Ξεκινησε ο Σχολικος Μαραθωνιος «Παμε Ανακυκλωση» στο Δημο Κομοτηνης

Πάνω από 50 σχολεία ήδη συμμετέχουν στην δράση, που φέτος επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Επιστρέφει, με σκοπό να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών του Δήμου Κομοτηνής, ο Σχολικός Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση» στα σχολεία του Δήμου Κομοτηνής. Η επίσημη έναρξη του Μαραθωνίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, με την πλατφόρμα να ενεργοποιείται από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Και φέτος λοιπόν, οι μαθητές με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών, θα συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, καπάκια, μπαταρίες και τηγανέλαιο) σε ειδικούς κάδους που έχουν ήδη τοποθετηθεί ή πρόκειται να τοποθετηθούν εντός των σχολικών μονάδων.

Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με την ανακύκλωση και τα οφέλη της, η ανάδειξή της ως η πιο αποτελεσματική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, η σταδιακή ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης, καθώς και η επισήμανση ορθών πρακτικών για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των συμμετεχόντων

Ο μαραθώνιος γίνεται σε συνεργασία με την Followgreen, με τον εκπρόσωπό της κ. Παναγιώτη Λεβέντη να τονίζει πως φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σχολεία του Δήμου, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας, με στόχο να ανακυκλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα είδη στους κάδους που θα παραδοθούν σε όλα τα σχολεία.

Η υπηρεσία καθαριότητας θα αναλάβει, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, τη συλλογή αλλά και τη ζύγιση των ανακυκλώσιμων υλικών, και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα έχει τροφοδοτήσει όλες τις σχολικές μονάδες με επιπλέον εξοπλισμό, όπως κάδους και βιοδιασπώμενες σακούλες.

Η συμμετοχή των σχολείων είναι ήδη πολύ ενθαρρυντική, με 50 σχολικές μονάδες να έχουν δηλώσει συμμετοχή, αριθμός που ευελπιστούν πως θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να γίνουν μέλη στην πλατφόρμα του Followgreen για τον Δήμο Κομοτηνής, ενισχύοντας τα σχολεία της επιλογής τους και δίνοντας πόντους επιβράβευσης.

Αποκτούν συνείδηση ανακύκλωσης τα παιδιά

Τον ενθουσιασμό των μαθητών για την συμμετοχή τους για ακόμα μια χρονιά στο μαραθώνιο μετέφερε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Σταύρος Πέγιος, στον οποίο συμμετάσχουν εδώ και αρκετά χρόνια. «Θεωρούμε ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά για όλους μας, γιατί πλέον ο πλανήτης έχει φτάσει στα όριά του, οι πόροι του εξαντλούνται, και θα πρέπει αυτούς που έχουμε όσο μπορούμε να τους ανακυκλώνουμε ώστε να διατηρήσουμε το επίπεδο της ζωής μας» ανέφερε.

Παράλληλα με τον μαραθώνιο, υλοποιούν και άλλες δράσεις ανακύκλωσης και ανάδειξης της περιβαλλοντικής συνείδησης, και ευελπιστούν πως θα τα πάνε πού καλά φέτος.

Άλλωστε πλέον η προσπάθεια αυτή έχει ξεπεράσει τα όρια του σχολείου, με τα παιδιά, συμμετέχοντας στις δράσεις και έχοντας μάθει για την ανακύκλωση, να μεταφέρουν την νοοτροπία αυτή και στο σπίτι, κάτι που αποτελεί και την ουσία της δράσης.

Ικανοποίηση από το Δήμο Κομοτηνής

Τέλος ο Αντιδήμαρχος κ. Κίμων Λεχούδης μετέφερε την ικανοποίηση του Δημάρχου Κομοτηνής γιατί ξεκινά για 4η συνεχή χρονιά ο Σχολικός Μαραθώνιος ανακύκλωσης.

Άνοιξαν δε τον διαγωνισμό σε όλα τα σχολεία του Δήμου, γιατί είδαν από τις προηγούμενες δράσεις πως βελτιώνονται τα αποτελέσματα όσο αφορά τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και την ορθή απόρριψή τους στους κατάλληλους κάδους.

Ευχαρίστησε δε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που στηρίζουν την προσπάθεια των παιδιών, δίνοντας σημαντικά αποτελέσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.