Ξεκινησε η κομποστοποιηση στο Δημο Κομοτηνης

Σε παιδικούς σταθμούς οι πρώτοι καφέ κάδοι, βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν τις αρχές της ορθής διαχείρισης των υπολειμμάτων

234 επιχειρήσεις θα αποκτήσουν καφέ κάδους, που θα διαχειρίζονται οι ίδιες

Παραδόθηκαν οι πρώτοι καφέ κάδοι, ξεκινώντας και επίσημα το πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου Κομοτηνής, το πρωί της Πέμπτης 11 Νοεμβρίου στον Β’ Βρεφονηπιακό Σταθμό Κομοτηνής.

Η διανομή ξεκινά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, τις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Γηροκομείο και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ σε επόμενη φάση θα ενταχθούν και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ξενοδοχειακές μονάδες, λαϊκές αγορές, επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων-ποτών και οικιστικές περιοχές του Δήμου.

Έμφαση στην κομποστοποίηση και ανακύκλωση

Ο Δήμος Κομοτηνής είναι ο πρώτος στην Περιφέρεια, σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, που προωθεί την κομποστοποίηση ως μια επιλογή διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων, φιλοδοξώντας να επιφέρει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ταυτόχρονα εξοικονόμηση πόρων για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Επέλεξαν να ξεκινήσουν με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, εξήγησε ο δήμαρχος Κομοτηνής, όπως και με το προηγούμενο πρόγραμμα, το followgreen, ώστε να καλλιεργήσουν την «κουλτούρα» της ανακύκλωσης στους μικρότερους πολίτες της Κομοτηνής, που θα μάθουν για την χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, και πλέον και του καφέ κάδου.

«Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί» ανέφερε ο κ. Γκαράνης, τονίζοντας πως για την Δημοτική Αρχή αποτελεί προτεραιότητα η διαλογή των υπολειμμάτων τροφών σε σπίτια, καταστήματα και σε όλη την πόλη, για αυτό και απευθύνθηκαν σε όλους όσους έχουν άμεσο ενδιαφέρον, ελπίζοντας πως σύντομα θα μπορέσουν να εφαρμόσουν την πολιτική σε όλη την πόλη.

Κλείνοντας έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες της Κομοτηνής να είναι προσεκτικοί με τα απορρίμματα, τόσο στα σύμμικτα αλλά ιδιαίτερα στα ανακυκλώσιμα, μιας και ανακυκλώνοντας, κερδίζουμε στα ανταποδοτικά τέλη των Δημοτών.

Συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 τα βιολογικά απόβλητα θα πρέπει είτε να διαχωρίζονται και να ανακυκλώνονται στην πηγή (οικιακή κομποστοποίηση), είτε να συλλέγονται χωριστά προκειμένου να υποβάλλονται σε ανακύκλωση, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Ισμαήλ Λεβέντ.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ που αφορά την κυκλική οικονομία η εφαρμογή νέων ρευμάτων ανακύκλωσης καθίσταται αναγκαία, σημείωσε, για αυτό και ξεκίνησαν την πιλοτική τοποθέτηση των καφέ κάδων σε διάφορες δομές, για αποκλειστική χρήση από αυτές, καθώς θα λειτουργούν με κλειδαριά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, θα δοθούν και μικρότεροι εσωτερικοί κάδοι για την συλλογή των βιοαποβλήτων.

Οι ποσότητες που αναμένονται να συλλεχθούν από αυτές τις επιχειρήσεις και δομές είναι η αρχή της πρώτης φάσης του προγράμματος, ανέφερε ο κ. Λεβέντ. Συνολικά υπάρχουν διαθέσιμοι 435 κάδοι εξωτερικής χρήσης και 185 εσωτερικής χρήσης για 234 επιχειρήσεις, που προβλέπεται να εξυπηρετηθούν με καφέ κάδους στην πρώτη φάση του προγράμματος. Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται οπωροπωλεία, ανθοπωλεία. λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, καταστήματα μαζικής εστίασης, καφετέριες ξενοδοχεία φοιτητικές λέσχες και κυλικεία. Στην επόμενη φάση, ανέφερε, θα ενταχθούν και οικιστικές περιοχές του Δήμου.

Νοοτροπία ανακύκλωσης

Τη σημασία της εκπαίδευσης για τη δημιουργία νοοτροπίας ανακύκλωσης και σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων τόνισε η κ. Άντα Τσιαταλτσάλη, υπεύθυνη του Β΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού που εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι το νέο ρεύμα ανακύκλωσης του δήμου ξεκινά από τους παιδικούς σταθμούς, αφενός γιατί έχουν αρκετά υπολείμματα τροφών που μπορούν να συλλέξουν στους κάδους, αφετέρου γιατί η οικολογική συνείδηση αρχίζει να δομείται από αυτή την ηλικία, σε συνεργασία με τους γονείς.

Τα παιδιά βέβαια που φιλοξενούνται στις δομές τους είναι αρκετά μικρά, και δεν είναι έτοιμα για να δομήσουν την γνώση της ανακύκλωσης, όμως προσπαθούν να αυτοματοποιήσουν μια συμπεριφορά, όσο αφορά την ανακύκλωση, τα υπολείμματα, αλλά και δράσεις όπως η ανακύκλωση των μπαταριών, χαρτονιών και πλαστικού. «Βλέπουμε ότι αυτοματοποιείται αυτή η συμπεριφορά, και πολλές φορές τα ίδια κάνουν συστάσεις στους γονείς τους, για να ακολουθήσουν μια τέτοια συμπεριφορά» ανέφερε η κ. Τσιαταλτσάλη, τονίζοντας πως είναι πολύ χρήσιμο αυτό που γίνεται στους Παιδικούς Σταθμούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.