Ξεκινησε χθες το εκπαιδευτικο «ταξιδι» για τους μαθητες της Ροδοπης

Με παραβολές και ευχές για πρόοδο και καλή δύναμη - Αλλά και ελλείψεις και καθησυχαστικό πνεύμα από τους αρμόδιους

Με τον καθιερωμένο αγιασμό σε όλα τα σχολεία της χώρας δόθηκε χθες το «σήμα εκκίνησης» του νέου εκπαιδευτικού έτους για μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς. Στη Ροδόπη ο επίσημος αγιασμός τελέστηκε στο 1ο δημοτικό Κομοτηνής για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στο 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής για τη δευτεροβάθμια, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, παρουσία τοπικών πολιτικών αρχών και φορέων της εκπαίδευσης. 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων «Ανεβήκατε στο καράβι της γνώσης και ευχόμαστε αυτό το ταξίδι να είναι πάρα πολύ όμορφο»

Με το πέρας του αγιασμού ο Σεβασμιώτατος επέλεξε να απευθυνθεί προς τους μαθητές σε παραβολικό ύφος, παρομοιάζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία με ένα ταξίδι. «Σίγουρα παιδιά, κάποια στιγμή οι γονείς σας θα σας πήραν και θα σας πήγαν ένα ταξίδι» σημείωσε αρχικά ο Μητροπολίτης και εξήγησε «άλλος με το αυτοκίνητο, άλλος με ένα καράβι, κι όταν σας είπαν ότι θα σας πάνε ένα ταξίδι, εσείς αφενός μεν χαρήκατε, ρωτήσατε πότε θα είναι αυτή η ημέρα και την περιμένατε με πολύ καλή διάθεση. Ετοιμάσατε τις βαλίτσες σας, πήρατε τα προσωπικά σας αντικείμενα και πράγματα που σας χρειαζόταν σ’ αυτό το ταξίδι, και με πολύ μεγάλη διάθεση τα φορτώσατε στο αυτοκίνητο ή τα πήρατε στον ώμο και στις πλάτες για να πάτε στο ταξίδι σας και τον προορισμό σας. Έτσι λοιπόν σήμερα είμαστε σε ένα άλλο καράβι. Στο καράβι της γνώσεως, στο καράβι της παιδείας και αποτελούμε όλοι εμείς εδώ, όσοι βρίσκονται μέσα στην αυλή αυτού του σχολείου, επιβάτες αυτού του καραβιού. Το καράβι σήκωσε τις άγκυρες, τα πανιά ανοίχτηκαν, οι μηχανές μπήκαν μπροστά κι ο τιμονιέρης έκατσε στο τιμόνι για να οδηγήσει αυτό το καράβι σε εύδιους λιμένες. Όμως μια μεγάλη κρουαζιέρα και ένα μεγάλο καράβι όπως αυτό στο οποίο επιβαίνουν όλοι μαζί, κάνει και σταθμούς και λέει ένας ποιητής μας ότι όσο πιο πολλούς σταθμούς κάνει αυτό το καράβι και κατεβαίνουν εκεί οι επιβάτες, βλέπουν πράγματα, γνωρίζουν καινούργια μέρη, έρχονται σε επικοινωνία με καινούργιους ανθρώπους. Αυτό λοιπόν γίνεται και σήμερα. Ανεβήκατε στο καράβι και ευχόμαστε αυτό το ταξίδι να είναι πάρα πολύ όμορφο και γεμάτο εμπειρίες και γνώσεις. Γεμάτο από καινούργια πράγματα αλλά και από γνωριμία με άλλους,  καινούργιους ανθρώπους». 

«Οι εκπαιδευτικοί θα δημιουργούν εκείνο το κλίμα ούτως ώστε εδώ να υπάρχει ζεστασιά, όχι μόνο ζεστασιά στις αίθουσες, αλλά ζεστασιά στην καρδιά»

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά  και στους νέους μαθητές που φέτος για πρώτη χρονιά θα φοιτήσουν στην πρώτη τάξη του Δημοτικού αλλά και στην αγωνία των γονέων τους, φροντίζοντας να τους καθησυχάσει. «Μέσα στη μαθητική σας αυτή οικογένεια, ήδη καλωσορίζετε τα πρωτάκια μας τα οποία τα ‘φεραν οι γονείς τους εδώ και τα αφήνουν στο σχολείο», υπογράμμισε ο ίδιος συμπληρώνοντας, «η καρδιά των γονιών τους επειδή είναι πρωτάκια είναι σφιγμένη. Σου λέει “πού θα τα αφήσουμε τα μικρά μας τα παιδιά;”. Τα αφήνουν στα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και στο διευθυντή, και στους δασκάλους και στις δασκάλες αυτού του σχολείου. Γιατί οι μεγάλοι θα προστατεύουν τους μικρούς, οι μικροί θα δείχνουν την αγάπη τους στους μεγάλους, ο διευθυντής, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες θα δημιουργούν εκείνο το κλίμα ούτως ώστε εδώ να υπάρχει ζεστασιά, όχι μόνο ζεστασιά στις αίθουσες, αλλά ζεστασιά στην καρδιά. Και τη ζεστασιά αυτή την κάνουν την κάνουν οι άνθρωποι, η αγάπη των ανθρώπων αλλά και η συνεργασία μεταξύ τους”.
 
