Ξεκινημα με βροχη και αιμοδοσια για την 2η Εβδομαδα Δημοσιας Υγειας και Κοινωνικης Μεριμνας στη Ροδοπη

Στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής με την δράση των Αιμοδοτών και άλλων συλλόγων και φορέων

Βροχερή ξεκίνησε η 2η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή, με τον καιρό να χαλάει κάπως τις προετοιμασίες αλλά να μην πτοεί τους συμμετέχοντες στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής χάρη στη συνδρομή της κινητής μονάδας του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία  με τον σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής.
 
Παράλληλα με την αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του πληθυσμού  για την σωστή χρήση των φαρμάκων, τη σημασία της ανακύκλωσης με καταστροφή των ληγμένων  και διάθεση σε τρίτους των αχρησιμοποίητων οικιακών φαρμάκων μέσω φυλλαδίων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, αλλά και ενημέρωση από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ – Αντιπροσωπεία Κομοτηνής) και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής.
 
Επίσης ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής» πραγματοποίησε ενημέρωση και εγγραφή δοτών μυελού των οστών καθώς και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. 

Ευαισθητοποίηση για αιμοδοσία αλλά και άλλους τύπους εθελοντικής δωρεάς 

Κάλεσμα για συμμετοχή στην αιμοδοσία απεύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών κ. Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως οι ανάγκες είναι πολλές και συνεχείς, για αυτό και πρέπει όλοι να είναι αιμοδότες.
 
Άλλωστε η αιμοδοσία κάνει καλό και στον εθελοντή αιμοδότη, μιας και κάποιος που δίνει αίμα 2 φορές το χρόνο έχει 50% λιγότερες πιθανότητες για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ μειώνεται και η πιθανότητα κάποιων καρκίνων.
 
Επίσης τόνισε πως πρέπει να ξεκινήσει και η ευαισθητοποίηση όχι μόνο στη δωρεά αίματος, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως αιμοπετάλια, μυελό των οστών, ακόμα και ομφάλιο αίμα.
 
Το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής, σημείωσε, έχει όλα τα απαραίτητα και δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι άλλο, παρά μόνο να απευθυνθούν σε αυτό. 

650 δωρητές μυελού των οστών 

Στο χώρο της αιμοδοσίας βρέθηκε για ακόμα μια φορά και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής», συμμετέχοντας με τη δράση ενημέρωσης για τη δωρεά μυελού των οστών στην εβδομάδα Δημόσιας Υγείας.
 
Έτσι ενημέρωσαν για ακόμα μια φορά τους πολίτες της Κομοτηνής ότι πρόκειται για κάτι πολύ απλό, και στη συνέχεια, αν βρεθεί συμβατός δότης, να βοηθήσουν.
 
Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ροδούλα Κοκκινάκη αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί σχεδόν 650 άτομα, εκ των οποίων ήδη έχουν εντοπιστεί σε 2 περιπτώσεις συμβατοί δότες.
 
Δυστυχώς οι περιστάσεις δεν επέτρεψαν να δώσουν μυελό, όμως η πρόεδρος θεωρεί πως πρόκειται πολύ σημαντικό ποσοστό για τους αριθμούς που έχουν, για αυτό και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τόσο την ενημέρωση, όσο και τις εγγραφές.
 
Όπως σημείωσε, πέρα από τις εγγραφές που γίνονται κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, μπορεί κάποιος να ενημερωθεί στο γραφείο τους στο Πολυλειτουργικό 9 π.μ. με 1 μ.μ. και να γραφτεί. «Είναι κάτι πολύ απλό. Γίνεται με λίγο σάλιο» εξήγησε η κ. Κοκκινάκη. Επόμενη δράση τους είναι η ημερίδα με θέμα «Ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα»την Κυριακή 14 Απριλίου και ώρα 19:00 στο Ίδρυμα Παπανικολάου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.