«Υπευθυνοι γι’ αυτο το χαλι ειμαστε ολοι εμεις»

Η απάντηση του Πάρι Καλοδημίδη, του «Σπάρτακου» στους μαθητές του Μάστανλη

Δημόσια επιστολή – απάντηση σε όσα θίγουν οι μαθητές της 6ης τάξης του δημοτικού σχολείου Μάστανλη μέσω επιστολής τους που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα συνέταξε το μέλος της δημοτικής παράταξης του Σπάρτακου κ. Πάρις Καλοδημίδης.
 
Να θυμίσουμε ότι τότε οι μαθητές του Μάστανλη καταγράφοντας σε επιστολή τα συμπεράσματά τους από τα «κακώς κείμενα» που συνάντησαν στην πόλη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψής τους έθιγαν το θέμα της παράνομης στάθμευσης των αυτοκινήτων αλλά και την έλλειψη φροντίδας περισυλλογής των κοπριών εκ μέρους των ιδιοκτητών δεσποζόμενων σκύλων.
 
Απαντώντας λοιπόν στην εν λόγω επιστολή ο κ. Καλοδημίδης επισημαίνει πως «οι υπεύθυνοι γι’ αυτό το χάλι είμαστε όλοι εμείς, οι πολίτες που ζούμε και ασχολούμαστε με τον λεγόμενο δημόσιο χώρο» για να υπογραμμίσει πως «αυτή η επιστολή ήταν μια πρώιμη πολιτική πράξη των παιδιών που τους αξίζουν συγχαρητήρια». Απευθυνόμενος στους  μαθητές του σχολείου το μέλος του Σπάρτακου πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω τους προβληματισμούς τους για να καταλήξει στην επιστολή του, ευχόμενος «να πληθύνουν οι μαθητικές δημόσιες παρεμβάσεις, καθώς είναι τόσα πολλά τα θέματα που χρειάζονται την διαφορετική ματιά του μη συμβατικού ανθρώπου, που μπορεί  να γίνουν και αιτία να ανοίξει ένα μικρό παράθυρο διαλόγου που είναι χρήσιμο για όλους μας». 

Αναλυτικά η επιστολή – απάντηση του κ. Καλοδημίδη έχει ως εξής: 

«Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα την επιστολή των παιδιών της 6ης τάξης του δημοτικού σχολείου Μάστανλη σε τοπικές εφημερίδες της Κομοτηνής. Πάντα είναι διαφωτιστικό για μάς τους μεγάλους το αμόλυντο από ιδεοληψίες   βλέμμα των παιδιών στον δημόσιο χώρο και γύρω μας.
 
Με πόσο απλό τρόπο τα παιδιά εξέφρασαν την ενόχλησή τους και κατόπιν έβγαλαν και τα εύστοχα συμπεράσματά τους! Σίγουρα οι υπεύθυνοι γι’ αυτό το χάλι είμαστε όλοι εμείς, οι πολίτες που ζούμε και ασχολούμαστε με τον λεγόμενο δημόσιο χώρο και βεβαίως αυτή η επιστολή ήταν μια πρώιμη πολιτική πράξη των παιδιών που τους αξίζουν συγχαρητήρια.
 
Πραγματικά τα πεζοδρόμιά μας, οι χώροι πρασίνου και τα προαύλια των σχολείων μας είναι γεμάτα κοπριές σκύλων και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων μέσα στην πόλη είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που  βιώνεται και από τους οδηγούς και από τους πεζούς, άλλωστε αυτούς τους ρόλους τους παίζουμε σχεδόν όλοι μας μέσα στην καθημερινότητά μας.
 
Αλλά επειδή είστε ακόμα παιδιά, ίσως να σας χρειάζεται κάποια πληροφόρηση σχετικά με το πώς ακριβώς εμείς οι μεγάλοι δημιουργούμε αυτήν την άσχημη εικόνα που περιγράφετε στην επιστολή σας.
 
