Υποβαθμιση του συστηματος περιθαλψης βλεπουν οι γιατροι στο νομοσχεδιο για την Πρωτοβαθμια Φροντιδα Υγειας

Κ. Χαριτόπουλος: «Δυστυχώς η κυβέρνηση πάλι νομοθέτησε χωρίς τους γιατρούς ένα σύστημα το οποίο αποτελεί μια μνημονιακή υποχρέωση»

Από τις αρχές του 2023 αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας πρωτοσυστήνει και τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού στην χώρα μας.

Το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Μαΐου ενώ εντός του Ιουνίου θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν ακριβώς τον τρόπο εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού γιατρού, τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για την ενθάρρυνση των πολιτών να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό, τον τρόπο εγγραφής και τις αμοιβές των γιατρών και το καθηκοντολόγιό τους.

Σε σχετική συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους αναφέρθηκαν στο σχέδιο νόμου «Γιατρός για όλους», το οποίο κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, εξηγώντας πως ρόλο προσωπικού γιατρού θα αναλάβουν παθολόγοι και γενικοί – οικογενειακοί γιατροί των κέντρων υγείας, των ΤΟΜΥ και άλλων δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και ιδιώτες γιατροί που το επιθυμούν.

Το σχέδιο νόμου όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος δεν ικανοποίησε κανένα ουσιαστικό αίτημα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όπως αυτά κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.

«Είμαι πολύ κατηγορηματικός σε αυτό. Δυστυχώς η κυβέρνηση πάλι νομοθέτησε χωρίς τους γιατρούς ένα σύστημα το οποίο αποτελεί μια μνημονιακή υποχρέωση. Είναι μια αντιγραφή συστημάτων της Γερμανίας και της Αγγλίας, τα οποία όσοι από τους συμπολίτες μας έχουν εμπειρία για το πώς διαχειρίζονται την πρωτοβάθμια περίθαλψη αυτά τα δύο κράτη, θα καταλάβουν πολύ καλά τη δυσκολία που έχει για τον καθημερινό άνθρωπο αυτών των χωρών να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας πως η κυβέρνηση νομοθετεί εκ νέου το πλαίσιο του προσωπικού – οικογενειακού γιατρού, στο οποίο θα ανατρέχει ο πολίτης σε κάθε πρόβλημα υγείας.

«Η κυβέρνηση έρχεται να αντικαταστήσει τους καρδιολόγους, τους πνευμονολόγους, τους γαστρεντερολόγους, ρευματολόγους, νεφρολόγους, ουρολόγους, κλπ, με τον γενικό γιατρό»

Το πρώτο ζήτημα που ανακύπτει αφορά ακριβώς σε αυτό, στην έλλειψη δηλαδή απεύθυνσης των πολιτών σε εξειδικευμένο, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που ανακύπτει,  γιατρό με τον κ. Χαριτόπουλο να υπογραμμίζει πως «η Ιατρική δεν χωρίστηκε τυχαία σε ειδικότητες. Δεν εκπαιδευόμαστε μετά τη σχολή άλλα τόσα χρόνια για να πάρουμε μια ειδικότητα για κάποιους τυχαίους λόγους. Αυτή η εξειδίκευση του κάθε γιατρού είναι αναγκαία για την σωστή αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, της μεγάλης πλειοψηφίας των παθήσεων που αφορούν σήμερα τη νοσηρότητα του πληθυσμού».

«Αν πριν από πενήντα χρόνια ο γιατρός ήταν ένας γενικός γιατρός, σήμερα η πληθώρα των θεραπευτικών επιλογών αλλά και  η σωστότερη και ουσιαστικότερη περίθαλψη του ασθενούς έχει να κάνει με το πόσο εξειδικευμένος είναι ο γιατρός στην κάθε ασθένεια» συνέχισε ο ίδιος επισημαίνοντας πως «έρχεται σήμερα η κυβέρνηση να αντικαταστήσει τους καρδιολόγους, τους πνευμονολόγους, τους γαστρεντερολόγους, ρευματολόγους, νεφρολόγους, ουρολόγους, κλπ, με τον γενικό γιατρό».

