Ξεκινουν εκπαιδευση οι 400 της Πανεπιστημιακης Αστυνομιας

Τ. Θεοδωρικάκος: «Το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών στα Πανεπιστήμια θα είναι απόλυτη προτεραιότητα»

Μετά από αναβολές και καθυστερήσεις πολλών μηνών, η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισε να ξαναβάλει μπροστά τις διαδικασίες για την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ιδρύματα.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μετά από συνάντησή του με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, στις 17 Ιανουαρίου ξεκινά η εκπαίδευση των 400 φρουρών που έχουν ήδη προσληφθεί. Η εκπαίδευσή τους θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες και στη συνέχεια οι Ειδικοί Φρουροί θα αναλάβουν υπηρεσία στα Πανεπιστήμια.

«Το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών στα Πανεπιστήμια θα είναι απόλυτη προτεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Θεοδωρικάκος, ο οποίος συνομίλησε με τον πρύτανη του ΑΠΘ για την εκκένωση της πολυετούς κατάληψης στο Βιολογικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σε ποια ΑΕΙ θα μπει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Οι πρώτες ομάδες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ) σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα 5 Πανεπιστήμια όπου εμφανίζονται τα μεγαλύτερα ζητήματα παραβατικότητας, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν θα φέρει πυροβόλο όπλο, αλλά γκλομπ, σπρέι πιπεριού και χειροπέδες.

Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. Οι φρουροί της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και θα ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες, όπως προανακριτικά καθήκοντα για το διάστημα που υπηρετούν σε αυτές και για υποθέσεις των οποίων επιλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Στο προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. διατίθεται σε ΑΕΙ με κριτήριο την ύπαρξη και την έκταση των αναγκών που διαπιστώνονται και ανακατανέμεται ανάλογα με τις περιστάσεις, χωρίς χρονικό περιορισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.