Υπουργος Κουρουμ: Δεν υπαρχει πλεον βλεννα στα πρωτα 20 μετρα του Μαρμαρα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν αναμένεται νέος σχηματισμός βλέννας

Ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Μουράτ Κουρούμ, δήλωσε ότι στη θάλασσα του Μαρμαρά, στα πρώτα 20 μέτρα, δεν παρατηρείται πλέον βλέννα και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «η βλέννα ανιχνεύεται στα επόμενα 10 μέτρα. Οι επιστήμονες μας λένε ότι δεν περιμένουν νέο σχηματισμό βλέννας στη θάλασσα του Μαρμαρά».

Η δήλωση προέκυψε μετά τη σύγκλιση του Συντονιστικού Συμβουλίου του Σχεδίου Δράσης για τη θάλασσα του Μαρμαρά που συναντήθηκε για δεύτερη φορά υπό την προεδρία του υπουργού Κουρούμ.

Ο Κουρούμ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η θάλασσα του Μαρμαρά έχει γίνει πολύ καθαρότερη και υγιέστερη από ό, τι πριν από 1 μήνα ως αποτέλεσμα του έργου χιλιάδων ομάδων εμπειρογνωμόνων.

Εξηγώντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση και τους στόχους που επιτεύχθηκαν, ο υπουργός παρείχε τις ακόλουθες πληροφορίες:

«Κατά την τελευταία συνάντηση, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε 14 υπο-ομάδες εργασίας. 445 οικιακές, αστικές και βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων εξετάστηκαν επί τόπου από τις υπο-ομάδες εργασίας μας. Έχουμε εντοπίσει την τρέχουσα κατάσταση τους, προσδιορίσαμε τις ανάγκες τους. Συνολικά 5,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λυμάτων εκχύνονται στο Μαρμαρά όλη την ημέρα. Το 90% αυτού αποτελείται από αστικά λύματα. Υπάρχουν 246 μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε αυτή το λεκανοπέδιο».

«175 επιχειρήσεις και 11 πλοία επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 23,5 εκατ. λιρών»

Ο Κουρούμ σημείωσε ότι οι επιθεωρήσεις συνεχίζονται στις επαρχίες που συνορεύουν με τη θάλασσα του Μαρμαρά και ότι από Τετάρτη έχουν ληφθεί 2.517 δείγματα λυμάτων. «Στείλαμε αυτά τα δείγματα στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής αναφοράς του υπουργείου μας και στα εξουσιοδοτημένα περιβαλλοντικά εργαστήρια για ανάλυση. Μέσω των επιθεωρήσεων μας, σε 175 επιχειρήσεις και 11 πλοία έχει επιβληθεί πρόστιμο συνολικά 23,5 εκατομμυρίων λιρών. Έχουμε επίσης απαγορεύσει τη λειτουργία 52 επιχειρήσεων λόγω των ενεργειών τους που αντιβαίνουν στην περιβαλλοντική νομοθεσία».

«Οι πολίτες μας μπορούν άφοβα να μπουν στη θάλασσα και να τρώνε ψάρια»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας έκλεισε λέγοντας πως « ως αποτέλεσμα της εξέτασης που διεξήγαγε το υπουργείο μας, δεν εντοπίστηκαν αρνητικές επιπτώσεις των κολυμβητών στα ύδατα. Οι πολίτες μας μπορούν άφοβα να μπουν στη θάλασσα και να τρώνε ψάρια. Σήμερα, η βλέννα στην επιφάνεια της θάλασσας του Μαρμαρά σχεδόν δεν υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.