«Υπαρχουν περιπου 2.000.000 ανθρωποι με ρευματοειδη αρθριτιδα στην Ευρωπη»

Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών και Φίλων Θράκης “Κίνηση Ζωής” πραγματοποίησε την 1η του εκδήλωση με θέμα: «Έχω Οστεοαρθρίτιδα ή Ρευματοειδή Αρθρίτιδα;» την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Ιατρός Ειδική Ρευματολόγος Έλσα Φιλιππίδου – Πφίστερ.
Ο νεοσύστατος σύλλογος δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η κ. Ροδούλα Μυλωνά, Αντιπρόεδρος η κ. Σερίφ Σερικέ, γραμματέας η κ. Δέσποινα Μενοπούλου – Παπαδοπούλου, ταμίας η κ. Παναγιώτα Μουμζή – Μαμελετζή και μέλη η κ. Αναστασία Δαμιανίδου, η κ. Σεμιχά Αχμέτ και η κ. Αθανασία Κασάπη.
Η εκδήλωση της Δευτέρας έγινε με σκοπό την ενημέρωση του κοινού γύρω από τις ρευματοπάθειες και όπως δήλωσε και η πρόεδρος του συλλόγου κ. Μυλωνά «υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από ρευματοπάθειες, εξάλλου είναι μια ασθένεια που δεν έχει φύλλο, ούτε ηλικία».
Πολλοί ήταν αυτοί που αψήφησαν το κρύο και έσπευσαν να ενημερωθούν από την γιατρό – ειδική ρευματολόγο κ. Έλσα Φιλιππίδου – Πφίστερ, η οποία μίλησε στον ΠτΘ.

ΠτΘ: Πάσχει πολύς κόσμος από ρευματοπάθειες και αυτοί που πάσχουν γνωρίζουν από τι πάσχουν;
Ε.Φ-Π:
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος και προσβάλει περίπου το 1% του πληθυσμού, δηλαδή υπάρχουν περίπου 2.000.000 άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα στην Ευρώπη. Προσβάλλει κυρίως γυναίκες στις ηλικίες μεταξύ 30-60 ετών και εμφανίζεται σε όλες τις αρθρώσεις του οργανισμού. Είναι μια χρόνια συστηματική νόσος, συστηματική, γιατί προσβάλει και άλλα συστήματα, όπως καρδιά και πνεύμονες, και οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, προσβάλει κυρίως γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία και ξεκινά από μεγάλες αθρώσεις του σώματος, όπως τα γόνατα.

ΠτΘ: κ. Φιλιππίδου, οι ρευματοπάθειες είναι μια γυναικεία ασθένεια;
Ε.Φ-Π:
Όχι, οι ρευματοπάθειες αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, συνήθως προσβάλλονται οι γυναίκες, αλλά υπάρχουν και πολλοί άνδρες με ρευματοπάθειες.

ΠτΘ: Τι είναι η ρευματολογία;
Ε.Φ-Π:
Είναι ο κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με την μελέτη και έρευνα, αλλά και την πρόληψη και διάγνωση των ρευματοειδών παθήσεων. Ο ρευματολόγος ειδικεύεται στις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος που δεν οφείλονται σε τραυματισμό, αλλά και με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα.

ΠτΘ: Πώς ξεχωρίζουμε τις δύο νόσους;
Ε.Φ-Π:
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει τις μικρές αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος ενώ η οστεοαρθρίτιδα ξεκινά από μεγάλες αρθρώσεις, όπως είναι τα γόνατα και δεν έχει συμμετρική προσβολή, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

ΠτΘ: Υπάρχουν τρόποι πρόληψης;
Ε.Φ-Π:
Οι παράγοντες που επιδεινώνουν την οστεοαρθρίτιδα είναι η κληρονομικότητα, το σωματικό βάρος, η υπερβολική καταπόνηση των αρθρώσεων. Αν ο ασθενής παρατηρήσει πόνο στις αρθρώσεις ή και δυσκαμψία καλό θα ήταν να επισκεφτεί τον ειδικό ρευματολόγο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.