Ξεκινουν οι διαδικασιες για να γινουν εργασιες στο παλιο Δημοτικο Σχολειο Προσκυνητων

Θα χρησιμοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης ως σημείο αποθήκευσης αρχαιοτήτων στην περιοχή

Μετρήσεις για την αρχιτεκτονική αποτύπωση του παλιού Δημοτικού Σχολείου Προσκυνητών πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου η αρχιτέκτονας Δήμητρα Καρύδη στο πλαίσιο της προσπάθειας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης για την αξιοποίηση του χώρου, με την βοήθεια των κατοίκων και του Προέδρου της Κοινότητας κ. Πάνου Παρασκελίδη.

Να θυμίσουμε πως το παλιό Δημοτικό Σχολείο Προσκυνητών παραχωρήθηκε για 30 χρόνια, για αρχαιολογικούς σκοπούς, από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών το 2021 (είχε προηγηθεί απόφαση του 2018 όμως δεν είχε ολοκληρωθεί, και χρειάστηκε νέα). 

Το κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1938, είναι το πρώτο που κατασκευάστηκε από το Ελληνικό κράτος στους Προσκυνητές, μετά την ενσωμάτωση της Θράκης (άλλα κτίρια όπως η εκκλησία προϋπήρχαν της άφιξης των σημερινών κατοίκων μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών).

Το κτίριο αποτέλεσε χώρο εκπαίδευσης για πολλά παιδιά του οικισμού για πάρα πολλά χρόνια, αφήνοντας σημαντικές αναμνήσεις, όμως έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια και πλέον έχει περιπέσει σε απαξίωση, κάτι που λυπεί ιδιαίτερα τους κατοίκους του οικισμού.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων, αναζητώντας αποθηκευτικό χώρο στην περιοχή, αιτήθηκε την παραχώρησή του, μετά από αυτοψία, ώστε και να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει η ίδια, για το αρχαιολογικό έργο που γίνεται στην περιοχή της Μαρώνειας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα βοηθήσει ώστε να παραμείνει ένα κομμάτι του οικισμού ζωντανό, μέσα από τις εργασίες αποκατάστασης των φθορών που θα πραγματοποιήσει στο κτίριο.

Παρόλα αυτά οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με την Προϊστάμενη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Χρύσα Καραδήμα, και θα πρέπει να γίνουν οι μελέτες και να γίνουν οι επισκευές, με σεβασμό και στην ιστορία του κτιρίου το οποίο αποτελεί μέρος της ιστορίας του οικισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.