«Υπερσυσσωρευση» κυνηγων στη Ροδοπη λογω της ολικης απαγορευσης θηρας στον Εβρο

Την άρση της καθολικής απαγόρευσης για τις περιοχές που δεν επλήγησαν από τις πυρκαγιές ζητά ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ροδόπης Παναγιώτης Χαλβατζής, για λόγους αποσυμφόρησης και προστασίας του περιβάλλοντος

Την άρση της καθολικής απαγόρευσης θήρας σε όλο τον Έβρο πλην των πληγεισών από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Ροδόπη και να αποκατασταθεί η ισορροπία στην φύση,  με την τήρηση των βασικών απαγορευτικών διατάξεων που προβλέπονται ζητά ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ.Παναγιώτης Χαλβατζής, λόγω της υπερσυσσώρευσης ανθρώπων, κυνηγών και σκύλων, σε περιοχές της Ροδόπης.

Κληθείς να σχολιάσει την καταγεγραμμένη συσσώρευση κυνηγών στην Ροδόπη τις τελευταίες ημέρες λόγω της απαγόρευσης θήρας στον γειτονικό Έβρο, ο κ.Χαλβατζής επιβεβαίωσε τα δεδομένα κυρίως στις όμορες με τον νομό Έβρου περιοχές της Ροδόπης. Όπως εξήγησε, υπενθυμίζοντας πως στην πρώτη φάση ο Σύλλογος είχε στηρίξει τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν, σε αυτή τη δεύτερη φάση η περιοχή της Ροδόπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες αυτών, ήτοι την υπερσυσσώρευση κυνηγών και σκύλων σε όμορες με τις καμένες περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πανίδα της περιοχής. Την ίδια ώρα που περιοχές όπως η Σαμοθράκη και ο Βόρειος Έβρος που δεν έχουν καμία επαφή με τα καμένα επίσης να περιλαμβάνονται στην ολική απαγόρευση θήρας, που όπως τόνισε είναι αντίθετη με το νόμο.

Ο κ. Χαλβατζής ξεκαθάρισε ότι από την λήξη των πυρκαγιών και έπειτα οι κυνηγοί διεκδικούν το αυτονόητο και το νόμιμο, ήτοι την τήρηση των βασικών απαγορευτικών διατάξεων που προβλέπονται ήδη για τις καμένες περιοχές, γεγονός που έχει γίνει ήδη από πλευράς του Δασαρχείου στη Ροδόπη για τρεις περιοχές, ήτοι του Σώστη, της Γρατινής και των Κασσιτερών – Σαπών.

Σε αντίθεση με τη Ροδόπη, στον νομό Έβρου η ολική απαγόρευση δημιουργεί προβλήματα, με τον ίδιο να δηλώνει αφενός σύμφωνος με την ευαισθησία των διοικούντων τις πρώτες ημέρες, αφετέρου ωστόσο δεν κατανοεί τους λόγους της «εμμονής» όπως την χαρακτήρισε στη διατήρηση της απαγόρευσης αυτής.

Έτοιμη η μελέτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας για τις παρεμβάσεις στα καμένα

Ως κυνηγετική «οικογένεια» έχουν ήδη προκαλέσει στις Φέρες, μια συνάντηση εργασίας  όλων των κυνηγετικών συλλόγων της περιοχής, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας ο κ. Αραμπατζής, αλλά και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης σε δυο επίπεδα.

Αρχικά το επιστημονικό προσωπικό της βρέθηκε για τρεις μέρες στον νομό και έκανε μια πλήρη καταγραφή στοιχείων και αφετέρου το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας που διεύθυνε την συζήτηση που αφορούσε στην βιωσιμότητα των συλλόγων, Έβρου και  Ροδόπης, τις απαγορεύσεις, για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων που θα πρέπει να γίνουν με στόχο την άρση της άδικης απαγόρευσης στο Έβρο και τέλος τις θετικές ενέργειες στις οποίες θα προβούν ώστε να υποβοηθήσουν στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. 

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ο κ.Χαλβατζής υπενθύμισε και την σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν παρουσία του κ.Αμυρά τον συντονιστή για την αποκατάσταση των καμένων στον Έβρο από πλευράς κυβέρνησης, όπου και υποσχέθηκαν την σύνταξη μελέτης για το τι πρέπει να γίνει για την αμεσότερη δυνατή αποκατάσταση των περιοχών αυτών.

Με την αφορμή αυτή ο κ.Χαλβατζής γνωστοποίησε πως η μελέτη αυτή είναι έτοιμη και απεστάλη ήδη από την Τετάρτη στις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και στον κ. Αμυρά.  Πρόκειται όπως εξήγησε για μια ολοκληρωμένη πρόταση και όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση, και σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά και προτεινόμενες δράσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως ρίψεις τροφών στις καμένες εκτάσεις, απογραφή των καμένων εκτάσεων κ.α.

Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα της «απελευθέρωσης» του υπολοίπου, των καμένων περιοχών, στον Έβρο, τονίζοντας πως «το μόνο που απαιτούμε αυτή τη στιγμή είναι να τηρηθεί η νομιμότητα», για να εξηγήσει πως θα συνεχιστούν οι επαφές και με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και το επόμενο διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.