Υποθεση ανθρωποκτονιας εκ προθεσεως δικαζουν φετος οι φοιτητες της Νομικης Σχολης του ΔΠΘ

Στην εικονική ποινική δίκη που θα λάβει χώρα αύριο, Σάββατο στις 10 το πρωί στο αμφιθέατρο της Νέας Νομικής - Οι τεταρτοετείς φοιτητές Οδυσσέας Καβαζίδης, Βάλια Διάκου, Λουκάς Λαουβίκος και Γεράσιμος Αδαμακόπουλος μιλούν για την συμμετοχή τους σε αυτήν

Αύριο, Σάββατο 2 Απριλίου στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Νέας Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και ώρα 10 το πρωί θα λάβει χώρα ο θεσμός της εικονικής ποινικής δίκης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ποινικής δικονομίας αλλά και του ποινικού δικαίου από τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.
 
Πέραν της ευκαιρίας που τους δίνεται να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν από κοντά τη λειτουργία ενός ποινικού δικαστηρίου οι τεταρτοετείς φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ που συμμετέχουν στη φετινή εικονική δίκη έχουν και το κίνητρο της συνέχειας των μεγάλων διακρίσεων που γνώρισε πέρυσι η Νομική Σχολή του ΔΠΘ με ομάδες φοιτητών της που συμμετείχαν σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και επέστρεψαν με διακρίσεις στις «αποσκευές» τους.
 
Η υπόθεση που δικάζεται φέτος αφορά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, οπλοφορίας και οπλοχρησίας και το δικαστήριο που θα δικάσει είναι το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για την ενοχή ή μη της φυσικής αυτουργού και του άμεσου συνεργού της, που είναι ο γιός της.
 
Στη φετινή διαδικασία συμμετέχουν 32 συνολικά τεταρτοετείς φοιτητές, τέσσερις εκ των οποίων και συγκεκριμένα οι κ.κ. Οδυσσέας Καβαζίδης, Βάλια Διάκου, Λουκάς Λαουβίκος και Γεράσιμος Αδαμακόπουλος βρέθηκαν στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και μοιράστηκαν με τους ακροατές του το περιεχόμενο της υπόθεσης αλλά και την εμπειρία τους από την όλη διαδικασία. 

Βάλια Διάκου…συνήγορος πολιτικής αγωγής

Η κ. Βάλια Διάκου έχει αναλάβει τον ρόλο της συνηγόρου πολιτικής αγωγής, που στοχεύει στην δικαίωση της οικογένειας του θύματος. Όπως εξήγησε η ίδια στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εικονικής δίκης, καθότι πρόκειται για πραγματική υπόθεση, ανέτρεξαν στο σύνολο της δικογραφίας και έπειτα σε συνεργασία με τους καθηγητές της σχολής αλλά και την απαραίτητη νομολογία στην οποία προέτρεξαν στοιχειοθέτησαν την στάση της πολιτικής αγωγής. 

Οδυσσέας Καβαζίδης…συνήγορος υπεράσπισης

Ο κ. Οδυσσέας Καβαζίδης ανήκει στην ομάδα των συνηγόρων υπεράσπισης και συγκεκριμένα σε αυτή του άμεσου συνεργού, του γιού δηλαδή της κατηγορουμένης, ωστόσο όπως υπογράμμισε «η υπεράσπιση συνεργάζεται καθώς απώτερός της στόχος είναι η αθώωση και των δύο κατηγορουμένων». Ερωτηθείς για την δυσκολία του εγχειρήματος ο κ. Καβαζίδης τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο για κάποιο δικηγόρο να υπερασπίζεται έναν άνθρωπο που κατηγορείται για ανθρωποκτονία, γιατί οι δικαστές συνήθως είναι προκατειλημμένοι απέναντι στον εντολέα του κατηγορούμενου». «Παρόλο που έχουν θεσπιστεί κάποιες αρχές στο Ποινικό Δίκαιο, ώστε ο κατηγορούμενος να φέρεται αθώος στην επί του ακροατηρίου διαδικασία έως ότου αποδειχθεί η ενοχή του, οι δικαστές εξακολουθούν να έχουν κάποια στερεότυπα βάση των οποίων λειτουργούν» υπογράμμισε για να επισημάνει πως αντίστοιχα και «στον επαγγελματικό στίβο δεν μπορείς συνέχεια να υπερασπίζεσαι αθώους, ωστόσο δικαίωμα υπεράσπισης έχει ο καθένας. Ο κάθε δικηγόρος πρέπει να διασφαλίσει ότι η δίκη του κάθε κατηγορούμενου θα γίνει βάσει όσων ορίζει ο νόμος. Από κει και πέρα είναι στο χέρι του εκάστοτε δικηγόρου αν θα αναλάβει ή όχι την συγκεκριμένη υπόθεση». 

