Υπευθυνη του παραρτηματος ΟΚΑΝΑ στην Αλεξανδρουπολη η Βουλα Ελευθεριαδου

«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, απλά ίσως κάνουμε πως δεν το βλέπουμε μερικές φορές, σε σύγκριση με το παρελθόν»

Ειδική παθολόγος και υπεύθυνη του παραρτήματος ΟΚΑΝΑ στην Αλεξανδρούπολη ανέλαβε η γιατρός κ. Βούλα Ελευθεριάδου. Για τα καθήκοντα της στη νέα αυτή θέση, αλλά και την προσπάθεια να λειτουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερο για να δώσει όλες τις δυνατότητες απεξάρτησης στους ωφελούμενούς, μίλησε η κ. Ελευθεριάδου στο Ράδιο Παρατηρητής.

Μεγάλη η έλλειψη προσωπικού στη μονάδα

Όπως τόνισε η κ. Ελευθεριάδου, η μονάδα είχε μεγάλη έλλειψη προσωπικού, με τα στελέχη να υπερβάλλουν εαυτόν για να στηρίξουν τη λειτουργία της, όμως με την πρόσφατη προσθήκη προσωπικού, όπως η ίδια, μία κοινωνική λειτουργός και μια νοσηλεύτρια (ενώ αναμένεται και περαιτέρω ενίσχυση) θεωρεί πως θα μπορέσουν να ανταπεξέρθουν στις ανάγκες της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή στον Έβρο, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχει διορισμένη στην νομαρχία μια ψυχολόγος την οποία «δανείζονται», όμως το σύστημα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι, με το θέμα στελέχωσης να είναι σημαντικό σε όλη την Περιφέρεια, αλλά φιλοδοξούν να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η λειτουργία της μονάδας είναι πολύπλευρη, γιατί ενώ το θέμα των ναρκωτικών, σε αντίθεση με παλιότερες εποχές, πλέον έχει περιέλθει σε δεύτερη μοίρα στις κυβερνητικές προτεραιότητες, συνεχίζει να υπάρχει, έστω και όχι τόσο εμφανές.

«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, απλά ίσως κάνουμε πως δεν το βλέπουμε μερικές φορές, σε σύγκριση με το παρελθόν» σημείωσε, για αυτό και ο ΟΚΑΝΑ έχει πάρα πολλές οργανωμένες δομές ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη στο χώρο των Νοσοκομείων. Είναι μονάδες υποκατάστασης και φαρμακευτικής αγωγής για χρήστες, με στήριξη από ψυχολόγους, αλλά και ενέργειες ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των χρηστών.

Ήδη ξεκίνησαν, πέρα από τους υπάρχοντες ωφελούμενους, να  δέχονται νέα άτομα στο πρόγραμμα, όπου σύμφωνα με την κ. Ελευθεριάδου, βλέπουν πως υπάρχει μια ψυχοπαθολογία και στα περιστατικά των ίδιων των εξαρτημένων, αλλά και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. «Άρα το να χορηγήσεις απλά ένα φάρμακο, δεν νομίζω ότι τους καλύπτεις, το θέμα είναι να μπορέσεις να παρέμβεις στις κοινωνικές δομές που είναι ήδη εν ενεργεία, ούτως ώστε να επηρεάσεις και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται» ανέφερε.

Προσπάθεια πολύπλευρης στήριξης των ωφελούμενων

Όπως αναφέρθηκε, μονάδες του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν στο περιβάλλον του νοσοκομείου στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

Παρόλα αυτά βρίσκονται στη διαδικασία υπογραφής μνημονίου με τον πρόεδρο του  Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ώστε να μπορούν να παραπέμψουν άμεσα σε εξετάσεις κάποια περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, γιατί εκτός από το θέμα της εξάρτησης, έχουν και πάρα πολλά προβλήματα παθολογικής φύσεως.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι έχουν ηπατίτιδα Β, λόγω της χρήσης. «Άρα τα περιστατικά αυτά θα πρέπει να ανευρεθούν, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις,  ούτως ώστε να μπορέσουμε σε δεύτερο χρόνο να προβούμε και στη θεραπεία, σε συνεργασία με την κλινική του νοσοκομείου» ανέφερε.

Η συνεργασία θα συνεχιστεί με τις κοινωνικές δομές, είτε σε επίπεδο δήμου, είτε σε επίπεδο περιφέρειας, ούτως ώστε να μπορέσουν να καλύψουν όσο τον δυνατόν το κομμάτι της παρέμβασης μέσα στην οικογενειακή δομή, αλλά και για όποιους είναι μόνοι τους και στερούνται τα βασικά της επιβίωσης και της διαβίωσης.

Όποιος επιθυμεί να προστρέξει στις υπηρεσίες του Οργανισμού μπορεί να κάνει αίτηση στον ΟΚΑΝΑ, όπου θα παρθεί το ιστορικό του, της χρήσης του, το παθολογικό ιστορικό, οι συνθήκες στις οποίες ζει, θα γίνουν οι κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις, και μετά από συνεδρίαση της μονάδας και των υπεύθυνων παραγόντων, θα δοθεί η απάντηση για το αν θα γίνει δεκτός στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ, ούτως ώστε να ξεκινήσει η θεραπεία του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.