Υιοθεσια σκυλιου και υπευθυνοτητα πανε μαζι

Αδιάκοπος ο αγώνας για την υιοθεσία από το Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής

Το μήνυμα της υιοθεσίας με υπευθυνότητα μετέφεραν το πρωί της Κυριακής 22 Μαΐου οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών και υιοθεσίας αδέσποτων που φιλοξενούνται στο Κυνοκομείο, που έλαβε χώρα στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Σκυλάκια που φιλοξενούνται στο Κυνοκομείο Κομοτηνής, βρισκόταν στην πλατεία για να τα γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι υποψήφιοι ιδιοκτήτες, που γνώρισαν όχι μόνο πως μπορούν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο, αλλά και την εκπαίδευση που χρειάζεται για μια αρμονική συμβίωση.

Εκεί βρισκόταν ο κτηνίατρος του Δημοτικού Κυνοκομείου, κ. Αχμέτ Ταϊφούν, που ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους για τους απαιτούμενους εμβολιασμούς, τις στειρώσεις και γενικότερα, για την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα του ζώου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια έχει περιθάλψει πάνω από 1.600 αδέσποτα ζώα, ανάμεσά τους πολλά εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους. Την τελευταία διετία έγιναν συνολικά 824 υιοθεσίες και 931 στειρώσεις. Τοποθετήθηκαν 2.037 ηλεκτρονικές σημάνσεις και έγιναν 3.405 εμβολιασμοί αδέσποτων ζώων.

Επειδή όμως οι εγκαταλείψεις είναι συνεχείς, το ζήτημα των αδέσποτων συνεχίζει να ταλανίζει την πόλη, και από την πλευρά του το Κυνοκομείο προσπαθεί να προωθήσει το μήνυμα της υιοθεσίας, αλλά και της εκπαίδευσης.

Για αυτό και για όποιον υιοθετήσει από το κυνοκομείο, προσφέρονται δύο μαθήματα δωρεάν, ώστε ο φιλόδοξος ιδιοκτήτης να εξοικειωθεί με τις ανάγκες κάθε σκυλιού.

Απαραίτητη η υπεύθυνη υιοθεσία

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος του Κυνοκομείου, κ. Ευαγγελίνα Μουτουσίδου, σκοπός τους δεν ήταν να υιοθετηθούν πολλά σκυλιά την Κυριακή, αλλά να κατανοήσει ο κόσμος πως πρέπει να κάνει υπεύθυνη υιοθεσία.

Για αυτό και βρισκόταν εκεί ο κτηνίατρος και εκπαιδευτές σκύλων, ώστε να καταλάβει ο κόσμος και ότι πρέπει να στειρώνονται οι ιδιόκτητοι σκύλοι, να τσιπάρονται, και φυσικά σε αυτό είναι πάντα πρόθυμοι να τους βοηθήσουν.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην εκπαίδευση

Από την πλευρά της η εκπαιδεύτρια σκύλων κ. Νικόλ Παπαστεργιάδη, τόνισε πως η εκπαίδευση βοηθά σε εμάς να μάθουμε τη γλώσσα του σκύλου, αλλά και ο σκύλος να μάθει να επικοινωνεί μαζί μας.

Δεν είναι απαραίτητα «σήκω, κάτσε, μείνε» ανέφερε, αλλά μια διαδικασία, με παιχνιδάκια, εντολές, ακόμα και ζητήματα όπως να μην τραβάει στην βόλτα, αλλά και πώς θα συμπεριφέρεται μαζί με άλλα σκυλιά.

Είναι μια διαδικασία επικοινωνίας, και βλέπει πως η ζήτηση για εκπαίδευση έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την πανδημία, με πολλούς να θέλουν όχι απλά να φιλοξενούν τα σκυλιά, αλλά να κάνουν πράγματα μαζί τους.

Ο έτερος εκπαιδευτής σκύλων στο χώρο, ο κ. Μπάμπης Κουκουζέλης, σημείωσε πως η εκπαίδευση ξεκινά από την ώρα που υιοθετεί κάποιος το σκυλί, ώστε να το βοηθήσουμε να προσαρμοστεί στο δικό μας περιβάλλον, και να μην δημιουργεί προβλήματα.

«Θέλει κανόνες, όρια περιορισμούς, για να καταλάβει πως λειτουργεί το περιβάλλον μέσα στο σπίτι. Όπως μια μανούλα ασχολείται με την διαπαιδαγώγηση του παιδιού, έτσι και ο σκυλάκος χρειάζεται την εκπαίδευση για να έχει μια εξέλιξη, και να μην δημιουργεί προβλήματα στο σπίτι» κατέληξε, ώστε να είναι σωστά κοινωνικοποιημένος και να κάνει πιο όμορφη τη ζωή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.