Λουκάς Λαουβίκος…ένορκος

Ο κ.Λουκάς Λαουβίκος συμμετέχει στην εκπαιδευτική αυτή διαδικασία έχοντας τον ρόλο του ενόρκου, ένας πιο «ουδέτερο» όπως τον χαρακτήρισε ρόλο, πλην όμως ιδιαίτερα σημαντικό καθότι είναι αυτός που σε συνεργασία με τους υπολοίπους ενόρκους καλούνται να βγάλουν την απόφαση. «Είναι μία πολύ ωραία διαδικασία καθώς ως ένορκος θα έχω το στοιχείο της έκπληξης, καθώς απαγορεύεται να ξέρουμε πολλά για την υπόθεση. Θα έχουμε την ευκαιρία να υποβάλλουμε τις ερωτήσεις μας στους συνηγόρους και στους μάρτυρες και να μαθαίνουμε συνέχεια καινούργια πράγματα για την υπόθεση κατά την διάρκεια της δίκης» υπογράμμισε ο ίδιος για να επισημάνει πως η όλη διαδικασία της εικονικής ποινικής δίκης «προσφέρει στους φοιτητές της Νομικής Σχολής και σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με το δίκαιο εν γένει να δουν πως λειτουργούν τα πράγματα στην πράξη».

Γεράσιμος Αδαμακόπουλος…κατηγορούμενος

Τον ρόλο του κατηγορουμένου ως άμεσος συνεργός κατέχει ο κ. Γεράσιμος Αδαμακόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς γι’ αυτό έκανε λόγο για μία «τρομαχτική εμπειρία ειδικά στην πραγματική ζωή» τον οποίο ωστόσο όπως επεσήμανε επέλεξε «γιατί θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο σε κάθε δικηγόρο που αναλαμβάνει μία υπόθεση ανθρωποκτονίας να μπορεί να “μπει” στη θέση του κατηγορουμένου είτε τον υπερασπίζεται είτε όχι».
 
Ερωτηθείς επίσης σχετικά με το γεγονός ότι καλούνται να «αντιμετωπίσουν» τους ίδιους τους συμφοιτητές ο κ. Αδαμακόπουλος υπογράμμισε πως «το επάγγελμα του δικηγόρου περιλαμβάνει τη διαμάχη τόσο μέσα στη δικαστική αίθουσα όσο και έξω από αυτή, επομένως η ευκαιρία που μας δίνεται να “κοντραριστούμε” με τους συμφοιτητές μας στο πλαίσιο της εικονικής δίκης έχει εκπαιδευτικό και εποικοδομητικό χαρακτήρα», ενώ κληθείς να σχολιάσει τυχόν δυσκολίες που παρουσιάζονται σε έναν δικηγόρο όταν καλείται να υπερασπιστεί κάποιον που με τις πράξεις του αντιβαίνει στον ηθικό και αξιακό κανόνα του ιδίου τόνισε πως « είναι βασικό και αναφαίρετο το δικαίωμα του κατηγορούμενο στη δίκαιη δίκη και στην υπεράσπισή του. Αντίστοιχα είναι υποχρέωση του δικηγόρου του η διασφάλιση της δίκαιης δίκης του πρώτου, ανεξάρτητα από τον ηθικό και αξιακό κώδικα του βάσει των όσων προαναφέρθηκαν».
 
Τέλος οι τέσσερις φοιτητές υπογράμμισαν την αξία της εικονικής ποινικής δίκης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασία τονίζοντας πως «όσο σημαντική και αν είναι η θεωρία, αν δεν μεταβείς ομαλά στην πράξη δεν έχεις τα απαραίτητα εφόδια για να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στον επαγγελματικό στίβο».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.