Υποχρεωτικα προσβασιμα απο 1 Απριλιου ολα τα κτιρια

Σωματείο ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης: «Επιτέλους διευθετείται ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί περίπου το 50% του πληθυσμού»

Υποχρεωτική γίνεται από την 1η Απριλίου 2023 στις νέες οικοδομικές άδειες η σύνταξη μελέτης προσβασιμότητας με ευθύνη του μηχανικού. Επίσης στα υφιστάμενα κτίρια θα πρέπει να έχουν γίνει έργα και να τηρούνται οι κανόνες προσβασιμότητα.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματεία ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης χαιρετίζει το γεγονός, επισημαίνοντας πως ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί περίπου το 50% του πληθυσμού όπως Άτομα με Αναπηρία, υπερήλικες, άτομα με πρόσκαιρη αναπηρία, μικρά παιδιά, εγκυμονούσες κτλ., επιτέλους με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, διευθετείται.

Μάλιστα εξηγεί πως βάσει της νομοθεσίας έως τις 31 Μαρτίου 2023, θα πρέπει όλα τα κτίρια στην χώρα να έχουν προβεί στις κατάλληλες παρεμβάσεις έτσι ώστε όλος αυτός ο πληθυσμός να κινείται ανεμπόδιστα. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η απόφαση για προσβάσιμα κτίρια κατάλληλα για την κίνηση των ατόμων αυτών, θα υφίστανται σοβαρές κυρώσεις.

«Να υπενθυμίσω ότι αυτό το θέμα της προσβασιμότητας χρονίζει από το 2012 που η Ελλάδα συνηγόρησε με την υπογραφή της στο προαιρετικό πρωτόκολλο για ΑμεΑ της Ευρώπης. Δόθηκε μια αναστολή των παρεμβάσεων μέχρι το 2020 και ξαναδόθηκε μέχρι το 2022 λόγω της οικονομικής ύφεσης. Ας ελπίσουμε ότι από 1 Απριλίου 2023, θα είναι πλέον οριστικό» σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Τρύφωνας Καρούντζος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.