Υπαρχει μελλον για το Αμπελουργικο Φυτωριο Κομοτηνης;

Συνεχές το ενδιαφέρον της Περιφέρειας ΑΜΘ για την παραχώρησή του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ για το θέμα είχε πρόσφατα ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης

Tο 1928 η ελληνική πολιτεία ιδρύει το Αμπελουργικό Φυτώριο Ροδόπης, στο οποίο εργάζονται 100 περίπου εργάτες κάθε αμπελουργική περίοδο, αξιοποιώντας τη γνώση τους στην περιποίηση των φυτών, στα κλαδέματα, τα μπολιάσματα κ.ο.κ.

Ο χώρος όπου εγκαθίσταται είναι στο Αγρόκτημα Αιγείρου, μιας και οι πρόσφυγες από την περιοχή του Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας, που εγκαταστάθηκαν στην Αίγειρο και τη Μεσσούνη του νομού Ροδόπης έφεραν μαζί τους την αμπελοκαλλιέργεια, μαζί με τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα και την ανάμνηση της θρακικής τους πατρίδας.


Οι εγκαταστάσεις παραμένουν σε καλή κατάσταση

Το Φυτώριο λειτούργησε για μεγάλο διάστημα, αλλά όπως πολλές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο πάλαι ποτέ Υπουργείο Γεωργίας, είναι πλέον ανενεργός, παρόλο που, με φροντίδα του ΥΠΑΑΤ, δεν είναι τουλάχιστον παρατημένος, όπως πολλές δομές στην περιοχή μας.

Το φυτώριο δημιουργήθηκε κοντά στην Αίγειρο, λόγω της γνώσης των προσφύγων στην αμπελουργία

Παρόλα αυτά η σημερινή του κατάσταση, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες μας, δείχνει τόσο την εγκατάλειψη ενός χώρου όπου δεν γίνονται πλέον εργασίες, αλλά και τα ξεραμένα αμπέλια στέκονται ακόμα στις σειρές, βουβοί μάρτυρες ενός παρελθόντος το οποίο έχει παρέλθει, πιθανότατα ανεπιστρεπτί.

Ενδιαφέρον από την Περιφέρεια για την παραχώρησή του

Για την εκμετάλλευση του χώρου, έχει υπάρξει στο παρελθόν ενδιαφέρον, κυρίως από την Περιφέρεια ΑΜΘ, για την παραχώρηση του χώρου με στόχο την αξιοποίηση του. Το αίτημα υπεβλήθη επισήμως το 2015. Πρόθεσή της περιφέρειας ήταν η ίδρυση Βοτανικού Κήπου σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με σκοπό τη διατήρηση και προβολή της βιοποικιλότητας των φυσικών οικοσυστημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο χώρο θα συλλέγονταν είδη από όλη τη Θράκη, με πρότυπες μονάδες καλλιέργειας αλλά και επισκέψιμους χώρους. Η χρηματοδότηση του σχεδιασμού θα προερχόταν από ευρωπαϊκά προγράμματα. Το αίτημα αυτό δεν προχώρησε, αλλά το Νοέμβριο του 2017, κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού  συνεδρίου που είχε λάβει χώρα στην Κομοτηνή, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, είχε προτείνει τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής στην περιοχή, προτείνοντας ως έδρα της ένα από τους αναξιοποίητους χώρους του ΥΠΑΑΤ, μεταξύ των οποίων και το Φυτώριο.

Οι πινακίδες μόνο θυμίζουν πλέον την λειτουργία του Φυτωρίου

Η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να εισακούστηκε. Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την αξιοποίηση του χώρου σε κάποια μορφή συνεχίζεται. Μάλιστα ερωτηθείς για το ζήτημα, ο κ. Τσαλικίδης σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα, παρόλο που ακόμα δεν έχει ωριμάσει πλήρως η πρόταση που σκοπεύουν να κάνουν. «Είναι στις προθέσεις μας η αξιοποίησή του» σημείωσε, και για αυτό και είχε συνάντηση με τον Διευθυντή του αρμόδιου Υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες γρηγορότερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.