Υμνογραφιες του Ρωμανου του Μελωδου στο ιδρυμα Παπανικολαου

Από τον Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής

Παρουσία πιστών, κλήρου αλλά και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμονος πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση προς τιμήν του υμνογράφου Ρωμανού Μελωδού, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στον χώρο του ιδρύματος Παπανικολάου, από τον σύλλογο Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης, με την αρωγή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχειρήσεως Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής.

Αρχικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου π. Δημήτριος Βασιλειάδης, αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό του συλλόγου, ενώ ευχαρίστησε τόσο τις τοπικές αρχές όσο και τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα ο οποίος «περιέβαλε τους ενασχολούμενους με την πατρώα μουσική, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η επίσημη αναγνώριση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωτοπρεσβύτερος.

Εν συνεχεία, ο κ. Γρηγόριος Παπαγιάννης, καθηγητής του Δ.Π.Θ, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «O Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός και το υμνογραφικό του έργο», ενώ κατόπιν, τα μέλη της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Αναπληρωτή υπευθύνου της χορωδίας κ. Γρηγόριου Παπαγιάννη, απέδωσαν επιλεγμένα αποσπάσματα από τα κοντάκια που συνέθεσε ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός από την Παλαιά Διαθήκη μέχρι την Ανάσταση του Κυρίου.

Την κατακλείδα της εκδήλωσης, ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ο οποίος συνεχάρη για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης τόσο τον πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής όσο και τα μέλη της χορωδίας που απέδωσαν τους θεσπέσιους ύμνους, ενώ παράλληλα ευχήθηκε να τηρείται η μνήμη της δογματικής διδασκαλίας του Αγίου στη ζωή των πιστών.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.