Στην πρώτη περίπτωση που αφορά τα περιττώματα των σκύλων, θα έχετε προσέξει βέβαια πως η πόλη μας είναι γεμάτη με αδέσποτα σκυλάκια και πως οι κοπριές των αδέσποτων είναι ίδιες με αυτές των δεσποζόμενων. Τα αδέσποτα σκυλάκια τα ταΐζουμε και τα φροντίζουμε σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της πόλης, είμαι βέβαιος  πως και κάποιοι από σας τους μαθητές ταΐζετε κάποιο αδέσποτο σκυλάκι. Ειδικά εκεί στην Νικολάου Ζωίδη που περπατήσατε γυροφέρνουν πάνω από τριάντα αδέσποτα τα οποία πολλοί συνάνθρωποί μας τα ταΐζουν αλλά όλοι θεωρούν πως δεν είναι δικά τους, συνεπώς δεν έχουν την υποχρέωση να μαζέψουν και τις κοπριές τους. Έτσι το πεζοδρόμιο είναι πάντα γεμάτο με τέτοιες βρωμιές. Γι’ αυτή την εικόνα υπεύθυνοι είναι οι κακώς εννοούμενοι φιλόζωοι νομοθέτες, που επιβάλουν να κυκλοφορούν αδέσποτα σκυλιά μέσα στις πόλεις ανεξέλεγκτα. Ήσασταν πάντως τυχερά στην βόλτα σας καθότι δεν δεχτήκατε επίθεση από κάποιο σκυλάκι, καθότι και οι επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε ανθρώπους που δεν είναι της γειτονιάς τους είναι συχνές όπως ενδεχομένως θα έχετε διαβάσει στις εφημερίδες. Τώρα θα μου πείτε, εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι και για την ύπαρξη των αδέσποτων; Και  βέβαια είμαστε. Αφήνουμε τα σκυλάκια μας στους δρόμους όταν δεν τα θέλουμε, τα πετάμε δυστυχώς, αλλά ξέρετε παιδιά, αυτό το κάνουν οι άνθρωποι σε όλες τις χώρες του κόσμου, η διαφορά μας είναι πως οι ξένοι, που δεν έχουν αδέσποτα στις πόλεις τους και μπορούν να ξαπλώσουν στο γκαζόν χωρίς φόβο τα μαζεύουν σε ειδικούς χώρους, σε μεγάλα κυνοκομεία και έτσι όποιο σκυλάκι κυκλοφορεί στην πόλη είναι με το αφεντικό του και το λουράκι του. Έτσι υπάρχει και η αντίστοιχη ευθύνη. Εμείς λοιπόν είμαστε υπεύθυνοι στο βαθμό που δεν ζητάμε να αλλάξει ο νόμος. Σίγουρα αυτοί που έγραψαν τον νόμο, αλλά και αυτοί που τον εφαρμόζουν από τον Δήμο μας, βλέπουν τις πόλεις όπως ακριβώς το περιγράφετε στην επιστολή σας: “από τα τζάμια του αυτοκινήτου”.
 
Για το θέμα με την απαράδεκτη οδική συμπεριφορά που ζήσατε επίσης δεν είναι φταίξιμο μόνο όσων οδηγούν. Και σεις αύριο θα γίνετε οδηγοί και θα πάτε στην πόλη με το αυτοκίνητό σας. Πρέπει να γνωρίζετε πως για την οδική συμπεριφορά των οδηγών σε μια πόλη υπεύθυνος είναι ο σχεδιαστής των δρόμων και ο ελεγκτής της κυκλοφορίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος που έκανε τα πεζοδρόμια και η αστυνομία που τα ελέγχει. Ο Δήμος λοιπόν έκανε τον ποδηλατόδρομο για να γίνει “προσβάσιμη” που λένε οι μεγάλοι, η πόλη μας. Πολύ σωστή και όμορφη ιδέα. Όμως έτσι μίκρυνε ο δρόμος που περνάνε και παρκάρουν τα αυτοκίνητα. Γι αυτό το πρόβλημα όμως δεν έκανε τίποτα. Δεν απαγόρεψε τα τεράστια λεωφορεία να μπαίνουν στην πόλη μας και να σταθμεύουν στο κέντρο της πλατείας, δεν περιόρισε την κυκλοφορία των εμπορικών φορτηγών στο κέντρο. Και όπως σίγουρα θα είδατε κανένας αστυνόμος δεν έδινε κλίσεις στους παρανομούντες οδηγούς. Σαν μαθητές που είστε, γνωρίζετε βέβαια πως αν δεν υπάρχει έλεγχος, έστω με ένα αυστηρό δασκαλικό βλέμμα, δεν γίνεται ησυχία στην τάξη, φανταστείτε τώρα στον κόσμο των μεγάλων που όλοι νομίζουμε πως τα δικαιούμαστε όλα, χρειαζόμαστε και μείς δάσκαλο και μάλιστα με σφυρίχτρα και μπλοκάκι. Χωρίς έλεγχο της Τροχαίας στην πόλη είναι σαν να σας βάζει η δασκάλα διαγώνισμα και βγαίνει από την τάξη. Θα γράψετε όλοι εύκολο δεκάρι κι ας ενοχληθούν αυτοί που διάβασαν, είναι ακριβώς σαν να παρκάρετε εύκολα ακριβώς μπροστά στο μαγαζί που θέλετε κι ας ενοχληθούν οι περαστικοί.
 
Εύχομαι στα παιδιά του Μάστανλη κάθε πρόοδο στην ζωή τους και να συνεχίσουν να έχουν πάντα τα μάτια ανοιχτά, για τα αρνητικά και τα θετικά που ζουν σε αυτή την πόλη. Μακάρι να πληθύνουν οι μαθητικές δημόσιες παρεμβάσεις, είναι τόσα πολλά τα θέματα που χρειάζονται την διαφορετική ματιά του μη συμβατικού ανθρώπου, μπορεί  να γίνουν και αιτία να ανοίξει ένα μικρό παράθυρο διαλόγου που είναι χρήσιμο για όλους μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.