Υποχρεωτικοτητα των εμβολιασμων για τους εμπλεκομενους με την Υγεια προτεινουν οι Ιατρικοι Συλλογοι ΑΜΘ

«Η αναβολή της απόφασης για το φθινόπωρο μπορεί να αποβεί μοιραία» τονίζουν

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης
«Κατά την προσωπική μου άποψη είναι απάνθρωπη η μετάδοση του ιού από τους εργαζομένους των δομών υγείας σε ασθενείς»

Υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον χώρο της Υγείας τάσσονται οι ιατρικοί σύλλογοι της ΑΜΘ.  Σε κοινοί τους ανακοίνωση οι πέντε πρόεδροι σημειώνουν πως αποφασίσθηκε ομόφωνα να προταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες μέχρι τη λήξη της υγειονομικής κρίσης. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων.

Σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εξηγώντας τους λόγους έκδοσης της ανακοίνωσης στόχος της οποίας όπως τόνισε είναι η άσκηση πίεσης προς την πολιτεία ώστε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του  ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας να γίνει νωρίτερα, ώστε να μην παρουσιαστούν περαιτέρω προβλήματα, και λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, τους θερινούς μήνες.

Η  μετάλλαξη Δέλτα απειλεί την κανονικότητά που έχουμε πετύχει

Ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε ότι βρισκόμαστε σήμερα σε μία κατάσταση, η οποία προσομοιάζει περισσότερο στην πρότερη κανονικότητα, σε σχέση πάντα με τον φετινό χειμώνα, για να επισημάνει πως το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα «μιας ευρύτερης προσπάθειας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, όλων των ανθρώπων που προσπάθησαν, στερήθηκαν οικονομικά “μάτωσαν” ούτως ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Την ίδια ώρα όμως, όπως εξήγησε, «βλέπουμε τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία αυξάνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη και την χώρα μας να απειλεί αυτό που κατορθώσαμε σήμερα. Απειλεί την σχετική κανονικότητα που ζούμε». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χαριτόπουλος αναφέρθηκε και στην πραγματικότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δημόσιων και ιδιωτικών δομών που έρχεται σε επαφή με τον άρρωστο συμπολίτη μας καθημερινά, για να χαρακτηρίσει «απάνθρωπο» το γεγονός της μετάδοσης του κορωνοϊού από εργαζόμενους σε δομές υγείας σε ασθενείς.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή τη στιγμή στη Ροδόπη ποσοστό άνω του 90% του ιατρικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί, ωστόσο όπως τόνισε «παρατηρείται μία επιφυλακτικότητα τόσο στο νοσηλευτικό, αλλά κυρίαρχα σε λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου, όπως το προσωπικό καθαριότητας ή διανομής φαγητού κ.ο.κ. ενώ υπάρχουν και περιστατικά σε νοσοκομεία της περιφέρειάς μας που ο κορωνοϊός έχει μεταδοθεί σε νοσηλευόμενους ασθενείς από το προσωπικό». Ο κ. Χαριτόπουλος έκανε λόγο για «μία μεγάλη πληγή που κατά την γνώμη μου υπάρχει μέσα στα νοσοκομεία» για να σημειώσει πως «δεν μπορεί να εργάζεσαι σε μία δημόσια δομή υγείας ή ακόμα και σε ιδιωτική δομή υγείας, να περιθάλπεις  πάσχοντες ασθενείς και εσύ να είσαι ανεμβολίαστος και άρα κατά συνέπεια πάρα πολύ εύκολα να είσαι φορέας του ιού και να τον μεταδίδεις».

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο νέου κύματος από τον προσεχή χειμώνα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης υπογράμμισε πως θα πρέπει να μας ανησυχεί το ενδεχόμενο. Στη Ροδόπη ενώ υπάρχει καλή ροή εμβολιασμών, αυτή τη στιγμή τα ραντεβού είναι μπλοκαρισμένα, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η ροή των εμβολιασμών έχει παρουσιάσει επιβράδυνση.

Ενημερωθείτε υπεύθυνα

Ο ίδιος θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα προς τους συμπολίτες απηύθυνε κάλεσμα εμβολιασμού προς όλους τονίζοντας πως «αν ήταν ένα εμβόλιο το οποίο θα προκαλούσε τις οποιαδήποτε σοβαρές παρενέργειες πρώτος εγώ δεν θα το έκανα». Μάλιστα για να κάμψει τις λογικές όπως τις χαρακτήρισε αμφιβολίες και τον φόβο που ενδεχομένως νοιώθουν κάποιοι πολίτες απέναντι στο εμβόλιο, τους κάλεσε να απευθυνθούν προς τον γιατρό τους ώστε να ενημερωθούν έγκυρα για τα όποια ερωτήματα έχουν, καλώντας το κοινό να μην αντλεί πληροφορίες από ανεύθυνες πηγές του διαδικτύου. «Ο καθένας πρέπει να έχει το βάρος των λεγομένων του, ειδικά για τόσο σημαντικά θέματα» τόνισε ο ίδιος για να καταλήξει, λέγοντας πως «η δημόσια υγεία είναι πολύ σημαντική και θέλουμε αυτή η ευχάριστη σε σχέση με τον χειμώνα κατάσταση να διευρυνθεί και επιστρέψουμε στην κοινωνικότητα που είχαμε. Για να γίνει αυτό ο μόνος δρόμος είναι ο εμβολιασμός».

 «Ο εμβολιασμός σώζει περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη ιατρική θεραπεία ανά τους αιώνες»

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των ιατρικών συλλόγων ΑΜ-Θ:

«Η αναγκαιότητα της άμεσης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε Ιατρούς, Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους σε  δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας και κλειστές δομές περίθαλψης ευπαθών συνανθρώπων μας είναι επιβεβλημένη.

Η αναβλητικότητα της συγκεκριμένης απόφασης για το φθινόπωρο ίσως αποβεί μοιραία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο πρέπει να συνεχίσει  να περιθάλπει ασθενείς για όλες τις νόσους.

Η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και πιθανότατα θα επικρατήσει σύντομα στην πατρίδα μας.

Η ευθύνη των επιστημόνων Υγείας αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στις προαναφερθείσες δομές απέναντι στους νοσηλευόμενους είναι καθοριστική και αυτοπροσδιορίζει την ιδιότητά τους.

Η αφθονία σε αξιόπιστα και ασφαλή εμβόλια είναι προάγγελος ευημερίας για τη χώρα μας.

Ο εμβολιασμός σώζει περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη ιατρική θεραπεία ανά τους αιώνες.

Ο εμβολιασμός θα χαρίσει την ελευθερία σε εμάς αλλά και στους ευαίσθητους συνανθρώπους μας, παιδιά και ενήλικες που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Ο εμβολιασμός, η πρωτογενής πρόληψη, είναι δικαίωμα αλλά και υποχρεωτική πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.