Υποθεση Ασημακοπουλου: Η πρωτη καταθεση αγωγης κατα του ελληνικου δημοσιου

Η ενάγουσα ζητά από το ελληνικό δημόσιο χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ποσού 20.000 ευρώ, για τη διαρροή του e-mail της

Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου για το σκάνδαλο διαρροής των e-mails από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μαζικά emails που εστάλησαν, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από το γραφείο της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου προς αποδήμους, οδήγησα στην απόσυρση της Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και στην παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και του γραμματέα αποδήμων της ΝΔ.

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος ομογενής εκλογέας, κατέθεσε την πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την διαρροή του e-mail από το υπουργείο Εσωτερικών. Την αγωγή καταθέτει μια κάτοικος Ολλανδίας, η οποία είχε υποβάλει τα στοιχεία της για την εγγραφή της στον εκλογικό κατάλογο προκειμένου να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμά της στην ψηφοφορία των εθνικών εκλογών του 2023.

«Την 1.3.2024 έλαβε στο προσωπικό της email που είχε υποβάλλει στο υπουργείο Εσωτερικών ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιείχε μη ζητηθείσα πολιτική επικοινωνία από μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο η ενάγουσα δεν είχε απολύτως καμία προηγούμενη διάδραση».

Συγκεκριμένα, η ενάγουσα επικαλείται παραβίαση των άρθρων 5, 6, 12 και κυρίως 32 παρ. 4 του GDPR, με έμφαση στην παράλειψη του Ελληνικού Δημοσίου να διασφαλίσει ότι πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ενεργούν μόνο κατ’ εντολή του υπεύθυνου επεξεργασίας.

Ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο «χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ποσού 20.000 ευρώ, έντοκα από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την εξόφληση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.