Ερωτηθείς σχετικά με την στόχευση της κυβέρνησης μέσω του νομοσχεδίου αυτού, ο κ. Χαριτόπουλος εξέφρασε την άποψή ότι πρόκειται για λόγους οικονομίας. «Αντί ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει όλες τις ειδικότητες των γιατρών, θα πληρώνει έναν γιατρό που θα έχει την ευθύνη 2.000 ατόμων και ο οποίος μετά θα παραπέμπει. Πού θα παραπέμπει; Σε εκείνες τις δομές που κυρίως θα είναι δημόσιες, όταν θα θεωρεί ότι θα πρέπει να παραπέμπει, και εκείνες που δεν θα κοστίζουν παρά λίγα για το κράτος» ανέφερε κάνοντας σαφές πως αντί ο ΕΟΠΥΥ να είναι συμβεβλημένος με όλες τις ειδικότητες των γιατρών, θα είναι κατ’  ουσίαν συμβεβλημένος με έναν γιατρό ή αντίστοιχα και με παιδίατρο για τα μικρά παιδιά, ο οποίος θα κατευθύνει τους ασθενείς- κατά την κρίση του- για επιπλέον φροντίδα από τον ειδικό γιατρό.

«Μπορείτε να καταλάβετε ότι ένας ασθενής με πνευματικές παθήσεις για παράδειγμα δεν θα μπορεί να έρχεται απ’ ευθείας και να ζητάει σε έναν συμβεβλημένο πνευμονολόγο ή σε έναν πνευμονολόγο πιθανόν του νοσοκομείου απευθείας. Ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι θα μπορεί και απευθείας, αλλά μέσω του Γενικού Γιατρού θα έχει προτεραιότητα» τόνισε υπογραμμίζοντας πως πολλά ακόμα άρθρα του νομοσχεδίου παραμένουν αδιευκρίνιστα.

«Δεν μπορεί ένας γιατρός να αντικαταστήσει όλους τους υπόλοιπους γιατρούς»

Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο και τις αλλαγές που αυτό φέρνει στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης το συνέκρινε με τα αντίστοιχα συστήματα της Δυτικής Ευρώπης. Όπως εξήγησε «στην Ελλάδα σήμερα όποιος έχει ένα πρόβλημα υγείας υπάρχουν ιδιωτικά ιατρεία, όπου παίρνει τηλέφωνο και κλείνει ένα ραντεβού που είναι σύντομο και βρίσκει όποιον γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας θέλει, οποιαδήποτε στιγμή. Εκτός από πολύ απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας που είναι κυρίως νησιώτικες, σε όλη την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Αυτό προσφέρει στον Έλληνα πολίτη ένα υψηλό επίπεδο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της προηγμένης Ευρώπης, ένα υψηλό επίπεδο περίθαλψης. Μπορεί αυτό το επίπεδο περίθαλψης να μην είναι σε μεγάλη πλειοψηφία του κρατικό, δηλαδή να προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, είναι όμως ένα υψηλό επίπεδο περίθαλψης». «Εμείς αυτό το υψηλό επίπεδο περίθαλψης πρέπει να το διατηρήσουμε» συμπλήρωσε επισημαίνοντας πως «είναι πολύ σημαντικό ο έλληνας πολίτης που έχει πνευμονοπάθεια να μπορεί να βρίσκει πνευμονολόγο, αυτός που έχει καρδιοπάθεια να μπορεί να βρίσκει καρδιολόγο, κλπ. Δεν μπορεί ένας γιατρός να αντικαταστήσει όλους αυτούς τους γιατρούς. Δυστυχώς όμως με αυτό το νομοσχέδιο νομίζω ότι θα έχουμε υποβάθμιση της περίθαλψης. Αυτό είναι το ουσιαστικό του Έλληνα πολίτη, τόσο σε επίπεδο διαγνωστικής διαδικασίας, όσο και σε επίπεδο φαρμακευτικής αγωγής».

«Θα κατακτήσουμε την Ευρώπη αλλά θα αφήσουμε την Ελλάδα χωρίς επαρκή ιατρικό προσωπικό»

Κλείνοντας κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσο οι γιατροί θα σπεύσουν να συμμετάσχουν στο νέο αυτό σύστημα ο κ. Χαριτόπουλος εξέφρασε την άποψη πως η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών δεν θα συμβληθεί υπό αυτούς τους όρους. Μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας πως η «έξοδος» των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό θα συνεχιστεί «ώστε να κατακτήσουν την Ευρώπη, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς επαρκή ιατρικό προσωπικό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.