Ξεκινημα με δυσκολιες για τις εργασιες δημιουργιας του Πολιτιστικου διαδρομου στο Βυζαντινο Καστρο

Τρέχει ο Δήμος για να ολοκληρωθεί το έργο πριν το τέλος του 2023

Ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες, αν και ήδη φαίνεται να προσκρούουν σε δυσκολίες σε συγκεκριμένα σημεία, που όμως ο Δήμος ευελπιστεί πως θα ξεκαθαριστούν σύντομα, για τη δημιουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής παράλληλα με το τείχος του Βυζαντινού Κάστρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΠτΘ», επιχειρηματίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη προβάλλοντας ενστάσεις για κομμάτι της Διαδρομής, κερδίζοντας τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων κατά του δήμου Κομοτηνής, ενόψει της εκδίκασης της κύριας υπόθεσης.

Να θυμίσουμε πως το έργο αφορά στη διάνοιξη του Νοτίου και Ανατολικού τμήματος έξω από το Βυζαντινό Τείχος, στην οποία θα τοποθετηθούν δέντρα, καθιστικοί χώροι, αλλά και μικρή πλατεία στην περιοχή της οδού Σωκράτους.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, οι εργασίες ξεκίνησαν και θα προχωρήσουν, μιας και ο χρόνος για την ολοκλήρωσης της διαδρομής, που είναι ενταγμένη στο ΠΕΠ της ΑΜΘ, λήγει, όπως για όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ήδη ο Δήμος ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής από απαλλοτριωμένους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους  επί της οδού Σοφούλη, (δύο θέματα θα συζητηθούν στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο) με τον κ. Γκαράνη να σημειώνει πως γνώριζαν τα προβλήματα που θα υπήρχαν, και είναι προετοιμασμένοι να προχωρήσουν μέχρι αυτά να επιλυθούν.

Ένα ακόμα ζήτημα είναι αυτό του πίσω μέρους του παλιού 1ου Δημοτικού, που στην μελέτη προβλεπόταν να κατεδαφιστεί για να γίνει διάνοιξη για τη διαδρομή, πριν υπάρξουν ενστάσεις για το αν θα έπρεπε να μείνει ακέραιο ως διατηρητέο.

Η απόφαση αναμένεται να συζητηθεί σε κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, και ανάλογα θα κινηθεί και ο Δήμος, ο οποίος διατείνεται πως είναι χτισμένο παρανόμως και παραλόγως πάνω στο Βυζαντινό τείχος, και ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις με σύγχρονα υλικά που διέσωζαν μεν τη στατικότητά του, αλλά αλλοίωναν την όποια ιστορική φυσιογνωμία του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.