Ξεκινησε την Τεταρτη η χορηγηση μονοκλωνικων στο Νοσοκομειο Κομοτηνης

Δύο ασθενείς 57 και 31 χρονών έλαβαν τις πρώτες δόσεις, ενώ αναμένεται η χορήγηση να προχωρήσει και για άλλους ασθενείς

Ξεκίνησε την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων στο Νοσοκομείο Κομοτηνής σε δύο ασθενείς, μια 57χρονη και έναν 31χρονο από τη Ροδόπη.

Όπως τόνισε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Μάγδα Γιαμουστάρη, και οι δύο είναι στις πρώτες ημέρες ασθένειας, με ήπια συμπτώματα, και ανήκουν στα κατηγορίες υψηλού κινδύνου, όπως προβλέπονται από τα υφιστάμενα πρωτόκολλα.

Οι γιατροί τους, έκαναν την αίτηση έγκρισης, αυτή ήρθε σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μιας και πλέον οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το νοσοκομείο στο οποίο θα χορηγείται, επέλεξαν το Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Όπως σημείωσε η κ. Γιαμουστάρη, τα συγκεκριμένα μονοκλωνικά, όπως δηλώνουν οι επιστήμονες, επηρεάζουν κυρίως την μετάλλαξη Δέλτα και όχι τη μετάλλαξη Όμικρον, όμως φαίνεται ακόμα στην Ροδόπη ότι έχουμε πολλά κρούσματα με την πρώτη μετάλλαξη, και για αυτό θα συνεχίσουν να δίνονται.

Η έγχυση του φαρμάκου γίνεται σε 20 λεπτά, στη συνέχει παρακολουθούνται στο δωμάτιο για δύο ώρες, και κατόπιν επιστρέφουν σπίτι τους.

Ήδη έχουν δηλώσει άλλοι δύο με τρείς ασθενείς ότι επιθυμούν να λάβουν τα μονοκλωνικά στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, κάτι το οποίο από την πλευρά του νοσοκομείου είναι επιθυμητό να γίνει, αλλά βρίσκονται σε διαδικασία συντονισμού.

Και αυτό γιατί πρέπει να δίνονται σε δύο ασθενείς, ώστε να μην χαραμίζεται η δόση. Έτσι ή πρέπει να έχει δύο ασθενείς σε ένα νοσοκομείο, ή αν είναι ένας ασθενής που θα λάβει μονοκλωνικά, θα πρέπει να δίνεται η δεύτερη δόση άμεσα σε άλλο νοσοκομείο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποθέματα σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, αν όμως οι ανάγκες είναι σημαντικές μπορούν να αποθηκευτούν και στο φαρμακείο του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.