαιρία.
 

155 κτίρια με ζημιές στη Ροδόπη

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε όλη τη Ροδόπη εντοπίστηκαν 104 οικίες με ζημιές, 6 Επαγγελματικοί χώροι, και 45 αποθήκες, στάβλοι κτλ. (καταγράφονται ως μία κατηγορία).
 
Στο Δήμο Κομοτηνής ο μόνος πληγέντας οικισμός ήταν το Μαυρομμάτι, με 19 πληγέντα κτίρια, από τα οποία τα 15 είναι κατοικίες και 4 είναι αποθήκες-Σταύλοι.
 
Στο Δήμο Αρριανών, καταγράφηκαν ζημιές σε τρείς οικισμούς, Νεύρων, Πάσσου και Λυκείου, με συνολικά 18 κτίρια, με τα περισσότερα να βρίσκονται στον οικισμό του Λυκείου, όπου ζημιές εντοπίστηκαν σε 7 κατοικίες, 4 επαγγελματικούς χώρους, και 2 Αποθήκες/σταύλους.
 
Στα Νεύρα ζημιές καταγράφηκαν σε 3 κατοικίες, και στον Πάσσο σε 2 κατοικίες.
 
Το μεγαλύτερο «χτύπημα» την κακοκαιρίας όμως δέχτηκε ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών, όπου ζημιές εντοπίστηκαν σε 118 κτίρια, 77 από τα οποία είναι κατοικίες, 2 Επαγγελματικοί χώροι, και 39 αποθήκες/σταβλοι.
 
Καταγραφές έγιναν σε 13 οικισμούς, σε Σάπες, Αρσάκειο, Βέλκιο, Τσιφλίκι, Χαμηλό, Άμφια, Αρίσβη, Έβρενο, Λοφάριο, Αμάραντα, Βάκο, Ίσαλο και Καλλιθέα.
 
Στις Σάπες, καταγράφηκαν ζημιές σε 4 οικίες, στο Αρσάκειο σε 1 κατοικία και 1 αποθήκη/στάβλο, στο Βέλκιο σε 23 κατοικίες, 1 επαγγελματικό χώρο και σε 4 αποθήκες/στάβλους, στο Τσιφλίκι σε 3 κατοικίες και 4 αποθήκες/στάβλους, στο Χαμηλό σε 1 αποθήκη/στάβλο, στα Άμφια σε 2 κατοικίες, στην Αρίσβη σε 18 κατοικίες και 5 αποθήκες/στάβλους, στον Έβρενο σε 1 κατοικία, 1 επαγγελαμτικό χώρο και 1 αποθήκη/στάβλο, στο Λοφάριο σε 15 οικίες και 13 αποθήκες/στάβλους, στα Αμάραντα σε 7 κατοικίες και 9 αποθήκες/στάβλους, στο Βάκο σε 1 κατοικία, στο Ίσαλο σε 1 Κατοικία και στην Καλλιθέα σε 1 κατοικία και 1 αποθήκη/στάβλο.
 

156 κτίρια με ζημιές στον Έβρο

 
Όσο για τις καταγραφές στον Έβρο, ζημιές εντοπίστηκαν σε 83 οικίες, 19 Επαγγελματικούς χώρους, 10 Δημόσια κτήρια/ιερούς ναούς και 44 αποθήκες/στάβλους.
 
Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης υπήρξαν ζημιές σε 63 κτίρια, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και στους οικισμούς Αριστηνό, Άνθεια, Λουτρός, Λουτρά Τραϊανούπολης, Φέρες, Πόρο και Βρυσούλα.
 
Από αυτά τα 32 είναι κατοικίες, τα 3 επαγγελματικοί χώροι, τα 8 Δημόσια κτήρια/ιεροί ναοί και 20 αποθήκες/στάβλοι.
 
Στο Δήμο Διδυμοτείχου επλήγησαν 24 κτίρια, στην πόλη του Διδυμοτείχου και στους οικισμούς Θυρέα, Καρωτή, Μάνη, Αβδέλλα, Αλεποχώρι, Πόλια και Ελαφοχώρι.
 
Από αυτά τα 7 είναι κατοικίες, 5 Επαγγελματικοί χώροι και 9 αποθήκες/στάβλοι.
 
Στο Δήμο Ορεστιάδας ζημιές εντοπίστηκαν σε 20 κτίρια σε Ορεστιάδα και Λεπτή, από τα οποία τα 9 κατοικίες, 9 επαγγελματικοί χώροι και 2 Δημόσια κτήρια/ιεροί ναοί.
 
Τέλος στο Δήμο Σουφλίου καταγράφηκαν ζημιές σε 52 κτίρια, σε Σουφλί, Κορνοφωλιά, Λυκόφως, Μικρό και Μεγάλο Δέρειο.
 
Οι περισσότερες ζημιές εντοπίστηκαν σε 35 κατοικίες, ενώ ζημιές είχαν 2 Επαγγελματικοί χώροι και 15 αποθήκες/στάβλοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.