Υπομονη εως τα μεσα Οκτωβριου για τον αντιγριπικο εμβολιασμο συνιστα ο ΦΣΡ

Ο γραμματέας του Συλλόγου Χρήστος Κουκάκης μίλησε για την έναρξη της συνταγογράφησης, τη διαδικασία και τους όρους του εμβολιασμού

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, όπως επισημάνθηκε την Πέμπτη σε σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Ήδη από χθες, Παρασκευή, ξεκίνησε η συνταγογράφηση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με τα πρώτα 1,7 εκατ. εμβόλια να βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων όλης της χώρας.

Όπως ανακοινώθηκε από πλευράς του Υπουργείου Υγείας η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή εκτός κάποιων ειδικών περιπτώσεων όπου θα γίνεται χειρόγραφη συνταγογράφηση όπως στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, πολιτών (τουριστών) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας) καθώς και μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Η παραλαβή των πρώτων 1,7 εκατ. δόσεων εμβολίων όπως εξήγησε, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, 1 Οκτωβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο γραμματέας του φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Χρήστος Κουκάκης, δεν είναι αρκετές, δεδομένου και του συνολικού πληθυσμού της χώρας, με τους φαρμακοποιούς να κρατούν στάση αναμονής και για τις επόμενες παρτίδες.

Μετά τις 15 Οκτωβρίου η καλύτερη ημερομηνία εμβολιασμών

Ο ίδιος εξήγησε πως η πλατφόρμα είναι από χθες ανοιχτή για την συνταγογράφηση σε ηλικίες άνω των 60 ετών, ευπαθείς ομάδες και εγκυμονούσες, εξηγώντας ωστόσο πως η καλύτερη δυνατή ημερομηνία εμβολιασμού είναι μετά τα μέσα προς τα τέλη του Οκτωβρίου ώστε να καλύπτει το εξάμηνο Νοεμβρίου – Απριλίου που είναι η κύρια περίοδος έξαρσης του ιού της γρίπης. 

Σε συνδυασμό με τις λίγες δόσεις εμβολίων που αυτή τη στιγμή έχουν στα χέρια τους και καθιστούν αδύνατη την εξυπηρέτηση του συνόλου των πολιτών, ο κ. Κουκάκης συνέστησε στους πολίτες υπομονή έως και τα μέσα Οκτωβρίου ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Ο ίδιος εξήγησε πως η διαδικασία που απαιτείται είναι ιδιαίτερα εύκολη και περιλαμβάνει την ηλεκτρονική, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, συνταγογράφηση από τον ιατρό και την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο που ο κάθε πολίτης επιλέξει, δίνοντας την δυνατότητα είτε του εμβολιασμού του στο φαρμακείο είτε στον ιατρό του σύμφωνα με την επιθυμία του ασθενούς.

Αναμένονται κρούσματα

Ο κ. Κουκάκης έστειλε δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το μήνυμα την αναγκαιότητας του εμβολιασμού απέναντι στον ιό της γρίπης εξηγώντας πως τα περσινά λιγοστά κρούσματα οφείλονταν στην καραντίνα λόγω κορωνοϊού. «Φέτος ο κόσμος βγαίνει, κυκλοφορεί και αναμένεται να έχουμε κρούσματα από την γρίπη» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός χορήγησής του σε σχέση και με το εμβόλιο κατά της Covid- 19.

Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως σύμφωνα με μελέτες το αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτει καλύτερα τον οργανισμό ειδικά σε περιπτώσεις ευπαθών ομάδων, για να τονίσει πως δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος.

Σύμφωνα πάντως με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών οι ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο Covid-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους, τα ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά και τέλος οι συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.