Υπο αμφισβητηση το μελλον των παιδικων σταθμων του Δημου Κομοτηνης

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο της κυβέρνησης για ένταξη των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία εξέφρασαν εργαζόμενοι και δημοτικοί υπάλληλοι - Θεωρούν ότι θα επιφέρει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στους παιδικούς σταθμούς μην ενισχύοντας την εκπαίδευση των παιδιών

Δεκάδες ήταν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής, αλλά και οι δημοτικοί υπάλληλοι και γονείς που συμμετείχαν την Πέμπτη 11 Μαΐου στην πανελλαδική προειδοποιητική στάση εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕ ΟΤΑ με αφορμή την εξαγγελία σχετικά με την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία. 

Η απόφαση αυτή θεωρούν πως θα επιφέρει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στις δομές των Παιδικών Σταθμών με διάλυση δομών, απαρχαίωση του παιδαγωγικού μοντέλου, απολύσεις τεράστιου αριθμού εργαζομένων και αποδιοργάνωση του οικογενειακού προγραμματισμού σε χιλιάδες γονείς.
 
 

Ρωξάνη Ζαριάνη «Θα έχουμε απολύσεις, θα γίνει μια συρρίκνωση των παιδικών σταθμών» 

«Η κινητοποίησή μας ξεκίνησε με την ανακοίνωση της διετούς προσχολικής αγωγής» σημείωσε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής κ. Ρωξάνη Ζαριάνη, η οποία τόνισε πως τα προνήπια καλύπτουν το 40% του συνόλου των παιδιών, και αν φύγουν δημιουργείται θέμα σε σχέση με τη λειτουργία τους.
 
«Θα έχουμε απολύσεις, θα γίνει μια συρρίκνωση των παιδικών σταθμών γιατί δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε κανονικά» σημείωσε, επισημαίνοντας πως το προσωπικό, που πλέον θα είναι πλεονάζον, δεν θα μπορεί καν να απορροφηθεί στα νηπιαγωγεία, που ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή δεν έχουν τις απαραίτητες δομές.
 
Παράλληλα θεωρούν ότι καταστρατηγούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα, μιας και οι ίδιοι είναι εκπαιδευμένοι για τις ηλικίες 0-6 ετών ενώ τώρα θα καλύπτουν μόνο τις ηλικίες 0-4.
 
Το προσωπικό είναι επιστημονικά καταρτισμένο, όμως υπάγεται στους Δήμους και όχι στο υπουργείο Παιδείας, ενώ το βοηθητικό προσωπικό που εργάζεται στους Παιδικούς, και φροντίζουν τα παιδιά δεν θα μπορούν να απορροφηθούν στα νηπιαγωγεία.
 
 

Φωτεινή Αντωνιάδου «Όπως στηρίζουμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τους διοικητικούς υπαλλήλους, θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς» 

Την στήριξή τους στους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, που αποτελούν άλλωστε και μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, σημείωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φωτεινή Αντωνιάδου.
 
«Εδώ διαπιστώνουμε την πολυμορφία των εργαζόμενων στους δήμους, για αυτό και όπως στηρίζουμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τους διοικητικούς υπαλλήλους, θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς» σημείωσε, τονίζοντας πως η ανακοίνωση, δια στόματος του πρωθυπουργού, για υποχρεωτική προσχολική αγωγή από τα 4 χρόνια στα νηπιαγωγεία, αναστάτωσε τους εργαζόμενους.
 
Στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής απασχολούνται αυτή τη στιγμή 70 με 80 άτομα, εκ των οποίων 20 μόνιμοι, και η μείωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που βοηθούν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, θα έχει επιπτώσεις με αποτέλεσμα λιγότερους εργαζόμενους αλλά και ακριβότερα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.
 
Επιπλέον η κ. Αντωνιάδου έθεσε το θέμα και της ποιότητας φοίτησης των νέων παιδιών, μιας και οι δομές είναι ήδη υπερπλήρεις, κάτι που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη συνέχεια.
 
 

Γιώργος Πετρίδης «Σαν ΚΕΔΕ και Δήμος Κομοτηνής είμαστε στο πλευρό και της ΠΟΕ ΟΤΑ και των εργαζόμενων» 

Την ομόφωνη διαφωνία της ΚΕΔΕ, η οποία έθιξε τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο την Τετάρτη 10 Μαΐου στη συνεδρίασή της, μετέφερε στους εργαζόμενους ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, τονίζοντας παράλληλα πως και ο ίδιος και η ΚΕΔΕ συνολικά είναι στο πλευρό και της ΠΟΕ ΟΤΑ και των εργαζόμενων.
 
Αν εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργείου, σημείωσε, μπαίνουν ζητήματα επάρκειας στέγασης στα νηπιαγωγεία, μιας και ήδη σήμερα δεν χωρούν τα παιδιά στα υφιστάμενα νηπιαγωγεία της Κομοτηνής, πόσο μάλλον αν εφαρμοστεί η επίμαχη εξαγγελία και επίσης αν υπάρξει σκέψη για ολοήμερο, χρειάζονται επιπλέον υποδομές.  Κι ακόμα οι εργαζόμενοι μας θα βρεθούν σε αδιέξοδο, γιατί θα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, θα χαθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που τρέχουν, μέσω των οποίων καλύπτονται δαπάνες και έξοδα των παιδικών σταθμών.
 
Πάντως το θέμα φαίνεται να το ξανασκέφτονται στο Υπουργείο, με τον υπουργό να φαίνεται να αφήνει παράθυρα για το θέμα, με τον κ. Πετρίδη να σημειώνει πως όλοι είναι σύμφωνοι στην αντίθεση των αλλαγών, σημειώνοντας πως η ΚΕΔΕ αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα συνάσσεται με τις θέσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ για το θέμα.
 
 

Γιώργος Κιλιγκαρίδης «Όλοι στον σταθμό είναι μια οικογένεια» 

Στον 1ο βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Κομοτηνής πηγαίνει η τρίχρονη κόρη του κ. Γιώργου Κιλιγκαρίδη, ο οποίος σημείωσε πως όλοι στον σταθμό είναι μια οικογένεια, το παιδί νιώθει όπως στο σπίτι του, και όλοι όσοι εργάζονται σε αυτόν φέρονται στο παιδί με τέτοιο τρόπο, που θέλει να πηγαίνει.
 
«Αρχικά δεν ήθελε να πάει, είναι ένα παιδί που αρχικά τον απέφευγε, όμως τελικά απέκτησε φίλους και παρέες και για αυτό δεν θέλουμε τίποτα να αλλάξει, μιας και κάθε πέρα μαθαίνει και περισσότερα, που θα δυσκολευόμασταν να κάνουμε λόγω της εργασίας και της καθημερινότητας» επεσήμανε ο κ. Κιλιγκαρίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.