«Έτσι λοιπόν όλα αυτά τα ωραία πράγματα που ακούτε σήμερα είναι ευχές και προσευχές για μια καλή σχολική χρονιά με πολλές εμπειρίες» τόνισε κλείνοντας ο σεβασμιώτατος ευχόμενος καλή πρόοδο στους μαθητές  και καλή δύναμη σε γονείς και εκπαιδευτικούς. 

Χρήστος Μέτιος «Ως περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα  θα είμαστε κοντά  στην προσπάθειά σας  και το έργο σας»

Παρών στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και ο αντιιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος ο οποίος απευθύνοντας το δικό του μήνυμα προς τους μαθητές συνέστησε να είναι προσεκτικοί και να προσπαθούν να μάθουν ό, τι θα τους διδάξουν οι δάσκαλοι τους «διότι  έτσι θα αποκτήσετε εφόδια και θα γίνετε καλύτεροι πολίτες», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε και στις δυσκολίες, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, που θα προκύψουν στα σχολεία της Ροδόπης τονίζοντας κατηγορηματικά πως  «ως περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα  θα είμαστε εκεί στην προσπάθεια και το έργο σας».

Μανώλης Ταπατζάς «Η φετινή χρονιά είναι μια από τις πιο επιτυχημένες για το κομμάτι των υποδομών»

Εκ μέρους του δήμου Κομοτηνής στον επίσημο αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς παρέστη ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Ταπατζάς, καθ’ ύλην αρμόδιος σε θέματα συντήρησης των σχολικών υποδομών του δήμου, ο οποίος χαρακτήρισε από αυτή την άποψη τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε ως μια από τις πιο πετυχημένες. «Τα σχολεία είναι σε άριστη κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει, σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχολικές επιτροπές, πως υπάρχουν προβλήματα αλλά και θετικές εξελίξεις. «Τα προβλήματα έχουν να κάνουν κυρίως με την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών» υπογράμμισε προσθέτοντας, «φανταστείτε ότι είναι 11 Σεπτεμβρίου κι ακόμη δεν υπάρχει χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών. Πώς λοιπόν να ξεκινήσει μια χρονιά, πώς λοιπόν να προμηθεύσουμε τα σχολεία μας με βιβλία, με υλικά γραφείου, όταν δεν υπάρχει και είναι ελλιπής η χρηματοδότησης» ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως στο κομμάτι της καθαριότητας των σχολικών μονάδων δεν θα υπάρξει  πρόβλημα καθώς έχουν ήδη υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις.
 
Ο κ. Ταπατζάς αναφέρθηκε και στο κομμάτι της θέρμανσης των σχολικών μονάδων του νομού καθησυχάζοντας τους φόβους των γονέων και τονίζοντας πως «κανένας δήμαρχος, καμία δημοτική αρχή δε θα αφήσει τα σχολεία χωρίς πετρέλαιο. Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να είναι ήσυχοι, τα σχολεία μας θα λειτουργήσουν, όπως πρέπει να λειτουργήσουν».

Ηλίας Χαντζής «Η σχολική χρονιά ξεκινάει με κάποιες δυσκολίες αλλά είναι διαχειρίσιμες»

Καθησυχαστικός για τις ελλείψεις που εμφανίζουν οι σχολικές μονάδες της αρμοδιότητας του εμφανίστηκε όμως και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Ηλίας Χαντζής, ο οποίος αφού ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλους παραδέχτηκε πως «η σχολική χρονιά ξεκινάει με κάποιες δυσκολίες» ωστόσο εξήγησε «είναι διαχειρίσιμες. Βιβλία υπάρχουν, υπάρχουν κάποια μικρά κενά στους εκπαιδευτικούς, αλλά  με τους αναπληρωτές που θα μας στείλουν εντός των ημερών ευελπιστούμε ότι θα  καλύψουμε όλα τα κενά». Παράλληλα δίνοντας τα αριθμητικά δεδομένα των μαθητών που θα φοιτήσουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Ροδόπης  επεσήμανε πως «έχουμε περίπου 7.000 μαθητές και 1000 ακόμη στα νηπιαγωγεία μας». 

Θεόδωρος Μούχτσης «Τα κενά θα αναπληρωθούν σύντομα, ανεπηρέαστα από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις»

«Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει σήμερα.  Τα πράγματα πιστεύω ότι θα κυλήσουν ομαλότατα στη μάθηση και την εκπαίδευση των νέων μας» σημείωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Θεόδωρος Μούχτσης για τον τομέα ευθύνης του. «Ήδη γίνονται ενέργειες από το υπουργείο παιδείας να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν», συνέχισε, «δεν κρύβουμε τα κενά. Είναι αρκετά, πάνω από 75 κενά σε διάφορες ειδικότητες» για να αντιτείνει πως «σύντομα θα αναπληρωθούν αυτά τα κενά, ανεπηρέαστα από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις και τα όποια πολιτικά γεγονότα γίνονται αυτές τις ημέρες». Τέλος ο κ. Μούχτσης ευχήθηκε «καλή προσπάθεια των παιδιών μας στη μάθηση γιατί βγαίνουν στο στίβο της  και είναι δύσκολος αυτός ο στίβος. Θέλει διαρκή αγώνα, διαρκή πάλη».

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.