Ξεκινησε τη λειτουργια του το Βουλγαρικο Σχολειο στην Κομοτηνη

Θα λειτουργεί κάθε Σάββατο φιλοδοξώντας να αποτελέσει ακόμα μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου Βουλγαρικού Σχολείου στην Κομοτηνή το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στο οποίο 21 μαθητές, παιδιά Βουλγάρων που ζουν μόνιμα στην Κομοτηνή αλλά και από Έλληνες που έχουν πραγματοποιήσει μεικτούς γάμους θα μαθαίνουν δωρεάν την βουλγαρική γλώσσα μία φορά την εβδομάδα.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία των μελών του Σωματείου «Μπαλγκάρια», που δημιούργησε το σχολείο, ο Δήμαρχος Χάσκοβο κ. Στάνισλαβ Ντέτσεβ, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής κ. Γιάννης Μουρτίδης και άλλοι.

Στόχος του σχολείου είναι να βρίσκεται δίπλα στους μαθητές του και να εξασφαλίζει τη δωρεάν εκπαίδευση στα βουλγαρικά στην Κομοτηνή, αλλά και να προάγει την Ελληνοβουλγαρική συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Στόχος η καλύτερη επικοινωνία

Όπως σημείωσε η κ. Γκένκα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Σωματείου και Διευθύντρια στο Βουλγαρικό Σχολείο στην Κομοτηνή, τα παιδιά θα πηγαίνουν κανονικά στο Δημοτικό Σχολείο ή το Γυμνάσιο-Λύκειο όλη την εβδομάδα, και θα πηγαίνουν εκεί το Σάββατο για να μάθουν τη γλώσσα, τραγουδάκια στα Βουλγαρικά, αλλά και να γνωρίζονται μεταξύ τους. Αποκτούν δε με αυτό τον τρόπο, τόνισε, τη δυνατότητα να συνεννοηθούν με τους συγγενείς τους στη Βουλγαρία.

Οι μαθητές στο σχολείο θα ξεκινούν από 4 χρονών, και μπορούν να έρχονται μέχρι τα 18, ενώ θα λαμβάνουν και πιστοποιητικό γνώσης της Βουλγαρικής Γλώσσας.

Από την πλευρά της η κ. Στάνκα Κολέβα – Διδάκτωρ Οικονομικών, Διευθύντρια του πρώτου Βουλγαρικού Σχολείου “Αγιος Ιωάννης της Ρίλας” στην Καβάλα, τόνισε πως η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε στην Καβάλα πριν από πέντε χρόνια, συνέχισε στη Δράμα και στη συνέχεια στην Κομοτηνή. «Είναι σημαντικό για εμάς τα παιδιά να μαθαίνουν και τις δύο γλώσσες, για να μπορούν να επικοινωνούν και να έχουν επαφές και με τις δύο χώρες» ανέφερε.

Στήριξη από τους δήμους σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Το Σωματείο έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο του Χάσκοβο, για αυτό και βρέθηκε στα εγκαίνια ο Δήμαρχος του, ο οποίος διαβεβαίωσε πως θα είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν. Ανέφερε δε πως ο Δήμος Χάσκοβο συνεργάζεται ήδη με πολλούς Δήμους σε όλη την Ελλάδα, και ανοίγουν καινούριες συνεργασίες, σε μια προσπάθεια να συσφιχθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο δε κ. Μουρτίδης, εκπροσωπώντας το Δήμο Κομοτηνής, τόνισε πως ο Δήμος περικλείει αρκετές πληθυσμιακές ομάδες που συζούν χωρίς πρόβλημα, και πως η πολυπολιτισμικότητα στο Δήμο Κομοτηνής έχει αποδείξει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, για αυτό και θα βρίσκονται στο πλευρό του συλλόγου και του σχολείου για να προσφέρουν ό,τι χρειαστεί.

Καλωσόρισε δε το Δήμαρχο Χασκόβου, τονίζοντας πως οι Δήμοι βρίσκονται πάντα μπροστά σε αυτές τις πρωτοβουλίες, γιατί η μάθηση δεν έχει σύνορα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.