Ξεκινουν ακμαιοκτονιες κουνουπιων απο αερος στην ΑΜΘ

Στις έντονες βροχοπτώσεις αποδίδει την μειωμένη αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης κουνουπιών φέτος ο Α. Μωυσιάδης

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι ακμαιοκτονίες κουνουπιών από αέρος στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας κ. Αριστείδη Μωυσιάδη, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κουνουπιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα αντιμετώπισης κουνουπιών ξεκίνησε φέτος όπως κάθε χρόνο από τον Απρίλιο, με δράσεις προνυμφοκτονίας από το έδαφος, προνυμφοκτονίας από αέρος και ακμαιοκτονίας από το έδαφος.

Για τις ακμαιοκτονίες από αέρος χρειάζεται ειδική άδεια, την οποία έλαβε εγκαίρως η Περιφέρεια, και θα προχωρήσει σε αυτές όπου υπάρχει μεγαλύτερη όχληση, με πολλούς συμπολίτες μας να έχουν εκφράσει παράπονα για τον αριθμό των κουνουπιών.

Οι συχνές βροχοπτώσεις δημιούργησαν πρόβλημα στην αντιμετώπιση

Ο κ. Μωυσιάδης τόνισε πως έχουν πάρει την άδεια εδώ και 20 μέρες, μεριμνώντας έγκαιρα ώστε να είναι συνεπείς για το πρόγραμμα που είχε η Περιφέρεια, ενώ απέδωσε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές με τα κουνούπια, στις συχνές βροχοπτώσεις.

Η Περιφέρεια ακολουθεί κάθε χρόνο το ίδιο πρόγραμμα για τους ψεκασμούς τόσο επίγεια όσο και από αέρος, τόνισε, και ήταν όσο το δυνατόν συνεπείς σε αυτό.

Όμως οι βροχοπτώσεις από τις αρχές του Απρίλη, που κατά διαστήματα επανέρχονται, δυσκολεύον την καταπολέμηση, μιας και ενώ γίνονται οι προνυμφοκτονίες στις περιοχές που χρειάζεται, οι βροχοπτώσεις αραιώνουν ουσιαστικά τις ουσίες, με αποτέλεσμα να μην έχουν τα μέγιστα αποτελέσματα, σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η αποτελεσματικότητα δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του φαρμάκου.

«Έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας, αλλά εμείς τις κινήσεις που έπρεπε να κάνουμε εγκαίρως τις κάναμε» σημείωσε, για αυτό και φρόντισαν για την άδεια ακμαιοκτονίας από αέρος, ώστε να έχουν πλήρη κάλυψη των αναγκών ιδιαίτερα στις περιοχές που είναι πιο ευαίσθητες.

«Με τον καιρό δεν μπορεί να τα βάλει κανένας» τόνισε, και πλέον αυτή αποτελεί το μόνο όπλο που έχει μείνει για να περιορίσουν την όχληση των πολιτών.

«Καταλαβαίνω την όχληση που προκαλούν τα κουνούπια αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο με την παρούσα κατάσταση» ανέφερε, έχοντας δε κάνει επαναλήψεις προνυμφοκτονίας όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αν όμως ο καιρός από εδώ και πέρα μείνει πιο σταθερός, σε συνδυασμό με την ακμαιοκτονία από αέρος, θεωρεί πως θα καταφέρουν να φέρουν το αποτέλεσμα που θέλουν.

Ζήτησε δε από τους πολίτες να φροντίζουν και οι ίδιοι για την αντιμετώπιση, προσέχοντας την χρήση νερού και τη δημιουργία στάσιμων νερών, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναπαραγωγής των κουνουπιών, αλλά και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, με αντικουνουπικά κτλ.

Προετοιμασία για την επόμενη περίοδο

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά της τριετούς σύμβασης για την καταπολέμηση των κουνουπιών, και η Περιφέρεια έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προκήρυξη της καινούριας, ώστε να έχει υπογραφεί η σύμβαση πριν ξεκινήσει η περίοδος καταπολέμησης των κουνουπιών.

Ο κ. Μωυσιάδης διαβεβαίωσε πως όλα πηγαίνουν καλά σε αυτό τον τομέα, με τη μέθοδο της αντιμετώπισης να παραμένει ίδια και τις επόμενες χρονιές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.