«Ξεκινω τη νεα μου ζωη…δινοντας ζωη»: Η δραση που ενημερωνει τους φοιτητες της Κομοτηνης για την αναγκη και την αξια της δωρεας μυελου των οστων

Συνεργασία του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής» και της ΑΜΚΕ «Συνάψεις» για την αύξηση του αριθμού δοτών

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής στο έργο “Advocating for Good”, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής» και η ΑΜΚΕ Συνάψεις που δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή της Κομοτηνής,  ένωσαν τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα την συνδιαμόρφωση της δράσης «Ξεκινώ τη νέα μου ζωή…δίνοντας ζωή».

Αξιοποιώντας το υπόβαθρο και τις εμπειρίες του κάθε φορέα κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα συνηγορίας που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού δοτών μυελού των οστών ηλικίας 18-25, μέσω της ενημέρωσης των φοιτητών για την ανάγκη και την αξία της δωρεάς μυελού των οστών, κατά τη διαδικασία της εγγραφής τους στο πανεπιστήμιο.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής», με μεγάλη εμπειρία στα προβλήματα που απασχολούν τους καρκινοπαθείς και η ΑΜΚΕ «Συνάψεις» με τεχνογνωσία σε θέματα διαμόρφωσης προτάσεων, προχώρησαν στη διαμόρφωση του business plan της δράσης, καθορίζοντας με σαφήνεια το κοινό τους όραμα, την αποστολή και τις αξίες που θα διατρέχουν τη δράση τους.

Ο σχεδιασμός της δράσης έγινε προσεκτικά, ορίζοντας μικρά αλλά σταθερά βήματα, αναγνωρίζοντας πλήρως ότι πρώτη προτεραιότητά είναι η εξασφάλισή πόρων.

Ακρογωνιαίος λίθος των δράσεων που υλοποιήθηκαν έως και σήμερα είναι η υπογραφή επιστολής υποστήριξης από τον κ. Μάρη, Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, για την πιλοτική εφαρμογή της δράσης στα 9 Τμήματα του Πανεπιστημίου με έδρα την Κομοτηνή.

Παράλληλα, προχώρησαν στη σύνταξη χρηματοδοτικής πρότασης, που την υπέβαλαν σε χορηγούς προκειμένου να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους χρηματικούς πόρους για τη δημιουργία των απαραίτητων εργαλείων για την προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής.

Τέλος, έχουν εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και της φοιτητικής κοινότητας για την προώθηση της δράσης τους.

«Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση συμμετοχικών διαδικασιών κατά την εφαρμογή της δράσης αποτελεί ένα καινοτόμο στοιχείο της πρωτοβουλίας μας, όπως και η ανάπτυξη μεθοδολογίας αξιολόγησής της. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, καθώς η δυνατότητα επανατροφοδότησης του συστήματος εφαρμογής της δράσης μπορεί να αναδιαμορφώνει τη στρατηγική της και να δοκιμάζει νέα εργαλεία» τονίζουν σε μήνυμά τους οι δύο φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί και για τους δύο φορείς, πεδίο διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει αναπτύσσονται οι συνέργειες. «Η συνεργασία μας είναι ένα παράδειγμα που μεγιστοποιεί το κοινωνικό αποτύπωμα της πρωτοβουλίας καθώς κάθε φορέας δραστηριοποιείται στον τομέα που έχει τις δεξιότητες να υποστηρίξει. Μέσα από το εργαστήριο συνειδητοποιήσαμε την αξία της συνηγορίας, την ανάγκη να προχωρήσoυμε ένα βήμα μπροστά και να επιφέρουμε αλλαγές στην κουλτούρα, αλλαγές στη νομοθεσία, αλλαγές που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αύξηση του αριθμού δοτών μυελού των οστών στην χώρα μας» επισημαίνουν οι δύο φορείς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.