Ξεκινουν οι εμβολιασμοι εφηβων με Pfizer και Moderna

Η Επιτροπή Εμβολιασμών εξέφρασε θετική γνώμη για εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών με γονεϊκή συναίνεση

«Πράσινο φως» στους εμβολιασμούς εφήβων άναψε η Επιτροπή Εμβολιασμών όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών εξέφρασε θετική γνώμη για εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονεϊκής συναίνεσης μετά από ενημέρωση.

Η ίδια πρόσθεσε δε, ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια mRNA, (Pfizer και Moderna).

«Πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής. Είναι κάτι που θα επαναφέρει τη χαρά στους νέους που τόσο πολύ ταλαιπωρήθηκαν από την πανδημία» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών και επεσήμανε ότι οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα σε σχέση με τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Παράλληλα, η Μ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα δεδομένα που υπάρχουν αναφορικά με τον εμβολιασμό για τους κάτω των 18. Αρχικά σημείωσε ότι ο κίνδυνος νόσησης για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα είναι «μικρός αλλά υπαρκτός» καθώς σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, στο σύνολο όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, στη χώρα, μόλις το 14,1% ήταν κάτω των 18 ετών.

Η ίδια πρόσθεσε ότι για την εν λόγω ηλιακή ομάδα, βρίσκονται υπό εξέταση οι παρενέργειες που αφήνει στον οργανισμό ο κορωνοϊός μετά από νόσηση (post covid syndrome). Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο για τα παιδιά 12-17 ετών 2,5 με 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη.

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε μελέτη στις ΗΠΑ σε σχέση με περιστατικά μυοκαρδίτιδας. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι σε 8 εκατ. δόσεις εμβολίων mRNA σε εφήβους 12-17 ετών καταγράφηκαν μόλις 250 περιπτώσεις ήπιας μυοκαρδίτιδας.

Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε ότι την κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών την επόμενη Δευτέρα, θα δοθούν οι σχετικές οδηγίες και διευκρινήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.