Υγειονομικα μετρα αμεσα ζητουν οι εκπαιδευτικοι της Ροδοπης

Πρώτη κινητοποίηση της χρονιάς με αίτημα την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Σεπτεμβρίου εκπαιδευτικοί της Ροδόπης, ζητώντας περισσότερα υγειονομικά μέτρα και να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών που ακόμα υπάρχουν στα σχολεία.

Η παρουσία τους έξω από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης αποτελεί μια πρώτη κινητοποίηση, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, για να διαμαρτυρηθούν για όσα συμβαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης , σημείωσε ο κ. Στέφανος Μακρυγιάννης.

Μεταξύ αυτών είναι τα ζητήματα των ανοιχτών σχολείων κατά τη συγκυρία της επιδημίας, μιας και θεωρούν πως δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέτρα, τα οποία έχει προτείνει από πέρυσι το εκπαιδευτικό κίνημα, για την ασφάλεια των εκπαιδευτικών, των παιδιών και των οικογενειών τους.

Κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν μειωθεί τα παιδιά ανά τμήμα, δεν έχουν σπάσει τα τμήματα του ολοήμερου στην Πρωτοβάθμια και αντίστοιχα τα τμήματα των κατευθύνσεων στη Δευτεροβάθμια, δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των δρομολογίων, δεν υπάρχουν νοσηλευτές στα σχολεία και το προσωπικό καθαριότητας απασχολείται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Αλλά και στον αμιγώς εκπαιδευτικό τομέα, η χρονιά ξεκινά, παρά τους διορισμούς, με κενά δασκάλων και καθηγητών, κυρίως λόγω του κύματος συνταξιοδοτήσεων.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Ροδόπη υπάρχουν τουλάχιστον 74 κενά, με αυξητικές τάσεις γιατί πάντα προκύπτουν ασθένειες και άλλες ανάγκες, που σημαίνει απώλεια 1.780 διδακτικών ωρών μόνο την πρώτη εβδομάδα.

«Θεωρούμε πως τα σχολεία πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένα από την πρώτη ώρα λειτουργίας τους, ακριβώς γιατί χάθηκαν την προηγούμενη χρονιά αρκετές ώρες λόγω κορωνοϊού και τηλεκπαίδευση» ανέφερε.

Οι ελλείψεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες στις υποστηρικτικές και αντισταθμιστικές δομές, με κανένα εκπαιδευτικό στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, και τους μισούς εκπαιδευτικούς για την παράλληλη στήριξη.

Σχολείο ανάλογο με τις ανάγκες των μαθητών

Την κινητοποίηση στήριξε και η ΑΔΕΔΥ, με το μέλος του ΔΣ κ. Δήμητρα Λιουλιάκη να τονίζει πως επιθυμούν σχολείο ανάλογο με τις ανάγκες όλων των παιδιών για μόρφωση.

Ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, τόνισε, βλέπουμε μια πρωτοτυπία, να αυξάνεται ο αριθμός  των παιδιών στις τάξεις, αντί να μειώνεται, με τμήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να αγγίζουν τα 30.

«Η κυβέρνηση θα μας κλείσει ξανά μέσα στο χειμώνα, κάτι που δεν αντέχουν ούτε τα σχολεία ούτε οι γονείς, ούτε τα παιδιά» ανέφερε, ζητώντας από τους γονείς να σηκώσουν την φωνή τους σε κάθε σχολεία αφενός για τη μείωση των παιδιών ανά τμήμα, και την έλευση όλων των ειδικοτήτων στο σχολείο.

Αντί να σταθεί όμως σε αυτό το πρόβλημα η κυβέρνηση, τα βάζει με την εκπαιδευτική κοινότητα, ανέφερε η κ. Λιουλιάκη, ζητώντας από αυτή να υποστηρίξει τα λόγια υποστήριξης προς τα παιδιά με έργα.

Επισφαλής για ακόμα μια χρονιά η λειτουργία των σχολείων

Τέλος η κ. Μεταξία Σουλιώτη, εκπρόσωπος των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων Δευτεροβάθμιάς Εκπαίδευσης Ροδόπης και υπεύθυνη τομέα παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης τόνισε πως η λειτουργία των σχολείων για ακόμα μια χρονιά είναι επισφαλής, και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο τους.

Για αυτό απαιτούν μείωση μαθητών ανά τμήμα, εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών αλλά και επιπρόσθετων σχολικών αιθουσών, μαζί με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.

Παράλληλα ζητούν χορήγηση δωρεάν μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δωρεάν τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς (εμβολιασμένους και μη) και εξασφάλιση δωρεάν του υλικοτεχνικού εξοπλισμού για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η κ. Σουλιώτη σημείωσε πως η ψήφιση του νόμου 4823/2021 για την «αναβάθμιση» του σχολείου, σε αυτή την πραγματικότητα, εξοβελίζει πλήρως από τα σχολεία τη δημοκρατία και την αξιοκρατία, τη συλλογικότητα, τη συμμετοχή, τη συνεργασία και το παιδαγωγικό πλαίσιο και καθιστά τον Σύλλογο Διδασκόντων από κυρίαρχο όργανο, που ήταν ως τώρα, σε πειθήνιο εντολοδόχο μονοπρόσωπων οργάνων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.