Ξεκινησαν, παρα τις αντιδρασεις, οι εκπαιδευσεις στρατιωτικων για τα μεικτα κλιμακια του ΕΚΑΒ στην Ροδοπη

«Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που δημιουργηθεί μη αναστρέψιμο πρόβλημα στον ασθενή;» το βασικό ερώτημα που θέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης Σταύρος Καμπουραντώνης

Περί των 27 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουλίου την εκπαίδευσή τους από στέλεχος του ΕΚΑΒ Θράκης, ώστε από την προσεχή εβδομάδα να στελεχώσουν τα κλιμάκια του ΕΚΑΒ σε συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας του νομού Ροδόπης στο πλαίσιο της υλοποίησης των όσων προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση για την δημιουργία μικτών κλιμακίων στο ΕΚΑΒ όλης της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ που εκδόθηκε σε συνέχεια των μετεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την «επίλυση» του ζητήματος της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ σε όλη την χώρα, πρόκειται να συγκροτηθούν μεικτά κλιμάκια στα ασθενοφόρα σε νησιωτικούς δήμους της χώρας, στην Κρήτη και σε ορεινούς δήμους όπου δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό.

Η ΠΝΠ ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και οι διαδικασίες δημιουργίας αυτών έχουν τεθεί σε εφαρμογή παρά τις δριμείες αντιδράσεις τόσο από πλευράς των στελεχών του ΕΚΑΒ όσο και από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Ξεκινούν από Δευτέρα τη λειτουργία τους

Σε ό,τι αφορά την Ροδόπη, 27 περίπου στελέχη του στρατού το απόγευμα της Πέμπτης ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους από στέλεχος του ΕΚΑΒ στην πίσω πλευρά του Πολυλειτουργικού Κέντρου της Κομοτηνής, ούτως ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ερχόμενη εβδομάδα να στελεχώσουν τα κλιμάκια των Κέντρου Υγείας Ιάσμου, Σαπών, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης κ. Σταύρου Καμπουραντώνη, ο οποίος μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», αναμένεται να στελεχώσουν και τα κλιμάκια στα Κέντρα Υγείας Δικαίων, Σουφλίου και του Αγροτικού Ιατρείο Φερών.

Βέβαια όπως έσπευσε να επισημάνει μέχρι και το πρωί της Παρασκευής, δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση εγγράφως για την έναρξη λειτουργίας των μεικτών αυτών κλιμακίων και τα προαναφερθέντα βασίζονται σε άτυπες πληροφορίες.

Συμβολική «αποχή» από τις εκπαιδεύσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι

«Ανοίγοντας» την συζήτηση σε σχέση με την κυβερνητική εξαγγελία, ο ίδιος γνωστοποίησε πως σε συνάντηση του συνόλου των σωματείων εργαζομένων του ΕΚΑΒ που έλαβε χώρα στην Αθήνα, την περασμένη Τρίτη, 11 Ιουλίου αποφασίστηκε η αποχή από την διαδικασία της εκπαίδευσης, εν είδη συμβολικής διαμαρτυρίας, καθώς υπάρχει κάθετη διαφωνία με το περιεχόμενο και την εφαρμογή της.

Όπως εξήγησε «δεν μπορείς να εκπαιδεύσεις κάποιον να γίνει διασώστης σε δυο μέρες» ούτε όπως πρόσθεσε, να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο με δύο ή έναν «ανειδίκευτο», ακόμα και αν αυτός είναι στην θέση του οδηγού.

«Τα ασθενοφόρα λειτουργούν με δυο διασώστες, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό. Έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, πολύχρονη εκπαίδευση και εμπειρία και φροντίζουν να δίνουν πρώτες βοήθειες» πρόσθεσε για να εξηγήσει πως υπάρχουν βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από την κυβερνητική αυτή επιλογή.

«Εάν σε κάποιον από τους ασθενείς δημιουργηθεί ένα θέμα που είναι μη αναστρέψιμο, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Θα το αναλάβει ο διασώστης που θα είναι μαζί  με έναν ανειδίκευτο; Εμείς πηγαίνουμε δύο και οι δυο συνδράμουμε. Στην Ευρώπη πηγαίνουν τέσσερα άτομα, μπορεί και παραπάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας την επικινδυνότητα της επιλογής αυτής, διερωτώμενος για το αν τελικά «σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα στον ασθενή;».

«Ο κόσμος πληρώνει την διαχρονική αμέλεια της πολιτείας»

Ο κ. Καμπουραντώνης για ακόμα μια φορά αναφέρθηκε στο ζήτημα της υποστελέχωσης του  ΕΚΑΒ, εξηγώντας πως οι τελευταίες προσλήψεις διασωστών στον νομό Ροδόπης ήταν το 2008 με σχετική προκήρυξη και έκτοτε, δεν υπήρχε νέα προκήρυξη ή αν υπήρξε αφορούσε σε ελάχιστα άτομα, την ώρα που το προσωπικό συρρικνώνεται.  Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για «αμέλεια» από πλευράς της πολιτείας την οποία «πληρώνει» σήμερα ο κόσμος, για να εξηγήσει πως «δεν εκμεταλλευτήκαμε καν την “ευκαιρία” της πανδημίας ώστε να επανδρώσουμε το ΕΚΑΒ και γενικότερα το δημόσιο σύστημα υγείας,  παρά μόνο προσλαμβάνουμε επικουρικό προσωπικό με ημερομηνία λήξης». «Αυτές είναι οι παροχές που ακούγαμε για την στελέχωση του ΕΣΥ προεκλογικά;» διερωτήθηκε για να επισημάνει πως «θα πρέπει επιτέλους αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με εμάς και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και τι προτείνουμε».

Ως προς την εκπαίδευση η οποία έλαβε χώρα ο ίδιος εξήγησε πως ο συνάδελφός του ήταν αναγκασμένος από την στιγμή που έλαβε την σχετική εντολή να την υλοποιήσει όπως οι «εκπαιδευόμενοι» στρατιωτικοί, για να ξεκαθαρίσει πως «εμείς δεν έχουμε τίποτα με τους στρατιωτικούς». «Οι άνθρωποι πήραν εντολή και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να αρνηθούν. Αυτό που όμως λέμε είναι ότι το ασθενοφόρο θα πρέπει να λειτουργεί σαν ασθενοφόρο. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σωστό στην υγεία και να λειτουργεί το όλο σύστημα σωστά θα πρέπει να έχουμε και το κατάλληλο προσωπικό».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει το γεγονός ότι το μέτρο υλοποιείται παρά τις πανελλαδικές αντιδράσεις ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και θα το κάνει ανεξαρτήτως αντιδράσεων, για να υπενθυμίσει τέλος πως το δεύτερο ασθενοφόρο που λειτουργεί στο νομό Ροδόπης μετά βίας λειτουργεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.