Υγειονομικοι ελεγχοι απο την πρωτη μερα στο ΔΠΘ

Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων «Θα προσπαθήσουμε με έξυπνο τρόπο να γίνονται οι έλεγχοι, και ελπίζουμε πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας, να ξεκινήσουμε κανονικά την Τρίτη 5 Οκτωβρίου»

Σε υψηλά επίπεδα οι εμβολιασμοί φοιτητών και καθηγητών στο ΔΠΘ

Με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς θα ξεκινήσουν και οι τακτικοί έλεγχοι τήρησης των μέτρων προστασίας και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού στο ΔΠΘ, σύμφωνα με την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Θεμάτων κ. Ζωή Γαβριηλίδου, με την επιχορήγηση από το υπουργείο για την πρόσληψη προσωπικού για αυτό το λόγο να έχει φτάσει ήδη στο Πανεπιστήμιο.

Την ίδια ώρα υπάρχει αισιοδοξία για την δια ζώσης λειτουργία του Πανεπιστημίου παρά τις δύσκολες συνθήκες, μιας και τα ποσοστά εμβολιασμού τόσο των φοιτητών, όσο και των στελεχών του πανεπιστημίου είναι υψηλά.

Παρόλα αυτά αναμένεται και η δημιουργία των εμβολιαστικών κέντρων, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Προχωρούν οι διαδικασίες για τους ελέγχους

Όπως σημείωσε η κ. Γαβριηλίδου, την Παρασκευή έφτασαν 172 χιλιάδες ευρώ για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στο ΔΠΘ. Ήδη έχουν έρθει σε επαφή με άλλα πανεπιστήμια, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες όπως πρέπει ώστε να μπουν στον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου, να γίνουν οι συμβάσεις, και να είναι έτοιμοι μέχρι τις 5 Οκτωβρίου να στείλουν προσωπικό στα τμήματα που λειτουργούν στις τέσσερις πόλεις της Θράκης για να γίνεται ο έλεγχος.

Ως Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων έχει ήδη ζητήσει τα ωρολόγια προγράμματα για να γίνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο ο έλεγχος, με το Πανεπιστήμιο να κάνει προσπάθεια να γίνεται αυτός με όσο το δυνατόν πιο οικονομικά.

Για παράδειγμα στην Νομική, η είσοδος στο κτίριο θα γίνεται μόνο από δύο θύρες, ώστε να μπορούν να ελέγχονται οι εισερχόμενοι από τα συνεργεία.

«Θα προσπαθήσουμε με έξυπνο τρόπο να γίνονται οι έλεγχοι, και ελπίζουμε πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας, να ξεκινήσουμε κανονικά την Τρίτη 5 Οκτωβρίου» σημείωσε. Βέβαια κάποια τμήματα ήδη έχουν αναβάλλει την έναρξη μαθημάτων τους για τις 11 Οκτωβρίου, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα, κάτι που θα δώσει και περισσότερο χρόνο για την προσαρμογή τους.

Σε καλό επίπεδο ο εμβολιασμός στο ΔΠΘ

Την αισιοδοξία για την πορεία της φετινής χρονιάς ενισχύει και το γεγονός ότι ο εμβολιασμός στους φοιτητές τους είναι αρκετά υψηλός. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου, το ποσοστό ξεπερνά το 72%, και περιμένουν να έχει αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα, μιας και πλέον φαίνεται πως πηγαίνουμε σε δια ζώσης διδασκαλία.

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Α. Συρίγος, το ποσοστό ενεργών φοιτητών που έχει εμβολιαστεί, είναι ακόμα μεγαλύτερο, με τους φοιτητές του ν+2 να πλησιάζουν ποσοστό εμβολιασμού στο 80%.

Ο εμβολιασμός στους καθηγητές του Πανεπιστημίου έχει φτάσει στο 90%, με κάποια τμήματα, όπως η Ιατρική, να πλησιάζουν το 100%.

Όσο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ήδη έχει ζητηθεί από τα τμήματα να οριστεί ο υπεύθυνος διαχείρισης κρουσμάτων, ενώ η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Πανεπιστημίου, που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα καθορίσει ακριβώς το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί με βάση την ΚΥΑ του Υπουργείου.

Τέλος ενώ έχει αποφασιστεί η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων, ένα εκ των οποίων θα λειτουργήσει στην Παλιά Νομική, δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία τους, με την κ. Γαβριηλίδου να εκφράζει την ελπίδα πως θα λειτουργήσουν, παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ώστε να πεισθούν ακόμα περισσότεροι φοιτητές τους να κάνουν το εμβόλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.